Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
sorek

AMD Opteron

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie. Rozmowy na temat tych małoznanych procesorów AMD. Jednak niektóre są wciąż wykorzystywane np. w serwerach. I są nawet bardziej wydajne.

AMD Opteron - jededn z najlepszych i najwydajniejszych procesorów. Jest bardzo podatny na OC i jest wydajniejszy nawet od IC2D E6600. Zobaczcie sami jaki potencjał w nim drzemie: http://www.allegro.pl/item156628368_optero...dyny_w_pl_.html

Oczywiście to tylko jeden z nich. W zagranicznych sklepach kosztuje ok. 150(ojro :P). Co daje ok. 600zł. To nie wiele jak za tak wydajny procesor, który i tak ma wielkie możliwości OC. Niestety nie jest on tak znany jak inne produkty AMD i Intela.

Oto pełna lista modeli tych procesorów: http://www.cpu-world.com/info/AMD/Opteron-model-number.html

Co o nich sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co o nich sądzicie?

na standardowym taktowaniu ten co podałeś 9 x 200 jest wolniejszy od E4300 ;] po OC też bo E4300 robi po 3,5G ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale widziałeś screena na SiSoft Sandra? No to widzisz. Nie zawsze taktowanie jest ważne. Np. Athlon XP 2000+ (1.66ghz), jest tak wydajny jak P4 2.1ghz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sandra to akurat mało znaczący benchmark.

Opteron to delikatnie podrasowany athlon. ma wiecej cache (2gb w dwurdzeniowcach i 1mb w jednordzeniowcach) i lepiej sie kreci od athlona. w porównaniu do c2d nie ma jednak szans.

sam miałem 4 opterony. wczoraj bawiłem sie kolejnym..

http://forum.pccentre.pl/weblog/milans/ind...hp?showentry=19

a i jeszcze jedno.. na pccentre jest artykuł o opteronie - tez mozesz sobie przeczytac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale widziałeś screena na SiSoft Sandra? No to widzisz. Nie zawsze taktowanie jest ważne.

wiesz tak naprawde to nikt do końca nie wie co ten syntektyk mierzy ... a napewno nie jest to wydajnośc ;]

Np. Athlon XP 2000+ (1.66ghz), jest tak wydajny jak P4 2.1ghz.

że co?

to musiałbyć stary willamete z szyną fsb 100 ... bo

Petnium 4 z szyną FSB 200 2.6GHz bez problemu zamiata Athlona XP 3200+ ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to 3200 a nie 2000 ;] Zresztą było to w PCFormacie w numerze z 2002 roku :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zresztą było to w PCFormacie w numerze z 2002 roku :P

nie wiem nie czytałem ;] ale widziałem za to testy na necie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Net kłamie. Poza tym procek był na rdzeniu Northwood. Czy jak to się pisze. I może dlatego był tak słaby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Net kłamie. Poza tym procek był na rdzeniu Northwood. Czy jak to się pisze. I może dlatego był tak słaby.

Akurat ten rdzen to porazka Intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jednak nie można zaprzeczyć że Opteron jest pewną rewolucją w firmie AMD. Ma duze możliwości OC, jest wydajny, L2 cache jest też dość duża i do tego świetnie sprawdza się w grach. Według mnie to jeden z najlepszych produktów Athlona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Net kłamie.

:rolleyes:

Akurat ten rdzen to porazka Intela.

że co? :blink:

Poza tym procek był na rdzeniu Northwood. Czy jak to się pisze. I może dlatego był tak słaby.

To jednak nie można zaprzeczyć że Opteron jest pewną rewolucją w firmie AMD. Ma duze możliwości OC, jest wydajny, L2 cache jest też dość duża i do tego świetnie sprawdza się w grach. Według mnie to jeden z najlepszych produktów Athlona.

Athlon nigdy nie produkował Opterona ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przejęzyczenie, ;) sorki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...