Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Qba

Po formacie nie mogę otworzyć niektórych plików

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem. Dysk mam podzielony na 2 partycje, C i D. Przed formatem C (na którym był\jest system), skopiowałem z niego rózne pliki (z pulpitu też parę) i dałem na D. Sformatowałem C. Wszystko byłoby pięknie tylko, że wszystkie pliki które skopiowałem (przed formatem) z C na D niedziałają. Te które były już wcześniej na D działają a te przeniesione przed samym formatem nie. Wszystkie nirdziałające mają dokładnie 32 KB i niczym nie moge tego otworzyć. Pomóżcie. Mi to wygląda na walący się dysk chyba. HELP!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

daj loga ze S.M.A.R.Ta zobaczymy w jakiej kondycji jest dysk ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
daj loga ze S.M.A.R.Ta zobaczymy w jakiej kondycji jest dysk ;]

Czyli np. SpeedFan zainstaluj i SMART ;) zrzucik powinnien wystarczyć

Mogło stać się też coś takiego, że masz NTFS i nie byłeś jakimś cudem właścicielem tych plików... przy kopiowaniu bez uprawnień cuda się dzieją... niby jest wszystko ok a potem nic nie działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według SMARTA wszystko na normal i na very good. Co z tymi plikami, da się je odratować? :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

podaj rozszerzenia tych plików

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Według SMARTA wszystko na normal i na very good.

podaj liczby ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i? Wie ktoś co z tym zrobić? Chciałem zauważyć, że przed formatem przeniosłem też dwa pliki na 2 dysk(a nie na 2 partycję) i one działają. WTF?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi to wygląda na to, że część bajtów każdego pliku byla jakos zakorzeniona na partycji systemowej. Spróbuj je odzyskać program do odzyskiwania danych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak powiedział darek poza tym wejdź we właściwości (wcześniej w opcjach folderów odznacz - uzyj prostego udostepniania plikow) tam w gdzies w zaawansowanych opocjach ustaw właściciela na siebie. Nie tłumaczy to rozmaru plików ale też kiedyś miałem taką akcję i straciłem prawa do plików i się wszystko poj***ło.

Jednak jak najprędzej użyj odzyskiwacza na partycji C i odbij co się da bo z tych plików już może nie zostać wiele :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam podobny problem z tym że sformatowałem dysk i na całkiem innym dysku nie mogę otworzyć pewnego folderu. Generalnie to chodzi o to że mam dwa dyski 40GB (C i D) i 160GB (E i F) sformatowałem C a na dysku F nie mogę otworzyć pewnego folderu. Wyskakuje tylko komunikat F:\Dokumenty nie jest dostępny Plik lub katalog jest uszkodzony i nie czytelny. Miałem tam około 14Gb informacji a teraz pisze że folder jest pusty, a na dysku miejsca mam tyle ile miałem, ma ktoś jakiś pomysł jak to odzyskać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhh.. jednak coś się mocno powaliło. A konkretnie, nie mogę oddtworzyć zdjęć na dysku E, żeby było ciekawiej większość się da, ale jest około 200 w których zamiast miniaturek mam tylko ikonkę taką jak jest przydzielona do zdjęć. Po najechaniu na miniaturkę pisze tylko Obraz JPEG i rozmiar, na innych jest dużo więcej informacji. Może mi ktoś pomóc? Z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sformatowałem C a na dysku F nie mogę otworzyć pewnego folderu.

Więc jak teraz sytuacja stoi? Ten folder potrafisz teraz otworzyć? Czy przed formatowaniem to był systemowy folder np. przeniesione "moje dokumenty"

żeby było ciekawiej większość się da, ale jest około 200 w których zamiast miniaturek mam tylko ikonkę taką jak jest przydzielona do zdjęć.

Czy te zdjęcia możesz przekopiować gdzie indziej?

Jakiego systemu używasz, jakiego używałeś przed formatowaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Więc jak teraz sytuacja stoi? Ten folder potrafisz teraz otworzyć? Czy przed formatowaniem to był systemowy folder np. przeniesione "moje dokumenty"

tak ten teraz potrafię, wystarczyło kompa włączyć ponownie.

Czy te zdjęcia możesz przekopiować gdzie indziej?

Jakiego systemu używasz, jakiego używałeś przed formatowaniem.

Mogę przekopiować, ale nie działają (w żadnym programie) w PSie pisze że jest uszkodzony :( Tylko dziwi mnie że nie wszystkie zdjęcia tak mają. Bo mam w tym folderze 700 zdjęć z czego od 1 do 300 jest wporządku później jest kilka uszkodzonych później znów jest dobrze kilka zdjęć i znów kilkadziesiąt uszkodzonych.

Używałem tego samego systemu czyli Wina XP. Aha po formacie miałem jeszcze jedną dziwną rzecz, a mianowicie przy włączaniu kompa jak już się pojawiał znaczek Wina XP i trwało ładowanie, to po jakimś czasie zrobiło się okienko niebieskie i pisało że któryś tam dysk wymaga sprawdzenia najpierw był to E a później F. Po sprawdzeniu zaczął coś tam odzyskiwać. Może to było przyczyną, tylko dlaczego nie mam dostępu tylko do nie niektórych zdjęć, a nie do wszystkich :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak na moje oko - te zdjęcia, które nie działają zostały uszkodzone. Program z pewnością naprawił (lub odciął z użytku) te sektory dysku, ale nie zdołał uratować zdjęć. Możesz sprobować odzyskać programem o&o diskrecovery 4, chociaz jak juz tam inne programy kopały w tym miejscu nie wiem czy coś wskórasz - spróbować możesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem załamany, dzisiaj znowu się rypło, tylko że teraz windows usuną mi wszystko co miałem na dysku E 88Gb. Wie ktoś może co jest tego przyczyną? Dlaczego tylko jeden z dysków (160gb) ma ciągle jakieś problemy? To wina dysku czy systemu? Sam już nie wiem, przez jakiś czas było dobrze dziś wszystko poszło w... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...