Tommy 6 Napisano 16 Grudzień 2006 Nic mi o karze nie wiadomo, choć i tak ciekawe jest dlaczego oddali z całą piracką zawartością Pewnie Cię wkręcał... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nerio 17 Napisano 16 Grudzień 2006 IMHO... z powodu jednego wydarzenia ludzie zgłupieli... Cała draka z kontrolami rozpoczęła w Jastrzębim Zdroju w sklepie komputerowym (Mercury?), który na komputerach zamiast orginalnego systemu instalował PIRACKI. Policja wzięła pod lupę wszystkich, którzy kupili w owym sklepie komputer w ciągu ostatnich 3 LAT!... Po Co?... Szukali dowodów na sklep... Wiadomo. Wystarczy faktura, że komputer był kupiony z systemem, a na komputerze PIRAT... i dowód jest. To co przed chwilą opisałem jest mniej więcej opisem działań policji w naszym regionie (woj. śląskie... powiedzmy). Dziwnie się złożyło, że po raz kolejny okres grudnia jest "okresem zakrojonej akcji policji uderzonej w piractwo"... Wszystko się rozkręciło... dzięki plotkom... Ludzie pogłupieli i kupują systemy jak chorzy... W pierwszych dniach w Rybniku wyprzedano całe okoliczne zapasy... MASAKRA!... Sprzedawcy ręce zacierają... a oprócz nich oszuści... co za problem trafić na naiwniaków nie znających procedur policji... itp. Myśląc logicznie w tydzień niezłą fortunkę można by uzbierać... bo przez strach ludzie głupieją do reszty... No cóż POLACY to polacy... ... (Polak mądry po szkodzie)... Nie wiem jak sytuacja wygląda w innych regionach polski... ale chyba podobnie... czyli leć pod OKNA do sklepu ... Co z tego, że resztę softu masz piracką ... Można pisać i pisać... POLECAM przeczytać... gdyby ktoś miał problemy z wymiarem sprawiedliwości... z powodu piractwa - klik ... eeee... zapomniałem o ważnej rzeczy... Dobrze pamiętam?... Posiadanie pirackiego softu nie jest karalne w Polsce?... Byle nie kopiujemy niczego... ... czyli nie piracimi ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommy 6 Napisano 16 Grudzień 2006 Dobrze pamiętam?... Posiadanie pirackiego softu nie jest karalne w Polsce?... Byle nie kopiujemy niczego... ... czyli nie piracimi ...Hmmm, chyba źle pamiętasz? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dacik 0 Napisano 19 Grudzień 2006 O ile się nie mylę działa to tak: jeśli masz oryginalnego softa, masz na niego licencję, możesz sobie zrobić jego kopię (nawet jeśli to windows, office czy inne draństwo) i korzystać z nośnika "pirackiego" (np. dlatego, żeby nie uszkodzic oryginału). Podobnie jest z muzyką. Jeśli masz oryginalną płytkę możesz zrzucić ją na kompa w formacie powiedzmy mp3, słuchać na przenośnym odtwarzaczu itd, w końcu zapłaciłeś za legalną kopię, która uwzględnia tantiemy etc. Chyba jakoś tak to było Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mxm_neo 0 Napisano 19 Grudzień 2006 Witam! Tak czytam wasze posty i musze dodać coś od siebie. Mój kolega mieszka w bielsku (woj. śląskie), ostatnio wpadła do niego kontrola(ci o których tu piszecie). Wzięli mu komputer, może go odebrać jedynie po wpłacie kwoty 12tyś zł o.O. Może mnie wyśmiejecie, ale to są pewne informacje. Mieszkam niedaleko tego miasta i mam lekkiego stracha ;/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommy 6 Napisano 19 Grudzień 2006 Witam! Tak czytam wasze posty i musze dodać coś od siebie. Mój kolega mieszka w bielsku (woj. śląskie), ostatnio wpadła do niego kontrola(ci o których tu piszecie). Wzięli mu komputer, może go odebrać jedynie po wpłacie kwoty 12tyś zł o.O. Może mnie wyśmiejecie, ale to są pewne informacje. Mieszkam niedaleko tego miasta i mam lekkiego stracha ;/ Czemu mielibyśmy Cię wyśmiać? Wierzymy Ci, heh. A Ty sie nie masz czego bać, jeśli masz wszystko na legalu A co do qpmla, to jeśli nie wpłaci, to po prustu nie odstanie kompa z powrotem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mxm_neo 0 Napisano 19 Grudzień 2006 hah a jesli nie mam wszystkiego na legalu?? ;] Nie pytalem sie go szczegolowo, bo tylko przelotnie z nim gadalem. Jak sie czegos dowiem to wam tutaj napisze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
AndrzejSnk 2 Napisano 19 Grudzień 2006 A co do qpmla, to jeśli nie wpłaci, to po prustu nie odstanie kompa z powrotem? Jeśli by tak było to 99,9% ludzi nie opłacałoby się dawać 12tys ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommy 6 Napisano 19 Grudzień 2006 Jeśli by tak było to 99,9% ludzi nie opłacałoby się dawać 12tys ;] Ha, ale może jego qmpel należy do 0,1%? Ponadto mam znajomych, dla których ich zbiory na HDD (nie powiem czego ) są warte majątek - lata ściągania Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qdi 0 Napisano 19 Grudzień 2006 Teraz gorączka w Rybniku - chodziłem niedawno za routerem. gdzie bym nie wszedł to co chwila ktoś wpadał do sklepu czy jest windows albo nowy 80Gb dysk . Sprzedawca oczywiscie nie miał wiec były zapisy bo podobno w hurtowni tez ograniczone możliwości - Paranoja Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qba 4 Napisano 19 Grudzień 2006 Hah, czyli mam rozumieć, że muszę mieć oryginalnego windowsa, a reszta programów to mogą być piraty i nic mi nie zrobią? LOL Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Havoc 8 Napisano 20 Grudzień 2006 Ha, ale może jego qmpel należy do 0,1%? Ponadto mam znajomych, dla których ich zbiory na HDD (nie powiem czego ) są warte majątek - lata ściągania Hyhy, chyba ten moj znajomy był jedynym, któremu udało się odzyskać kompa z całą zawartością wątpię żeby komuś oddali pełny hdd jeżeli nawet zapłaci te 12tyś więc tak czy siak tracimy wszystko...skoro nie widać różnicy to po co przepłacać? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach