Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Freak

Tuning Gainward'a bliss 7900gs 512mb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Na swieta dostalem od Mikolaja nowa karte graficzna :D gf7900 512 firmy gainward ;)Jak narazie nie moge nazekac na jej wydajnosc jednak korci mnie aby ja podkrecic do GT wkoncu ma 512mg pamieci.Trafilem na ten topic http://forum.pccentre.pl/index.php?showtopic=150904 wiele sie dowiedzialem ale mam maly problem poniewaz na tej stronce http://www.mvktech.net/component/option,co.../cat,89/page,5/ znalazlem 2 biosy ktore by prawdopodobnie pasowaly do mojej grafiki.Jeden jest do 7900gs 512mb a 2 do 7900 gt(gs) 512mb i zastanawia mnie to "gt(gs)" czy to znaczy ze mogl bym go wgrac do swojej grafiki? jak nie to zapodajcie jakimis linkami z tiuningiem do mojej karty :DNarazie to i tak w teorji pozostanie bo mam zasilacz chiefteca 350W tylko:PDopiero jak kupie nowy to sie pobawie ale informacje juz zbieram co i jak :D Z gory dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam.Na swieta dostalem od Mikolaja nowa karte graficzna :D gf7900 512 firmy gainward ;)Jak narazie nie moge nazekac na jej wydajnosc jednak korci mnie aby ja podkrecic do GT wkoncu ma 512mg pamieci.Trafilem na ten topic http://forum.pccentre.pl/index.php?showtopic=150904 wiele sie dowiedzialem ale mam maly problem poniewaz na tej stronce http://www.mvktech.net/component/option,co.../cat,89/page,5/ znalazlem 2 biosy ktore by prawdopodobnie pasowaly do mojej grafiki.Jeden jest do 7900gs 512mb a 2 do 7900 gt(gs) 512mb i zastanawia mnie to "gt(gs)" czy to znaczy ze mogl bym go wgrac do swojej grafiki? jak nie to zapodajcie jakimis linkami z tiuningiem do mojej karty :DNarazie to i tak w teorji pozostanie bo mam zasilacz chiefteca 350W tylko:PDopiero jak kupie nowy to sie pobawie ale informacje juz zbieram co i jak :D Z gory dzieki za pomoc.

coś nie bardzo widze takiego BIOSa ale co tam ;]

co do GT(GS) - jeśli jest a ja nie widze to sądze że jest to BIOS dla 79GS z taktami jak GT ...

ale lepiej z wgrywanie BIOS zrób tak jak opisałem w poradniku - czyli ściągnij go z własnej karty i zmien zegary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ważne, abys najpierws sprawdził programowo czy karta nie ebdzie miała problemów z takimi taktowaniami.. bo odmienic biosa jest całkiem ciezko ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem wiem ale musze czekac... dopuki zasilacza nie zmienie to krecic nie bede.Chyba ze tech cheafteck 350w wydolil by ? co o tym sadzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wydolil by ? co o tym sadzicie?

a reszta kompa jaka jest?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AMD 2800+ 64bit ,msi k8n neo3,512mb ram

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
AMD 2800+ 64bit ,msi k8n neo3,512mb ram

jeśli masz jeden napęd cd lub dvd ;] + jeden dysk to raczej nic się nie stanie bo zasilacz powinien wytrzymać aczkolwiek zawsze może się coś zdarzyć ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam 2 napedy i 1 dysk... wiec chyba poczekam.Jaki zasilacz 400 i wiecej watowy polecacie w dobrej cenie? chyba chiefteck 400W bedzie ok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mam 2 napedy i 1 dysk... wiec chyba poczekam.Jaki zasilacz 400 i wiecej watowy polecacie w dobrej cenie? chyba chiefteck 400W bedzie ok?

dobra cena = ?

tak do 200zł to Huntkey 350w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

350W teraz mam wiec to nie ma sensu ale tak do 250zl/300zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Freak dzięki za odpowiedź w związku 3dMarkiem 2005. Napisałeś mi że u Ciebie w teście ze statkiem też występuje taka białą kropka! Ja napisałem że są dwie kropki które migają na zmianę tylko nie da się ich uchwycić na jednym zrzucie ekranu! CZy u Ciebie też tak jest? Jedna kropka jest koło dolnej armalty z prawej strony a druga koło górnej armaty też z drugiej strony!

