Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Insert

Zmiana ilości wyświetlanych kolorów

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie do grafików. Ponieważ nim nie jestem i z grafiką mam tyle wspólnego co pomniejszanie screen-ów ;) prosiłbym o wytłumaczenie zagadnienia w języku jak najbardziej przystępnym językiem.

Chodzi o zmniejszenie ilości wyświetlanych kolorów, np. do 30 (w sztukach). Przykład: mam zdjęcie, które ma kilkadziesiąt tysięcy kolorów. Chcę mieć możliwość wpisania ile ma być barw i po przekonwertowaniu i zapisie będę miał plik, w którym zawarte będzie zdjęcie zbudowane z 30-sto kolorowych kwadratów. Jak to zrobić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ograniczenie do konkretnej ilości kolorów najlepiej sprawdza się w przypadku plików GIF. Jeśli korzystasz w Photoshopa, wystarczy że otworzony obrazek zapiszesz w następujący sposób:

Plik > Zapisz dla Web > w otwartym okienku wskaż format pliku GIF i wpisz liczbę kolorów (maks. 256), obserwując przy tym objętość pliku - ograniczenie w ilości kolorów zapewne związane jest z chęcią osiągnięcia optymalnej objętości? > przejrzyj też inne opcje, aby jakość obrazka była jak najlepsza.

Forma zapisywania plików wskazana powyżej jest mocną stroną Photoshopa, ponieważ ten program graficzny dobrze optymalizuje zapisywaną grafikę. Można też swobodnie manipulować poszczególnymi parametrami i obserwować wpływ na grafikę i jej objętość :)

A jeśli chcesz skorzystać z jakiejś darmowej aplikacji, polecam XnView, choć tu możliwości nie są już tak rozbudowane. Ilość kolorów na pewno można zmniejszyć, zapisując grafikę jako GIF (wtedy wyskoczy okienko z kilkoma, ustawionymi na sztywno możliwościami do wyboru). Czy jest jakiś inny sposób - chyba w tej przeglądarce obrazów nie.

Możesz też spróbować poszukać w sieci jakichś filtrów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...