Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
CZESKI

2 dyski i 2 systemy(linux i windows xp)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

mam prośbe do bardziej obeznanych użytkowników,

mianowicie: mam na dysku 80gb zainstalowany system windows xp (master)(dysk w szufladzie), a na drugim 80 gb chciałbym zainstalować linuxa (dysk w komputerze),

chcę aby po włożeniu szuflady(przypominam w szufladzie jest XP) odpalał dysk z windowsem xp, a po wyjęciu dysku z szuflady odpalał system linux, jakieś porady proszę

gg-7228633

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie prosciej bedzie sobie wybierac jaki system chce sie odpalic podczas bootowania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wgrywasz boot loadera i ustawiasz poprostu co gdzie i jak na jakich partycjach, ustawiajac przy tym linuxa jako system domyslny... Swoja droga jak chcesz uruchomic kompa z dysku SLAVE?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wgrywasz boot loadera i ustawiasz poprostu co gdzie i jak na jakich partycjach, ustawiajac przy tym linuxa jako system domyslny... Swoja droga jak chcesz uruchomic kompa z dysku SLAVE?

Zadziała mu bez problemu, wystarczy że podepnie pod secondary master, ale ze slave'a też powinno działać, ale przy wyborze systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo zrobic tak, ze boota na dyskietce wgrac, a system zostawic jako linuxa? hmmm...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...więc co radzisz?? Ja chcę tak: jak jestem w domu pracuje na XP a gdy jadę do pracy zabieram dysk z szufladą, a inny użytkownik wtedy żeby sie bawił w LINUXie

A nie prosciej bedzie sobie wybierac jaki system chce sie odpalic podczas bootowania?

też może być...najbardziej mi zależy aby po wyjęciu dysku z XP (master)--żeby odpalał LINUX...i jak mam dyski poustawiać, obydwa na master???

no właściwie nie wiem czy odpali z slave dysk, o dyskach nie wiem za wiele, proszę więc o porade...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...