Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Gość Clamoor

Dyski - co wybrać

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Clamoor

Drodzy przyjaciele,

Rozmyślałem sobie ostatnio nad kupieniem nowych dysków/dysku

no i własciwie nie wiem na co sie zdecydować. nie wiem, jakiej firmy, jakie pojemności, ata czy sata ... itd itd

przeglądałem duzo dysków potrafia byc za podobny dysk różnice np 258 zł a 523 zł ...

wychodze z załozeniem mam 700 zł co moge moeć najlepszego (1 dysk x 500 giga czy 2 dyski y 250 giga :P) itd :0 wszytskich rad chetnie wysłucham :)

Dzięki z góry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz płytę obsługującą sata to bierz dyski sata. 500GB to dużo dość napewno ci potrzeba aż tyle miejsca?? jeśli to weź dwie 250 i połącz w raid(o ile twoja płyta ma taką opcję)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak masz 2 to mozesz sobie backupy robic ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Drodzy przyjaciele,

Rozmyślałem sobie ostatnio nad kupieniem nowych dysków/dysku

no i własciwie nie wiem na co sie zdecydować. nie wiem, jakiej firmy, jakie pojemności, ata czy sata ... itd itd

przeglądałem duzo dysków potrafia byc za podobny dysk różnice np 258 zł a 523 zł ...

wychodze z załozeniem mam 700 zł co moge moeć najlepszego (1 dysk x 500 giga czy 2 dyski y 250 giga :P) itd :0 wszytskich rad chetnie wysłucham :)

Dzięki z góry

za 700zł to bierz dwa Seagaty 250GB 7200.10 i w Raid je ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jasne, bierz 2 HDD, po pierwsze RAID po drugie jak się ma coś zepsuć zawsze jest nadzieja że tylko jeden padnie ;) No i oczywiscie pod SATA zakładając że masz mobo z obsługą sata :)

a podepne się tak z jednym pytaniem, macie jakieś linki do rzetelnych opisów i wyjaśnień jak działają poszczególne tryby RAID? Spotykam się z opisami, że wyjęcie jednego dysku podczas gdy 2 są spięte razem w RAID powoduje utratę danych bo są one dzielone na oba dyski. Jak to jest dokładnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jasne, bierz 2 HDD, po pierwsze RAID po drugie jak się ma coś zepsuć zawsze jest nadzieja że tylko jeden padnie ;) No i oczywiscie pod SATA zakładając że masz mobo z obsługą sata :)

heh tylko że jak dyski połączy w Raid i jak się jeden zepsuje to traci dane z obu ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciulowo to lepiej jeden master drugi slave w kieszeni i nie traci a moze backupowac nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a podepne się tak z jednym pytaniem, macie jakieś linki do rzetelnych opisów i wyjaśnień jak działają poszczególne tryby RAID? Spotykam się z opisami, że wyjęcie jednego dysku podczas gdy 2 są spięte razem w RAID powoduje utratę danych bo są one dzielone na oba dyski. Jak to jest dokładnie?

W zależności jak system obierzerz. Zresztą wszystko masz tu:

http://pl.wikipedia.org/wiki/RAID_(informa...Przyk.C5.82ad_2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Wikipedii RAID 0

Przykład 2

Trzy dyski: 10 GB, 10 GB, 5GB zostały połączone w RAID 0. Powstała przestrzeń ma rozmiar 15GB. Szybkość zapisu lub odczytu jest prawie trzykrotnie większa niż na pojedynczym dysku. Oczywiście sumaryczna szybkość jest 3-krotnością najwolniejszego z dysków, gdyż kontroler raid podczas zapisu/odczytu musi poczekać na najwolniejszy dysk. Stąd też sugeruje się dyski identyczne, o identycznej wielkości.

yyy czemu 15 GB powstało a nie 25 GB ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Simon cos pofamfoliłeś tam jest taki przykład:

Trzy dyski po 10GB zostały połączone w RAID 0. Powstała przestrzeń ma rozmiar 30GB. Szybkość zapisu lub odczytu jest prawie trzykrotnie większa niż na pojedynczym dysku. Oczywiście sumaryczna szybkość jest 3-krotnością najwolniejszego z dysków, gdyż kontroler raid podczas zapisu/odczytu musi poczekać na najwolniejszy dysk. Stąd też sugeruje się dyski identyczne, o identycznej wielkości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ty mówisz o 1 przykładzie, niżej masz drugi przykład dla RAID 0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...