Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Geo

Kontrole związane z piractwem

Rekomendowane odpowiedzi

Nic mi o karze nie wiadomo, choć i tak ciekawe jest dlaczego oddali z całą piracką zawartością ;)

Pewnie Cię wkręcał... :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO... z powodu jednego wydarzenia ludzie zgłupieli... Cała draka z kontrolami rozpoczęła w Jastrzębim Zdroju w sklepie komputerowym (Mercury?), który na komputerach zamiast orginalnego systemu instalował PIRACKI. Policja wzięła pod lupę wszystkich, którzy kupili w owym sklepie komputer w ciągu ostatnich 3 LAT!... Po Co?... Szukali dowodów na sklep... Wiadomo. Wystarczy faktura, że komputer był kupiony z systemem, a na komputerze PIRAT... i dowód jest. To co przed chwilą opisałem jest mniej więcej opisem działań policji w naszym regionie (woj. śląskie... powiedzmy). Dziwnie się złożyło, że po raz kolejny okres grudnia jest "okresem zakrojonej akcji policji uderzonej w piractwo"... Wszystko się rozkręciło... dzięki plotkom... Ludzie pogłupieli i kupują systemy jak chorzy... W pierwszych dniach w Rybniku wyprzedano całe okoliczne zapasy... MASAKRA!... Sprzedawcy ręce zacierają... a oprócz nich oszuści... co za problem trafić na naiwniaków nie znających procedur policji... itp. Myśląc logicznie w tydzień niezłą fortunkę można by uzbierać... bo przez strach ludzie głupieją do reszty... No cóż POLACY to polacy... :(... (Polak mądry po szkodzie)...

Nie wiem jak sytuacja wygląda w innych regionach polski... ale chyba podobnie... czyli leć pod OKNA do sklepu :P... Co z tego, że resztę softu masz piracką :P...

Można pisać i pisać...

POLECAM przeczytać... gdyby ktoś miał problemy z wymiarem sprawiedliwości... z powodu piractwa :P - klik

... eeee... zapomniałem o ważnej rzeczy... Dobrze pamiętam?... Posiadanie pirackiego softu nie jest karalne w Polsce?... Byle nie kopiujemy niczego... :P... czyli nie piracimi :P...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dobrze pamiętam?... Posiadanie pirackiego softu nie jest karalne w Polsce?... Byle nie kopiujemy niczego... :P... czyli nie piracimi :P...
Hmmm, chyba źle pamiętasz? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile się nie mylę działa to tak: jeśli masz oryginalnego softa, masz na niego licencję, możesz sobie zrobić jego kopię (nawet jeśli to windows, office czy inne draństwo) i korzystać z nośnika "pirackiego" (np. dlatego, żeby nie uszkodzic oryginału). Podobnie jest z muzyką. Jeśli masz oryginalną płytkę możesz zrzucić ją na kompa w formacie powiedzmy mp3, słuchać na przenośnym odtwarzaczu itd, w końcu zapłaciłeś za legalną kopię, która uwzględnia tantiemy etc.

Chyba jakoś tak to było ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Tak czytam wasze posty i musze dodać coś od siebie. Mój kolega mieszka w bielsku (woj. śląskie), ostatnio wpadła do niego kontrola(ci o których tu piszecie). Wzięli mu komputer, może go odebrać jedynie po wpłacie kwoty 12tyś zł o.O. Może mnie wyśmiejecie, ale to są pewne informacje. Mieszkam niedaleko tego miasta i mam lekkiego stracha ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam!

Tak czytam wasze posty i musze dodać coś od siebie. Mój kolega mieszka w bielsku (woj. śląskie), ostatnio wpadła do niego kontrola(ci o których tu piszecie). Wzięli mu komputer, może go odebrać jedynie po wpłacie kwoty 12tyś zł o.O. Może mnie wyśmiejecie, ale to są pewne informacje. Mieszkam niedaleko tego miasta i mam lekkiego stracha ;/

Czemu mielibyśmy Cię wyśmiać? Wierzymy Ci, heh. A Ty sie nie masz czego bać, jeśli masz wszystko na legalu :P

A co do qpmla, to jeśli nie wpłaci, to po prustu nie odstanie kompa z powrotem? B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hah a jesli nie mam wszystkiego na legalu?? ;] Nie pytalem sie go szczegolowo, bo tylko przelotnie z nim gadalem. Jak sie czegos dowiem to wam tutaj napisze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A co do qpmla, to jeśli nie wpłaci, to po prustu nie odstanie kompa z powrotem? B)

Jeśli by tak było to 99,9% ludzi nie opłacałoby się dawać 12tys ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeśli by tak było to 99,9% ludzi nie opłacałoby się dawać 12tys ;]

Ha, ale może jego qmpel należy do 0,1%? :D

Ponadto mam znajomych, dla których ich zbiory na HDD (nie powiem czego :P ) są warte majątek - lata ściągania :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz gorączka w Rybniku - chodziłem niedawno za routerem. gdzie bym nie wszedł to co chwila ktoś wpadał do sklepu czy jest windows albo nowy 80Gb dysk :). Sprzedawca oczywiscie nie miał wiec były zapisy bo podobno w hurtowni tez ograniczone możliwości - Paranoja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hah, czyli mam rozumieć, że muszę mieć oryginalnego windowsa, a reszta programów to mogą być piraty i nic mi nie zrobią? :D LOL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ha, ale może jego qmpel należy do 0,1%? :D

Ponadto mam znajomych, dla których ich zbiory na HDD (nie powiem czego :P ) są warte majątek - lata ściągania :lol:

Hyhy, chyba ten moj znajomy był jedynym, któremu udało się odzyskać kompa z całą zawartością :) wątpię żeby komuś oddali pełny hdd jeżeli nawet zapłaci te 12tyś ;) więc tak czy siak tracimy wszystko...skoro nie widać różnicy to po co przepłacać? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...