Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
MANIAK

komputer - TV

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj pojechałem kupić wreszcie odpowiednio długi kabel łączący TV z grafiką w moim kompie. no i jest pewien problem, niby wszystko działa, ale kiedy włączam film, wyświetla się on na monitorze ale na TV już nie, wygląda to bardzo dziwnie, zupełnie bez sensu. Załączam zdjęcia, robione niestety aparatem w moim telefonie więc jakość nie najlepsza ale widać to co potrzeba.

1. OBRAZ WYŚWIETLANY NA MONITORZE

b1276842d0fa9b0b.jpg

2. OBRAZ WYŚWIETLANY NA TV

a9d7767baaf21b20.jpg

Macie jakieś pomysły czemu tak się dzieje?? Kiedyś odpalałem filmy na TV tyle że na starym kablu ale, myślę raczej że tu wina tkwi w ustawieniach. Zaraz sprawdze stary kabel.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w ati control panel? Zakladka ekrany i tam sie pobaw ustawieniami. najpierw musisz wlaczyc monitor, po podlaczeniu kabla powinnien byc monitorek nr2 aktywny i tam najpewniej format na PAL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no cóż problem rozwiązany. POŁOWICZNIE. tzn wina jest po mojej stronie bo kupiłem trochę zły kabel. efekt taki że teraz obraz filmu z komputera idzie albo na monitor albo na TV, powiedzmy że mnie to zadowala bo w sumie to jak oglądam film na TV to nie robię tego jednocześnie na monitorze więc nie ma problemu.

EDIT: Havoc właśnie się bawiłem ustawieniami i wygląda to tak że monitor jest standardowo ustawiony jako główny(MAIN) a TV jest klonem tego co jest wyświetlane na monitorze, rozwiązałem problem przełączając TV na MAIN ale jak już mówiłem to rozwiązanie połowiczne. a to wszystko dlatego że nie kupiłem kabla chinch - chinch (tak to się pisze??) tylko kabel chinch- s-video(tak się chyba nazywa, w każdym razie takie złącze podobne do takiego jakie jest w myszce).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no cóż problem rozwiązany. POŁOWICZNIE. tzn wina jest po mojej stronie bo kupiłem trochę zły kabel. efekt taki że teraz obraz filmu z komputera idzie albo na monitor albo na TV, powiedzmy że mnie to zadowala bo w sumie to jak oglądam film na TV to nie robię tego jednocześnie na monitorze więc nie ma problemu.

To jest w 100% normalne :) Inaczej sie nie da.

Nie wiem co rozumiesz pod haslem kabel chinch-chinch. Kabel ktorym podlacza sie kompa z telewizornia nazywa sie po prostu s-video (ewentalnie tvout-svideo jezeli chcemy być dosłowni).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze słyszę że da się puścić obraz na oba odbiorniki :> chinch-chinch czyli chinche po obu stronach kabla. Ale przecież w radku masz wejście tylko na s-video więc chincha i tak nie podłączysz, prawda? Czy ja coś źle zrozumiałem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie że to nie jest normalne, w radku przynajmniej moim sa dwa wyjścia i dwa wejścia wideo, (bo to wersja vivo) jedno wyjście jest s-video a drugie chinch no i teraz jak podłączam dołączonym do karty kablem chich-chinch(tak jak powiedział havoc chincze z obu stron) to obraz jest bez problemów na TV oraz na Monitorze a teraz kupiłem kabel s-video który podłączam do tv przez chinch i wtedy dzieje się opisana przezemnie sytuacja. Jeśli macie wątpliwości czemu nie używam kabla który miałem z kartą to odpowiadam że jest poprostu za krótki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorki klikło mi sie dwa razy admin plz usuń jeden

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak najbardziej jest możliwe to, aby obraz był wyświetlany jednoczaśnie na monitorze i TV. To zależy od złącza. ja mam S-video - Euro. Wtedy wyświetla się na monitorze lub TV. Gdybyś faktycznie miał S-video - chinch mógłbyś oglądać w obu monitorach. Do końca nie wiem też czy nie jest to zależne od samej karty. Ja mam GF2 tytanium 64MB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...