aron33 0 Napisano 10 Grudzień 2006 W panelu sterowania \ Konta użytkowników kiedy chcę zmienić opcje logowania pokazuje mi się komunikat, że usługa klienta dla systemu Netware wyłączyła ekran powitalny i szybkie przełączanie użytkowników. Aby przywrócić te funkcje musisz odinstalować usługę klienta dla systemu Netware. 1. Jak to zrobić, bo nigdzie nie mogę znaleźć takiej opcji? Teraz loguję się zawsze jako Administrator, ale przeczytałem że to stwarza większe zagrożenia trojanami itp. 2. Co poprzestawiać i gdzie żeby się automatycznie logować jako ktoś inny (bez konieczności wpisywania jakichkolwiek haseł)? 3. I czy tą operację trzeba wykonywać z konta administratora czy nie? 4. Jak przenieść wszystkie ustawienia (pulpi i możliwość uruchamiania aplikacji na inne konto? 5. Czy backup robiony z innego kąta niż administrator nadaje się, bo wiem, że przy odzyskiwaniu (konsolą odzyskiwnia) trzeba być zalogowanym jako administrator? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insert 0 Napisano 10 Grudzień 2006 Witam. NetWare to sieciowy panel logowania użytkowników do systemów Novell - w dużym uproszczeniu tego zagadnienia. Musiałeś go zainstalować, albo masz serwer działający na Novell'u. W panelu sterowania posiadasz teraz zapewne dodatkową ikonę CSNW. Jeśli chcesz zmienić opcje logowania musisz odinstalować NetWare. Najpierw musisz wejść do "Panelu sterowania" i po kolei w "Połączenia sieciowe i internetowe", "Połączenia sieciowe". Tam wybierz połączenie lokalne, zaznacz je prawym przyciskiem myszy, kliknij we "Właściwości". Otwiera się zakładka "Ogólne", tam zaznacz klienta sieci NetWare i poniżej kliknij "Odinstaluj". Następnie musisz wejść do "Konta użytkowników" w "Panelu sterowania", tam klikasz w "Zmień sposób logowania lub wylogowywania użytkowników" i zaznaczasz dwie dostępne opcje, czyli "Użyj ekranu powitalnego" i "Użyj szybkiego przełączania użytkowników". Zastosujesz te zmiany, które będą widocznie po ponownym uruchomieniu komputera. Co do pytań związanych z kontem i jego uprawnieniami: nigdy nie należy logować się do konta administratora bez potrzeby, gdyż wtedy maszyna jest dużo bardziej podatna na ataki z zewnątrz. Generalnie do każdej czynności związanej z administracją dobrze jest używać konta administratora, lecz do normalnej, biurowej pracy nie zaleca się pozostawania na tym koncie. My, mając mniejsze uprawnienie chronimy komputer przed cyberprzestępcami, którzy włamując się do nas przejmują uprawnienia aktualnego uzytkownika, z którego sesji korzystamy. Przynajmniej początkowo. Powyżej trochę teorii, a teraz coś na poważnie: nie chcesz zainstalować sobie FreeBSD? /MG Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aron33 0 Napisano 10 Grudzień 2006 Dzięki za odpowiedź. Nad FreeBSD to jeszce pomyślę. A teraz mam inny problem. Chcę stworzyć konto użytkownika zaawansowanego (to chyba najlepsze rozwiązanie) i przetransferować tam ustawienia z konta administratora. W panelu sterowania / Zarządzanie komputerem / Użytkownicy i grupy lokalne znalazłem w zakładce Grupy nazwę użytkownicy zaawansowani. Być może miałem kiedyś coś takiego w zakładce użytkownicy, ale usunąłem. Już nie pamiętam. Utworzyłem nowe konto i potem kliknąłem na Grupy / użytkownicy zaawansowani i dodałem to konto. Potem się przelogowałem na to nowe konto, ale w Konta użytkowników przy nazwie tego nowego konta jest opis, że to nieznany typ konta (innych nazw kont np. Administrator tam wogóle nie widać). Więc musi być jakiś inny sposób. W pomocy windows można przeczytać coś takiego: "Dlaczego nie należy uruchamiać komputera jako administrator Uruchamianie systemu Windows 2000 lub Windows XP jako administrator sprawia, że system staje się podatny na ataki programów typu koń trojański lub inne naruszenia zabezpieczeń. Nawet prosty akt odwiedzin witryny internetowej może okazać się niezwykle groźny dla systemu. W nieznanej witrynie internetowej może kryć się kod programu typu koń trojański, który zostanie pobrany na komputer i wykonany. Jeżeli użytkownik jest zalogowany z uprawnieniami administratora, program typu koń trojański może spowodować sformatowanie dysku twardego, usunięcie wszystkich plików, utworzenie nowego konta użytkownika z dostępem administracyjnym i tym podobne. Należy dodać siebie do grupy Użytkownicy lub Użytkownicy zaawansowani. Logując się jako członek grupy Użytkownicy, można wykonywać rutynowe zadania, także uruchamiać programy i odwiedzać witryny internetowe, nie narażając komputera niepotrzebnie. Jako członek grupy Użytkownicy zaawansowani można wykonywać rutynowe zadania, a także instalować programy, dodawać drukarki i korzystać z większości elementów Panelu sterowania. Aby wykonać zadania administracyjne, takie jak uaktualnienie systemu operacyjnego czy skonfigurowanie parametrów systemu, wyloguj się, a następnie ponownie zaloguj jako administrator. ..." