Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
sorek

Wgrywanie BIOS'u z 5600 na 5500

Rekomendowane odpowiedzi

Tak jak w temacie. Mam problem z wgraniem BIOS'u z GeForce'a 5600 na GeForce'a 5500. Gdy robie według tej instrukcji: http://forum.pccentre.pl/index.php?showtopic=150904 wybija mi tekst z opcjami i komendami do programu i flash się nie wgrywa. A gdy dam bez opcji "-f -u -p", pokazuje że nie można wgrać BIOS'u bo jest zły model karty. Gdy próbuje wgrać BIOS z komendą -5, BIOS się wgrywa jednak nie rozpoznaje karty jako 5600 lecz dalej 5500. I możliwości dodatkowego podkręcenia też spadają. BIOS którego używam jest modyfikacją orginalnego BIOS'u karty. Bardzo prosze o pomoc i z góry dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nieważne ale czemu wgrywasz nie do tego modelu przecież zmiana biosu 5500 na 5600 na grafie 5500 czy tam na odwrót nic nie daje <chyba ^^> ....

a jeśli chcesz zepsuć karte to lepsze sposoby są) ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już napisałem, by móc mocniej podkręcić kartę. A do tego można ją drożej sprzedać na Allegro jak się podniesie do 5600 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A do tego można ją drożej sprzedać na Allegro jak się podniesie do 5600 :D

ale to jest oszustwo ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym to żartowałem, poprostu chciałbym wyciągnąć z tej karty ósme poty. Może wiecie jak zmienić ten bios?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yyyy ami sie wydaje ze zmiana biosu z 5500 na 5600 nie da nic oprócz uszkodzenia karty. o ile dobrze pamietam te karty robione są na różnych chipsetach. te same GPU maja modele 5200 i 5500.

P.S.

nowy bios nie wpłynie na zwiekszenie podkrecalnosci

P.S. 2

jak chcesz zeby karta była wykrywana jako 5600 to wgraj oryginalny bios z podmienioną nazwą ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To właśnie tak zrobiłem. Wszystko jest ok, ale pod Windowsem nie rozpoznaje mi karty jako 5600 tylko 5500. I właśnie to chciałbymzrobić. Oczywiści w programie edytującym zmieniłem ID urządzenia. I wgrywając flash wgrywałem go z opcją -5 (wgraj bez względu na model karty). Wszystko się wgrało tylko ID karty pozostało takie samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to daj komende -4-5-6 (ja tak zawsze robie)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dałem tak i dalej to samo. Pod Windowsem karta dalej jest rozpoznawana jako GeForce 5500. POMOCY!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...