Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
sorek

PowerColor ATI Radeon 9600 Pro 128mb/128bit - grzeje się jak cholera

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzęcik jak w temacie, czyli PowerColor ATI Radeon 9600 Pro 128mb/128bit. Przy normalniej pracy, temperatura nie przekracza 39*C. Jednak przy włączeniu gry takiej jak np. Oblivion, karta osiąga temperature 45*C! Gdy osiągnie wyższą dochodzi do najgorszego. Karta się zacina i jedynym wyjściem jest reset kompa. Jest to pewien problem dla mnie. Taktowanie to core - 500, pamięć - 337. Zmniejszyłem te ilości do c - 400 i p - 300, ale karta dalej się wyłącza (tyle że później). Z tyłu mam 2 radiatorki położone na pamięci i one się grzeją. Jednak wentylator na chipsecie, nawet przy takich temperaturach w ogóle nie jest ciepły! Problem jest najprawdopodobniej złe przyleganie radiatora do chipsetu i brak pasty termo-przewodzącej (lub jej całkowity brak). Dlatego chciałbym się zapytać czy wszystkie rodzaje past można w takiej karcie zastosować, jak w ogóle można bezpiecznie wymontować i zamontować taki radiator. I czy po takiej operacji stracę gwarancje. Raczej pewne że ją strace, dlatego moje pytanie: Czy można pójść do serwisu gdzie kupiłem karte i poprosić o to by założyli mi dobrą pastę termo-przewodzącą, tak bym przy tym nie stracił gwarancji.

Bardzo prosze o odpowiedź i z góry dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

45*C? masz to bardzo mało jak na karte graficzną [chyba że czujnik żle wskazuje temperature (swoją drogą to czujniki na 9600 były?)] - poszukaj inncyh przyczyn np: słaby zasilacz, przegrzewający się Cpu, chipset mobo ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak były czujniki, ja napewno mam w swoim XT, popieram Andrzeja że to raczej nie wina przegrzewania się karty, a no i wydaje mi się że zdjęcie wiatraka z karty nie powoduje utraty gwarancji ale nie jestem tego pewien, tzn nie wiem jak mieli by to sprawdzić bo nie ma tam plomby gwarancyjnej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmieniłem pastę na nową. Dowiedziałem się że to nie wina chipsetu. Ale, pamięci! Gdy dotkniesz ich przy 3DMarku 03 i "Batle Of Proxycon" (czy jak się to tam pisze. To zaczyna Cię to mocno parzyć. Z tyłu karty mam radiatory na pamięciach, z przodu nie. I właśnie z przodu pamięci strasznie się nagrzewają. Oddam ją jutro do serwisu i powiem że przez to że pamięci się nagrzewają, gry się przycinają (w nieregularny sposób, gdy mam słabą karte to działają wolno, a przy przegrzewaniu zacinają się co 6-8 klatek) i że po dalszej grze karta całkowicie się zacina. Może dadzą mi lepszą karte :P

EDIT:

Zauważyłem że wydajność (może przez przegotowanie właśnie pamięci) spadła. I to od 4000pkt. w 3dMarku 03 do 3500pkt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zmieniłem pastę na nową. Dowiedziałem się że to nie wina chipsetu. Ale, pamięci! Gdy dotkniesz ich przy 3DMarku 03 i "Batle Of Proxycon" (czy jak się to tam pisze. To zaczyna Cię to mocno parzyć. Z tyłu karty mam radiatory na pamięciach, z przodu nie. I właśnie z przodu pamięci strasznie się nagrzewają. Oddam ją jutro do serwisu i powiem że przez to że pamięci się nagrzewają, gry się przycinają (w nieregularny sposób, gdy mam słabą karte to działają wolno, a przy przegrzewaniu zacinają się co 6-8 klatek) i że po dalszej grze karta całkowicie się zacina. Może dadzą mi lepszą karte :P

no cóż dziwne mieć 2 radiatorki na grafie i dwie czyste pamięci - lepiej załóż na te dwie kostki pamięci też po radiatorku ;]

Zauważyłem że wydajność (może przez przegotowanie właśnie pamięci) spadła. I to od 4000pkt. w 3dMarku 03 do 3500pkt.

może przez to że obniżyłeś takty grafy? bo nie wiem w którym momencie mierzyłeś wydajnośc ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mierzyłem zaraz po zainstalowaiu sterów do karty (4000pkt.) i dzisiaj po pierwszym odpaleniu kompa (3500ptk.). Każda kolejna próba zmniejsza liczbę punktów. Po 3 testach miałem już tylko 2800pkt.! (Ustawienia na default)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mierzyłem zaraz po zainstalowaiu sterów do karty (4000pkt.) i dzisiaj po pierwszym odpaleniu kompa (3500ptk.). Każda kolejna próba zmniejsza liczbę punktów. Po 3 testach miałem już tylko 2800pkt.! (Ustawienia na default)

no to lepiej załóż radiatorki na pamięci (te dwie kostki (czy ile ich tam masz ;]) co są bez)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale karta jest nowa! Nie chce w niej nic grzebać. Kupiłem więc wymagam. Mają mi zrobić z tym tak bym był zadowolony i mnie to nic nie obchodzi. Co innego jakby karta była stara. Ale jak grasz w np. Obliviona i podczas walki karta Ci się zwiesi bez wcześniejszego savu to idzie się zdenerwować.

