Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
aron33

dwa xp - jak odinstalować jeden?

Rekomendowane odpowiedzi

Musiałem zainstalować (w celach eksperymentalnych) xp podwójnie (na różnych partycjach). Przy

starcie wybieram, którą instalację chcę uruchomić. Ale teraz już nie potrzebuję dwóch i chcę się

pozbyć jednej z instalacji. Jak to zrobić bezpiecznie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm może przez panel sterowania => deinstalacja systemu widnows?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sformatować jedną z nich? Boot menager powinien sobie poradzić z usunięciem wpisu:) Moim zdaniem będzie najszybciej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Musiałem zainstalować (w celach eksperymentalnych) xp podwójnie (na różnych partycjach). Przy

starcie wybieram, którą instalację chcę uruchomić. Ale teraz już nie potrzebuję dwóch i chcę się

pozbyć jednej z instalacji. Jak to zrobić bezpiecznie?

format jednej partycji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Windowsy na siebie nieoddziałują w żaden sposób. Tak więc format nie jest konieczny. Możesz pozbyć się drugiej windy tradycyjnymi metodami, ppm delete itd ;) Najpierw odkryj wszystkie pliki żebyś wywalił też ukryte systemowe. Potem otwórz plik boot.ini z dysku C i wywal linijkę dotyczącą drugiego windowsa, zniknie wtedy wybór systemu przy uruchamianiu komputera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i ustaw czas na 0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy, jeżeli wywali linijkę to ekran sie nie pojawi wiec z tym czasem juz niekoniecznie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za odpowiedź. Na innym forum ktoś mi też odpowiedział, więc pozwalam sobię zacytować, bo komuś może się przydać.

prawy klawisz myszy na Mój komputer>>>Własciwosci>>>Zawansowane>>>.Uruchamianie i odzyskiwanie,Ustawienia>>>Usuń nie potrzebny wpis w notatniku.

Tak to ma wyglądać:

[boot loader]

timeout=30

default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS

[operating systems]

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisalem ci to samo ;)

Tylko innym sposobem, bo neiktorzy wywalaja skrot do moj komputer ze startu zamiast wlasciwosci ekranu iw tedy nie wejdziesz w ten spsoob w opcje panel systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...