Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Aśka

[Recenzja, Książka] Stanisław Jerzy Lec, "Myśli nieuczesane"

Rekomendowane odpowiedzi

Autor: Stanisław Jerzy Lec

Tytuł książki: "Myśli nieuczesane"

91883.jpg

„Cytaty wyrywaj z siebie. Myśli są niewidoczne, a bezmyślność widoczna. Żyję z tego, co mi nie daje żyć. Z myślenia” – pisze Stanisław Jerzy Lec.

Każdy wie, że zdolność do samodzielnego myślenia to podstawa bycia niezależnym, wolnym człowiekiem. Bycie zaś kimś, kto nie ma swojego zdania to marna propozycja sposobu na życie. Bierzmy się więc do roboty i myślmy, myślmy...

Jako wstęp do własnych rozważań mogą posłużyć nam „Myśli nieuczesane” Leca – zbiór różnych powiedzonek, które skłaniają do refleksji, ale też sprowokują uniesienie się kącików ust. No jak nie uśmiechnąć się przeczytawszy taką życiową radę: „nie czekaj dziewczyno miłości z założonymi nogami” lub stwierdzeń typu: „oddała mu się, ale nie chciała się odebrać” oraz „tysiąc liliputów założyło spółdzielnię „Gigant”. Znajdziemy tu garść sądów o polityce, sztuce, Bogu, człowieku – wszystkim, co dotyka każdego z nas w mniejszym lub większym stopniu.

Nie poddając się więc „eufurii”, sięgnijmy po ten tomik, by wyrwać się z „analfabytu” i nie zasilać szeregów „chuligarchii”. Trafne, ale nie przynudzające powiedzenia Leca na pewno nie „wejdą uchem, wyjdą bokiem”, ale wzbogacą naszą wyobraźnię o grę z samym sobą – czy stać mnie na własny mini-zbiorek myśli? Jeśli komuś zdarza się czasem pomyśleć coś nieuczesanego – zapraszam do podzielania się tym z forumowiczami!

Ocena 10/10

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dobrze, że wreszcie ktoś ruszył z tym tematem. Tak 3mać Aśka :)

Jakby to określił pewien pan 'jestem na tak' B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś musiał zacząć... Mam nadzieję, że pojawią się różne inne recenzje no i dużo komentarzy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Nie czekaj dziewczyno miłości z założonymi nogami” - hah dobre to :) takie niecodzienne powiedzonka. Dużo ich tam jest? Czy tylko parę stronic? Normalnie sobie kupię jak będzie tanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj jest ich duuuużo. Kto chce troszkę poczytać, może spojrzeć tutaj: http://polonista.w.interia.pl/lec/mynu.htm

A tania ta książka nie jest... :huh: Można poszukać w bibliotece... Chociaż warto mieć ten tomik pod ręką, bo przecież nie da się wszystkich powiedzonek spamiętać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A tania ta książka nie jest... :huh:

Na Allegro używki 5-10zł lecą, żeby poczytać powiedzonka wystarczy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa sprawa, lubie bawic sie jezykiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
lubie bawic sie jezykiem

Ciekawe sformułowanie... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, też mi się spodobało :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe czy swoim jezykiem nasz kochany Darek lubi się bawić, czy też może jakiejś fajnej koleżanki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ciekawe czy swoim jezykiem nasz kochany Darek lubi się bawić, czy też może jakiejś fajnej koleżanki :D

No chyba nie kolegów... :rolleyes:

Ale sie OT robi... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Asiu, a czy Lec to tylko takie "inne" książki ma, czy ma też jakieś "normalne" Bo skoro napisał coś takiego to musi mieć dobre poczucie humoru i jego książki rzeczywiście mogą mi przypaść do gustu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolezanki to szczegolnie lubie dobrym zartem jezykowym zabawic ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kolezanki to szczegolnie lubie dobrym zartem jezykowym zabawic ;)

Ja staram się nie przesadzać, bo mogą się jeszcze obrazić... <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...