PS: Nie dwie bo mam z przodu 4 i z tyłu 4 tylko że te 2 tylne radiatorki są podwójne tzn. jeden na 2 kostki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale karta jest nowa! Nie chce w niej nic grzebać. Kupiłem więc wymagam. Mają mi zrobić z tym tak bym był zadowolony i mnie to nic nie obchodzi. Co innego jakby karta była stara. Ale jak grasz w np. Obliviona i podczas walki karta Ci się zwiesi bez wcześniejszego savu to idzie się zdenerwować.

PS: Nie dwie bo mam z przodu 4 i z tyłu 4 tylko że te 2 tylne radiatorki są podwójne tzn. jeden na 2 kostki.

nom czyli możesz spokojnie odnieść na gware (tylko najpirew ustaw takty na stokowe ;])

co do pamięci myślałem że masz po 32MB tak jak w moim 9600 ale ty maszz po 16MB kostke i stąd ich więcej i są pod drugiej stronie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to za różnica skoro i tak na ich kompie będą standartowe :P Do tego i tak mam ustawione normalnie. A co do pamięci to mam dość dziwne bo są kwadratowe. A nie prostokątne. Może to przez to?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A co to za różnica skoro i tak na ich kompie będą standartowe :P

czyli kręciłeś przed rive bez flasha ;]

A co do pamięci to mam dość dziwne bo są kwadratowe. A nie prostokątne. Może to przez to?

pamięci masz BGA te prostokątne to są TSOPy - i to nie przez to

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To czy w wydajności jest jakaś różnica pomiędzy BGA, a TSOP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To czy w wydajności jest jakaś różnica pomiędzy BGA, a TSOP?

jest raczej marginalna (jest jakaś tam różnica w ilościach wproadzeń czy coś ;)) ale BGA są zimniejsze i potrafią wytrzymać większe częstotliwośći - wyższa wydajność

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety do serwisu moja karta pójdzie dopiero w poniedziałem. Narazie założe sobie na pamięć poprotu blaszkę :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Niestety do serwisu moja karta pójdzie dopiero w poniedziałem. Narazie założe sobie na pamięć poprotu blaszkę :D

jak to blaszke?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To był joke. Chodzi o małą metalową blaszke która tylko troche by odprowadzała ciepło :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To był joke. Chodzi o małą metalową blaszke która tylko troche by odprowadzała ciepło :P

chyba raczej usmażyłą ci pamięci na grafie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustaw taktowania pamieci na 250 MHz (efektywne 500) i przeprowadz test. jezeli problem sie ebdzie andal powtarzał to nie bedzie wina pamieci.

wspomnaiłes ze jest to nowa karta.. czy formatowałes wczesniej windowsa ? bo przy kazdej zmianie karty graficznej powinno się to robic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh... Co ma formatowanie dysku do karty? Karta jest nowa. I ustawiałem w ten sposób pamięć. Robi to samo tylko dłużej trzeba czekać zanim się nagrzeje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ehh... Co ma formatowanie dysku do karty? Karta jest nowa. I ustawiałem w ten sposób pamięć. Robi to samo tylko dłużej trzeba czekać zanim się nagrzeje.

dużo bo jeśli wcześniej miałeś inną czytaj inne sterowniki a teraz masz tego radeona to mogą ci system kaszanić sterowniki ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale to nie powód by się przegrzewało. Do tego miałem już wcześniej na tym kompie Radka 9000 i działało. I raczej nie jest to powodem przegrzewania się pamięci.

EDIT:

Moja karta wygląda prawie jak ta tylko jest czerwona i ma kwadratowy wentylatorek.

zgadulasp0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sorek - producent nie wyda sprzetu który sie przegrzewa bo to nie w sjego interesie wymieniac potem chłodzenia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to dlaczego się grzeje? Może to wadliwy model. Nie wiem. Zobacze co mi odpowiedzą w serwisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ponieważ towj a akrta graficzna nie ma przeinstalowanych sterownikow na nowo i to moze ograniczyc karte graficzna takimi podgrzewaniami sie przeinstaluje sterowniki odistaluj i zaistaluj i na nowo i powiedz pozniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no nieodwalajmy kabaretu co maja sterowniki do temperatury? :D

Na pewno nie podkrecales grafiki? OC lub zbyt duże napięcia agp/pci w biosie. Poza tym po prostu duza temp w budzie. Kup sobie fandera za 40zl ustaw go przy grafice i niech dmucha.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...