MILANS 30 Napisano 22 Luty 2007 Apacer to niezbyt znana na polskim rynku firma produkująca pamięci. Głównym atutem mudułów tej firmy jest bardzo niska cena. Nieraz juz miałem okazję przekonać się co potrafią te pamięci - tym razem jednak postanowiłem to udokumentować, a swoimi spostrzeżeniami podzielić się z Wami drodzy czytelnicy. W moje ręce trafiły 2 moduły o pojemności 512MB każdy. Apacer do ich produkcji zastosował kości Elpida. Kostki umieszczone są tylko po jednej stronie modułu. Co potrafią pamięci? Z racji tego, że elpidy nie przepadają za wysokim napięciem postanowiłem testować potencjał modułów przy napięciu 2V. Przy timingach 4-4-4-12 kości udało mi się przetaktować na 800 MHz - przy tej czestotliwosci pracowały one stabilnie i nie powodowały żadnych problemów. Znając juz możliwosci pamieci przy obniżonych timingach postanowiłem zobaczyć, jak sprawują sie one przy standardowych ustawieniach to jest 5-5-5-15. Chwila zabawy i zegar zatrzymał się na 880 MHz - całkiem niezły wynik jak na budżetowe pamięci. Podsumowując: Apacer 667 CL5 to tanie pamięci posiadające jednak całkiem niezły, jak na swoją cenę, potencjał OC. Jeżeli poszukujecie bardzo tanich pamięci, od któych wymagacie nieco więcej niż tylko praca przy standardowych zegarach warto sie nad produktem Apacera zastanowić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AndrzejSnk 2 Napisano 22 Luty 2007 130zł za 512 MB i robi 880 MHz - nie jest zle Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach