Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Qdi

Problem z partycją

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam taki problem - otoz podczas normalnego uzytkowania, komp sie przywiesił - musiałem zresetować. Włączył sie scandisk bo pojawiły sie bledy na jedenej z partycji. Oczywiscie lista była długa. Niestety w dysku niepokojąco cos stuka, a najgorsze jest to ze po scandisku znikł na partycji jeden folder - oczywiscie najwazniejszy wszystkie moje strony poszły sie bujac :blink: Chciałbym to odzyskać - jeżeli jest to możliwe, inaczej jestem skonczony :D CO radzicie. Poki co nic nie robie na tym dysku, bp to zmniejsza szanse odzyskawiania danych...

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm dość dziwne... Co masz za dysk?... Polecam SpeedFana najnowszego pobrać KLIK... I obejrzeć raport S.M.A.R.T... Na dole są dwa paski... jak wyglądają (pełne to dysk SUPER SPRAWNY)... Możesz spróbować odzyskać jakimś programikiem... Jeżeli te dane były naprawdę ważne... to do OnTracka (lub innej firmy)... pozostaje wycieczka.

A tak na marginesie... Jak dysk zaczyna z siebie dziwne odgłosy wydawać... to jego godziny są policzone :P...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dysk z pewnością zkaszaniony. Kup drugi odpal na nim kompa, podłącz ten stary i odzyskuj dane jakimkolwiek programem odzyskujacym dane :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dysk z pewnością zkaszaniony. Kup drugi odpal na nim kompa, podłącz ten stary i odzyskuj dane jakimkolwiek programem odzyskujacym dane smile.gif
Musze jeszcze kilka rzeczy sprecyzować - wybaczcie nie napisałem w pierwszym poście. Otoz mam dwa dyski - pierwszy działa i to jest systemowy, natomiast drugi jest rozbity na trzy partycje. Co ciekawe dwie partycje działają ok i wchodzac na pozostałe part. nic nie stuka w twardym. Natomiast wchodząc na tą jedną komp się wiesza, twardy stuka itp. Tak więc mam nadzieje ze to raczej błąd logiczny niż fizyczny. Nie mniej jednak zalezy mi na odzyskaniu tych danych to było przeszło 1gb projektow zdjec itp - cały folder z katalogu gl. znikł sobie :(

Polecam SpeedFana najnowszego pobrać KLIK... I obejrzeć raport S.M.A.R.T... Na dole są dwa paski... jak wyglądają (pełne to dysk SUPER SPRAWNY)... Możesz spróbować odzyskać jakimś programikiem...

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...7214b01f2f.html <- tu sa wyniki pomiaru

jakim programikiem - najlepiej darmowym - sprobowac odzyskac dane?

oczywsicie ontrack i firmy tego typu odpadaja ceny lecą od 1200zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma darmowych programów do odzyskiwania danych :/

Najprościej będzie jak ten dysk sprawdzisz samemu. Całą jego awartość zarchiwizuj, sformatuj, zainstaluj system i sprawdź czy wszystko jest w porządku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogę sprawdzić, skopiować itp, bo się system wiesza jak probuje wejsc na tą partycję... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmmm... Dysk wg odczytów ze smarta wygląda OK... Fitness na poziomie 90%... Zaraz poszukam czegoś do odzyskiwania danych... Może znajdę coś darmowego...

P.S. Jak klikasz, żeby Ci ta stronka o dysku wyskoczyła... To są na niej dane powyżej tego wykresu. Mniej więcej coś takiego

Your hard disk's S.M.A.R.T. attributes are now being analyzed and a full report about the reliability, health and status of your hard disk is generated:

Your hard disk....

Your hard disk...

// Edit:

Ktoś wspominał o braku oprogramowania Freeware?

LINK

Tego jest cała masa... klik

Jeszcze jeden :P KLIK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałm... Niestety przy każdej próbie ingerencji programem do odzyskiwania - system sie wiesza. Gdy chce np odczytac zdjecia z dysku Photoshopem - system sie wiesza - chyba wszystko pojdzie na straty :( nie mniej jednak pozostałe partycje tego dysku są OK. Chyba bedzie trzeba sprobowac usunąć tą partycję i stworzyć na nowo, ale to oczywiście przekreśla wszystkie moje dane :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie mogę sprawdzić, skopiować itp, bo się system wiesza jak probuje wejsc na tą partycję... :(

sprawdzisz po kompletnym sformatowaniu i nowym windowsie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym się jeszcze nie załamywał (jeszcze ;) ). sformatuj partycję a potem przeskanuj programem do odzyskiwania danych, daj zapis na inną i większość, lub wszystko powinieneś odzyskać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobione :) Sformatowałem i ruszyłem z programem do odzyskiwania danych. Korzystając z sytuacji porównałem programy PC Inspektor i O&O DyskRecovery. ten pierwszy to klapa - nie dosc, że odzyskuje kilka formatów (16) to jeszcze przy jednym skanowaniu moge wybrac tylko jeden. Zw zeby odzyskać wszystkie formaty, które mozna odzyskać musiłbym uruchamiać i skanować 16 razy. Dodam tylko, że skanowanie całej partycji trwa dłużej niż w O&O Dysk Recovery No ale coż jest darmowy...

Drugi natomiast jest dobry tylko ma jeden minus :( nie odzyskuje plikow *.fla a na tym mi zależało /:zły

Oczywiscie po tym wszystkim mam bałagan, znalzłem rzeczy o ktorych nie miałem pojęcia :) - jakieś starocie ale ogólnie jestem zadowolony :D

Dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...