I migają na przemian w trakcie testu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
350W teraz mam wiec to nie ma sensu ale tak do 250zl/300zl.

hmm ale nie liczy się to co jest na nalepce tylko realne moce tych zasilaczy:

CH 350W jakieś 310W

Ch 400W jakieś 370W

HY 350W jakieś 400W

;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A takie pytanko;] mam zwykly zasilacz 300W od poprzedniego kompa i czy jak bym do niego podlaczyl grafike i napedy to by to zdalo egzamin? hehe 2 zasilacze bym mial w kompie :P ktos z Was juz tak kombinowal?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cos takiego może działac ale musisz zrobić 2 rzeczy

1) połączyć ze sobą masy obu zasialczy

2) połaczyc ze soba kabel odpowiedzialny za właczanie komputera (chyba zielony o ile dobrze pamietam)

rozwiazanie te ma zalety:

-wieksza moc

-niskie koszty

ale także wady:

-2x wiecej hałasu

-2x wiecej wydzielanego ciepła

-2x wiecej zajetego miejsca

-2x wieksze ryzyko spalenia się zasilacza ;)

-duzo kombinowania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe juz to sprawdzilem :D podlaczylem wszystkie napedy i twardziela,ale jakos nie mam pewnosci aby podlaczyc jecsze grafike do tego 2 zasilacza.zieloney i czarna masa mam w starym zasilaczu wyjatkowo cichy wiatrak wogule go nie slychac :D

Jutro wezme sie jeszcze za kombinowanie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu problem... jak chcem zgrac biosa z grafiki to po wpisaniu polecenia nvflash.exe -b=1 nazwa.rom wywala mi ze plik musi miec na koncu nazwy rom albo nvr... i za chiny co i jak bym nie wpisywal ciagle to samo ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bios możesz sobie ściagnąc z poziomu Windowsa za pomocą programu NiBiTor.

Tools>Read Bios i już mozesz zapisac sobie na dysku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bym chcial wgrac spowroten orginalny bios z karty(ten co zgralem z karty) w serwisie nie dojda do tego ze byl podmieniony?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

technicznie do zrobienia wykonania ale raczej tego nie zrobią. po prostu wiaze sie zbyt wiele komplikacji. karta nie działa więc ciezko z niej zczytac bios i sprawdzic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasiłki w cenie do 300 zł:

Ever Silver ATX 420W Active PFC - 277 zł - 420W... ale obciążenia na poszczególne linie SZOK!... POLECAM!

Hiper HPU-4M580 580W black - 279 zł - Hiper dobra i tania firma... :) Obciążenie BDB... Oczywiście te 580W mocy to na wyrost :P Liczą się obciążenia jakie może znieść :)

Topower 450 P3 U12 - 298 zł - Cena bliska 300 zł :) Ale zasilacz świetny i warty takiej kasy :)

Be-quiet Straight Power BQT E5-450W - 304 zł - No co tu dużo mówić... z tych co znalazłem do ok 300 zł WYMIATACZ!... obciążenia takie na poszczególne linie, że kopara do ziemi :D Kolo narzeka w komencie na nadmiar kabli [lol]

Osobiście korzystam z Topower SPW-480 EZA :) POLECAM! Tylko nie wiem czy idzie go gdzieś jeszcze dostać :P

Obciążenia:

+3.3V - 26A

+5V - 44A

+12V1 - 20A

+12V2 - 20A

-12V - 0.8A

-5V - 0.5A

+5VSB - 2.5A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Be-quiet Straight Power BQT E5-450W - 304 zł - No co tu dużo mówić... z tych co znalazłem do ok 300 zł WYMIATACZ!... obciążenia takie na poszczególne linie, że kopara do ziemi :D Kolo narzeka w komencie na nadmiar kabli [lol]

komentarzy na komputroniku nie ma co czytac bo albo piszą to lamerzy albo sami pracownicy komputronika ;D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...