Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
michal444

Były 2ghz, Teraz Jest 500mhz. Mobo Ma Dość ?

Rekomendowane odpowiedzi

Sprzęt jak w podpisie, nie działał tylko wiatrak do chipsetu płyty, ale poza tym wszystko ok. Czasami jeszcze chłodzenie od grafiki charczało. Komp mam od początku 2003, od roku chodzi 24/h.

Ze 2 tygodnie temu komp się zawiesił, nie chciał postować, pojawiał się tylko napis "bios checksum error". Przy okazji grafika rzęziła. Wyczyściłem wnętrze z kurzu, zdjąłem nie działający już wiatrak z chipsetu, zdjąłem i włożyłem spowrotem grafike, zmniejszyłem szybkość pc na 1000mhz - i komp działa.

Z tydzień, może troche dłużej, wszystko chodziło ładnie, aż...

Budzi mnie w nocy chałas chłodzenia grafiki, pc nie postuje, czasami wyświetla napis bios checksum error. Co 4/5 włączenie dawało też 1 długi sygnał. Po ustawieniu szybkości proca na 500 mhz pc działa, ale nie wykrywa dysku. Docisnąłem kabel zasilający do dysku twardego, i teraz pc śmiga na 500mhz.

Sprawdziłem obie kości pamięci oddzielnie, komp cały czas działa tylko na 500mhz, od 600 do 700mhz zawiesza się zwykle po ładowaniu systemu.

Jakieś pomysły co z tym zrobić ? co padło ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprawdopodobniej płyta główna wariuje i włącza jakieś zabezpieczenia, które nie pozwalają prockowi pracować z nominalnym taktowaniem. Jakie masz temperatury i co to za CPU?

Zdejmij chłodzenie z procka, nałóż nową pastę i włóż jeszcze raz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podaj temperatury bo jeden sygnał to błąd odświeżania pamięci RAM lub w czasie pracy przegrzanie procka ...

aha i podaj co masz za kompa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

konfig: Athlon1.7XP(chodził 2,4/2,6), Gigabyte 7VAX, 512 333 Kingstone , Geforce4 TI4200 , Chieftec 420w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmh...

case = 42C

CPU=24C

temperatury w porządku

.........................................

z drugiej strony, 24c dla chipsetu, bez wentyla, w mocno ogrzewanym pokoju, to chyba dziwnie mało ?

-----------------------------

powyższe temp. były z mother board monitor'a

temp. ze speed fan'a:

temp1-41

local-35

remote-24

hd0-38

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błąd Checksum Error BIOSu jest spowodowany wyładowaną baterią na mobo.

Komputer chodzi od roku 24h/na dobę? No to nic dziwnego, że zaczął głupieć. Płyta nie jest serwerowa... więc polecam obejrzeć w jakim jest stanie (kondensatory). Masz wrzucony najnowszy BIOS od płyty głównej? Jeżeli masz dokładnie model 7VAX bez dodatkowych oznaczeń (trochę tych różnych modeli jest :P) to najnowszy BIOS jest F13 (link do stronki z BIOSami).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też stawiałbym na coś z biosem, zresetuj go i zobacz czy pomoże, możesz kupić nowa bateryjke wiecej pomysłów nie mam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bios oczywiście resetowałem, zmieniałem na drugą kość(dualbios)...... w końcu jednak płyta padła(efekt jakbym z 10 razy na sekunde resetował, mrugają tylko diody, wentyle próbują się kręcić etc.). Właśnie zamawiam solteka 75frn2l.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Właśnie zamawiam solteka 75frn2l.

Dobry wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...