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insert 0 Napisano 10 Grudzień 2006 Chcę stworzyć konto użytkownika zaawansowanego (to chyba najlepsze rozwiązanie) i przetransferować tam ustawienia z konta administratora. Ustawienia uprawnień? Jeśli tak - to po co tworzyć zaawansowanego użytkownika, czy nie lepiej byłoby utworzyć od razu nowego administratora? Jeśli nie - nie spotkałem się z tą opcją nigdy, ale wydaje mi się, że jeżeli spersonalizujesz Grupę X do swoich potrzeb tak, że użytkownicy dodani do tej grupy automatycznie dziedziczą po niej wszystkie ustawienia - to jesteśmy w domu. Napisz jeszcze raz wyraźnie co chcesz zrobić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aron33 0 Napisano 11 Grudzień 2006 Chodzi mi o kwestię bezpieczeństwa. Opieram się tylko na tym cytacie z pomocy. Czy nowe konto administratora ją załatwi? Czy ma ono dokładnie takie same uprawnienia jak ten Administrator podstawowy? Nie chcę powielać kont jeśli miały by one wszystkie takie same uprawnienia. Z opisu wydaje mi się, że konto użytkownika zaawansowanego jest w sam raz. Właśnie dodałem do grupy użytkowników zaawansowanych jedno konto, ale po przelogowaniu się na nie w Konta użytkowników zobaczyłem przy nim opis "nieznany typ konta". Więc nie wiem czy faktycznie funkcjonuje na zasadach jakie mu nadałem będąc zalogowany jako Administrator. Jeśli chodzi o zwykłe konto to nie rozwiązuje sprawy bo nie chcę mi się ciągle przelogowywać żeby zainstalować jakiś program. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Insert 0 Napisano 11 Grudzień 2006 Chodzi mi o kwestię bezpieczeństwa.(...) Czy nowe konto administratora ją załatwi? Tak, jak najbardziej. Właśnie dodałem do grupy użytkowników zaawansowanych jedno konto, ale po przelogowaniu się na nie w Konta użytkowników zobaczyłem przy nim opis "nieznany typ konta". Więc nie wiem czy faktycznie funkcjonuje na zasadach jakie mu nadałem będąc zalogowany jako Administrator. Zapewne tak. Póki co nie wiem co przyczynia się do nierozpoznania typu konta, spróbuję poszukać na ten temat czegoś w sieci i dam jeszcze znać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dacik 0 Napisano 12 Grudzień 2006 Tak btw... swego czasu chciałem ograniczyć siostrze możliwość z korzystania z komputera. Ustawiłem jej "konto z ograniczeniami" na jej profilu (ustawienia standardowe) i... nie mogła nawet mptrójek posłuchać. Wyskakiwały komunikaty, że program wykonał nieprawidłową operację. Po ustawieniu na powrót konta "z wypasem" wszystko wróciuło do normy... bezsens... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AndrzejSnk 2 Napisano 12 Grudzień 2006 Tak btw... swego czasu chciałem ograniczyć siostrze możliwość z korzystania z komputera. Ustawiłem jej "konto z ograniczeniami" na jej profilu (ustawienia standardowe) i... nie mogła nawet mptrójek posłuchać. Wyskakiwały komunikaty, że program wykonał nieprawidłową operację. Po ustawieniu na powrót konta "z wypasem" wszystko wróciuło do normy... bezsens... ekm? coś ci się żle poustawiało Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dacik 0 Napisano 12 Grudzień 2006 Możliwe, nie twierdzę, że nie... problem w tym, że w zasadzie ja NICZEGO nie ustawiałem. Zastosowałem ustawienia "standardowe", myślałem, że nie będzie żadnych problemów... cóż, nic bardziej mylnego Toż to Windows Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommy 6 Napisano 12 Grudzień 2006 Tak btw... swego czasu chciałem ograniczyć siostrze możliwość z korzystania z komputera. Ustawiłem jej "konto z ograniczeniami" na jej profilu (ustawienia standardowe) i... nie mogła nawet mptrójek posłuchać. Wyskakiwały komunikaty, że program wykonał nieprawidłową operację. Po ustawieniu na powrót konta "z wypasem" wszystko wróciuło do normy... bezsens...Mi się wydaje, że poprostu WinXP przewiduje, że ciężko jest mieć młodzą siostrę i chciał w tym wypadku trochę pomóc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dacik 0 Napisano 12 Grudzień 2006 Hah... mogło tak być Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach