Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
doppleganger

jak podzielić router?

Rekomendowane odpowiedzi

czy wiecie moze jak sprawic zeby internet "podzielic" na dwa rowne sygnaly? korzystam z neta i jestem podlaczony do routera. gosc w pokoju obok nie dawno kupil sobie duzy dysk i zaczal sciagac roznosci. w momencie kiedy on cos sciaga ja nie moge nawet przegladac stron www juz o skypie nie wsp[omne. mam 4mb internet. czy jest mozliwe jakos to podzielic mniej lub bardziej sprawiedliwie? :)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprostrze modele routerów nie są wyposażone w żadne możliwości ograniczenia pasma. Zakładając, że masz nieco droższy - jak najbardziej. Musiałbyś podać jaki model posiadasz. W róznych modelach opcja ta będzie się różne nazywać. Np. w Linsys BE FSR41 wchodzisz do Applications @ Gaming -> QoS i tam wpisujesz prorytet danego komputera określając MAC komputera. Mozna również podzielić priorytet poszczególnych gniazd w routerze (o ile to jest router kablowy) czy też okreslić proirytety dla poszczególnych aplikacji lub dzieląc w zależności od tego w jaki sposób następuje połączenie np: FTP, HTTP, telnet, SMPT czy POP3.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jest jeszcze jedna możliwość (oprócz tego co powiedział Qdi) - zawsze możesz się z nim dogadać żeby tak szybko nie ściągał, żeby zostawił ci chociaż te 20-30 KB z posiadanych 512

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam router LINKSYS WRT54G, czy można na nim podzielić łącze, albo chociaż ograniczyć prędkość jednemu użytkownikowi (z 8 w sieci lokalnej z DSL 4Mb).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak to zrobić? Można prosić o jakieś szczegóły, albo gdzie mogę znaleźć informacje o tym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aplications & Games i zakładka QoS w panelu admina, tak mi sie zdaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeszukałem dokładanie wszystkie opcje routera i nie ma tam żadnego QoS. W zakładce Aplications & Games jest tylko Port Range Forward i DMZ.

Pozostałe opcje;

Setup -> Basic Setup

DDNS

MAC Adress Clone

Advanced Routing ( tu do wyboru jest Operating mode na Router lub gataway)

Acces Restrictions -> Filtered Port Range

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinienes mie? takie informacje w ksi??eczce/krótkim przewodniku, który zazwyczaj do?a?czany jest do routera. podzia? ??cza wydaje mi si? ?e powinie? by? w Acces Restrictions -> Filtered Port Range

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie każy router ma QoS, zwłaszcza te tańśze albo starsze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...