Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam kilka pytań na temat mojej pamieci Ram. Mianowicie chciałem dokupić 256mb, aby miec 512mb (teraz mam 256mb). Uzywalem programow do testow roznego rodziaju i wykrylo mi ze sa to SDRAMy PC133. Gdy szukalem na allegro potrzebnych pamieci spotkalem sie w opisie ze stwierdzeniem "dwustronne" oraz "jednostronne", czy to ma jakies znaczenie? Posiadam karte ECS K7s5a, sprawdzalem parametry, wszystko powinno byc wporzadku, tylko prosze odpowiedziec na moje pytanie.

Aha i jeszcze jedno, czy jesli mam SDRAM 256mb w tej chwili w komputerze to czy moge wmontowac 256 DDR? Czy one beda wspolpracowac? Co mi radzicie kupic 256 SDR? czy DDR? Sa w podobnej cenie...

Ram ktore chce kupic to:

http://www.allegro.pl/item167173979_pamiec...56mb_pc133.html

PS jesli cos takiego juz sie pojawilo na tym forum, prosze nie kasowac tematu, jestem tu "nowy".

Pozdrawiam i z gory dziekuje za konkretne odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mianowicie chciałem dokupić 256mb, aby miec 512mb (teraz mam 256mb). Uzywalem programow do testow roznego rodziaju i wykrylo mi ze sa to SDRAMy PC133. Gdy szukalem na allegro potrzebnych pamieci spotkalem sie w opisie ze stwierdzeniem "dwustronne" oraz "jednostronne", czy to ma jakies znaczenie?

lepiej kupić takie jakie się ma obecnie - mniejsze ryzyko jakiś tam konfliktów (jeśli masz jednostronne to takie kup, jeśli dwu to też takie drugie kup)

Aha i jeszcze jedno, czy jesli mam SDRAM 256mb w tej chwili w komputerze to czy moge wmontowac 256 DDR? Czy one beda wspolpracowac? Co mi radzicie kupic 256 SDR? czy DDR? Sa w podobnej cenie...

nie razem SDR i DDR nie będą działać ... ale na twoim miejscu kupiłbym 512 MB DDR 266 (133 MHz - bo innych płyta nie obsługuje) i sprzedał tamte SDR ;]

jeśli masz jednostronne SDR i nie chcesz troche podwyższyć wydajnośc przez zakup DDR - możesz brać ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze tak zrobie...

nie razem SDR i DDR nie będą działać ... ale na twoim miejscu kupiłbym 512 MB DDR 266 (133 MHz - bo innych płyta nie obsługuje) i sprzedał tamte SDR ;]

Czyli musze kupic te DDRy z 266mhz czy 133mhz?

Mam na oku te:

http://www.allegro.pl/item165947166_pamiec...5_sprawne_.html

Beda pasowac? Co to oznacza CL 2.5?

Pozdrawiam i dziekuje za dotychczasowe odpowiedzi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mysle ze tak zrobie...

Czyli musze kupic te DDRy z 266mhz czy 133mhz?

Mam na oku te:

http://www.allegro.pl/item165947166_pamiec...5_sprawne_.html

lepiej kup jedną pamięć 512MB a co do częstotliowści to jest to 133 MHz tyle że DDR oznacza Double Data Rate i często sprzedawcy podają częstotliwość pracy pamięci jako 266

Beda pasowac? Co to oznacza CL 2.5?

CL 2.5 to CAS Latency czyli timing - im niższa wartość tym lepiej ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...