Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Havoc

Modernizacja

Rekomendowane odpowiedzi

Sytuacja ma się następująco.

Sprzęt - Sempron 2200+ i AsRock k7vt4a pro, 1x256 DDR 400 Eudar, 1x256 DDR 400 Veritech.

Mam szansę sprzedać te dinozaury za jakieś 350zł. Taką sumę przyjmijmy.

Teraz proszę was o pomoc co kupić w zamian. Biorąc pod uwagę obniżki cen intela i tymczasowy brak kasy biorę pod uwagę przesiadkę na coś pod celka 352 ze zintegrowaną grafiką (mógłbym sprzedać swojego radzia 9550 i mieć więcej kasy). Teraz zintegrowane układy chyba mają wydajność podobną do owego radka więc niewiele stracę a proc lepszy. Zależy mi głównie na lga775 bo wiadomo, może za parę m-cy kupię C2D.

Problem w tym, że żyję z dinozaurem i już nie orientuje sie tak w sprzęcie, więc podajcie jakieś wydajne mobo. Od razu mówię...żadnego AsRocka Mogę nawet dać dużo kasy na to mobo jeżeli nie będe musiał zmieniać przez najbliższe 2lata. Przyjmijmy, że mamy do wydania ~500zł. Tak więc celek 3xx (używka nawet), mobo, 512DDR II.

Znajdzie się coś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli masz 500zł na mobo + procka + 512MB to bez Asrocka się nie obejdzie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak też myślałem...a przy większych kosztach. Może sobie na raty coś wezmę to jakoś dam radę powiedzmy te 100-200zł więcej.

A co myślicie o 939 albo am2? może lepsze wyjście :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak też myślałem...a przy większych kosztach. Może sobie na raty coś wezmę to jakoś dam radę powiedzmy te 100-200zł więcej.

A co myślicie o 939 albo am2? może lepsze wyjście :>

no na 939 to nie musiałbyś pamięci sprzedawać - ale też w przyszłości max A64 X2 (i to dużo droższy niż odpowiednik na AM2)

a na AM2 to nawet nawet może z Sempronem by coś wyszło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana frontu. Powiedzmy 2000zł. Ale w tym jakiś w miarę rozsądny LCD. Zorientuje się też po innych tematach ale doradźcie coś o jak najlepszej wydajności, komp ma być do photoshopa, corela i gier. Tak więc wymagania spore.

Chyba jednak nic lepszego niż:

celeron 352 OR PIV 64bit ~250zł

gigabyte s3 - 400zł

1Gb goodram - 330zł

ModeCom MC350-atx Pfc 2.0 - 120zł

7300gt - 330zł

i do tego jakiś LCD.

http://allegro.pl/item166673765_nowy_lcd_a..._gwarancja.html

Dobrze myślę czy coś nie tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
celeron 352 OR PIV 64bit ~250zł

gigabyte s3 - 400zł

1Gb goodram - 330zł

Goodramy nie dzialaja poprawnie na plytach Gigabyte. Sory Winetou.

Celerona dostaniesz od 180 zl. Ostatnio swojego D352 oddalem wlasnie za 190 w boxie i na gwarze 3 letniej. Taniej jest D347. Pentiuma 4 jesli to modele na Prescocie czyli wszelkie poza modelami P4-631 i P4-651 nie warto brac. Dlatego , ze Celki poza tymi wymienionymi Pentiumami sa robione (te 2 modele) na tym samym rdzeniu - Cedar Mill. Czyli bez problemu na boxie bez zmiany napiecia wywalisz to do 5GHz i sie to nie bedzie grzalo. Natomiast Pentiumy poza tymi modelami , o ktorych wspomnialem to 90 nm a nie 65nm i beda sie grzaly niemilosiernie a doplata do wiekszego cache w tym momencie jest wedlug mnie bez sensu. Jesli jestes zainteresowany to dla Egieldy pyknolem test tego Celerona w grach (trmat wlasnie Celeron czy D352 w grach , chcesz to przesledz caly z moimi i nie tylko wywodami , przejrzyj te nizej moje testy. Zobaczysz , ze dzisiejsze Celerony na Cedar Millu to nie to gowno co bylo na soket 478):

-NFS MW

-GTR 1 , GTR2

-FEAR

-NFS U2

-Just Cause

Wszystko razem na D352 + 7600GS bez o/c poza o/c proca.

400 zl na Gigabyte 965P-S3 to zly pomysl. Zwykle nie wzmacniane kondziory. Za 400 masz Biostara TForce 965PT czyli Deluxe , za 400 zl wreszcie mozesz miec i postarac sie o Asusa P5N-E SLI oraz Abita AB9. Wreszcie za 380 masz Abita IB9. Najtanszymi rozwiazaniami sa plyty na 945. Za 270 masz Biostara TForce rew 2.00 oraz atrakcyjne Abity IL9. Asusy to tylko P5LD2/C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
gigabyte s3 - 400zł

lepszy Asus P5N-E SLI/P5B

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem wiem że to dobre proce za taką cene ;) Dlatego się nad nimi zastanawiam. Dzięki za wskazówkę do testów pzydadzą się, jutro poczytam :)

Monitorek też mi się podoba, tym bardziej gwara 30dniowa na bad pixels :)

Tego Asusa p5n właśnie wylukałem wczoraj na allegro za 400zł. Więc to lepszy wybór niż ten S3 tak? :) Ciesze się bo i firma lepiej się kojarzy ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tego Asusa p5n właśnie wylukałem wczoraj na allegro za 400zł. Więc to lepszy wybór niż ten S3 tak? :) Ciesze się bo i firma lepiej się kojarzy ;]

Haovc>>>nie daj sie nabic na starego P5N. Ma byc P5N-E SLI. A jesli nie to te fajne Abiciki jak AB9. Wybor duzo lpszy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, nie wiedziałem, że jest stara wersja, ale jednak mówiłem o tym:

http://allegro.pl/item166673508_asus_p5n_e...r2_800_sat.html

czyli prawdziwym na nf 650i

Mam jedno pytanie co do karty sieć. czy ona jest jakoś nadwyraz wydajniejsza itd.? Mam internet doprowadzony LAN'em więc dobra karta może chyba mi się przysłużyć, z drugiej strony usługodawca uprzedza że podczas burzy mogą wystąpić przeciążenia a w efekcie uszkodzenie karty (w tym wypadku płyty głównej). Nie wiem czy kupić inną za 30zł czy pracować na tej (w końcu od czego jest gwarancja ;) ) a jeżeli powinna być szybsza niż zzwykła za 30zł to mogę zaryzykować chyba.

Ale jeśli chodzi o moboto już wiem jaką kupię jeśli się cały plan powiedzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzięki, nie wiedziałem, że jest stara wersja, ale jednak mówiłem o tym:

http://allegro.pl/item166673508_asus_p5n_e...r2_800_sat.html

czyli prawdziwym na nf 650i

żadna promocja w byle jakim sklepie kupisz za tyle ....

co do karty sieciowej to zależy jaką masz i jak na mobo jest ;] tyle że to raczje nie chodzi o wydajność tylko oto jak działa (np: moja zin. działa kiedy chce) a osobna działa zawsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No innej nie mam w ogóle, więc w gre wchodzi kupno nowej osobnej lub pracowanie na integrze z tego asusa.

zaraz zaraz....a co z: Asus P5B niewielka dopłata a lata lepiej z oc. Firekage?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...