Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
MANIAK

komputer do 4500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszyskich forumowiczów

proszę was o pomoc w wybraniu podzespołów do komputera Qmpla. Cena graniczna jak w temacie.

Sam ułożyłem coś takiego:

Procesor Intel Core 2 Duo E6400-857zł

PŁyta główna Asus P5B Deluxe - 648zł lub Asus P5N32-SLI SE Deluxe - 710zł

Karta Grafiki Galaxy GF7300 GT PCI-E 128MB DDR3 128 bit - 292zł- przejściowa ze wzgledu na DX 10

Dysk twardy Samsung Spin Point P120S SP2004C, 200GB - 252zł

RAM Corsair DDR2 1GB PC6400 800MHz 5-5-5-12 CM2X1024-6400 - 576zł - z czasem dołoży się drugą kość

DVD RW -nie wiem jakie, coś do 170zł z LightScribe (tak to się pisze?? :) )

Zasilacz Tagan TG420-U01 Black - 299,00zł

Buda jakaś tania do 100 zł

Monitor LG FLATRON L1900J 1300zł

za wszystkie sugestie serdeczne dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam wszyskich forumowiczów

proszę was o pomoc w wybraniu podzespołów do komputera Qmpla. Cena graniczna jak w temacie.

Sam ułożyłem coś takiego:

Procesor Intel Core 2 Duo E6400-857zł

PŁyta główna Asus P5B Deluxe - 648zł lub Asus P5N32-SLI SE Deluxe - 710zł

Karta Grafiki Galaxy GF7300 GT PCI-E 128MB DDR3 128 bit - 292zł- przejściowa ze wzgledu na DX 10

Dysk twardy Samsung Spin Point P120S SP2004C, 200GB - 252zł

RAM Corsair DDR2 1GB PC6400 800MHz 5-5-5-12 CM2X1024-6400 - 576zł - z czasem dołoży się drugą kość

DVD RW -nie wiem jakie, coś do 170zł z LightScribe (tak to się pisze?? :) )

Zasilacz Tagan TG420-U01 Black - 299,00zł

Buda jakaś tania do 100 zł

za wszystkie sugestie serdeczne dzięki :)

proca nie szkoda kasy na E6400? według mnie lepiej E6300 (spokojnie poleci na 3GHz) a reszte na jaką wode mineralną? lub np: lepszy monitor czy coś ;)

co do dysku to ja bym brał barke 7200.10 (zapis prostopadły) z 16MB Cache ;) - wiem że to mało daje ale fajnie wygląda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o szit zobaczcie co przez przypadek zrobilem, temat jest 4 razy postawiony, a to dla tego że coś się działo i nie dogrywało mi tzn nie pojwiała się ta tabelka i potem temat. Mam nadzieje że jakiś Admin szybko to usunie, bo ja oczywiście nie mogę.

sugerujesz że ten monitor jest zły???????

EDIT: no dalej panowie, więcej entuzjazmu, mówcie co zmienić , jaki dać napęd, która płyta lepsza??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor faktycznie E6300, napęd Samsunga SH-S182M, monitor Samsung 940B

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sugerujesz że ten monitor jest zły???????

osobiscie za 1300zł wolałbym 17 z matrycą MVA niż 19 na TN ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor: Intel Core 2 Duo E6300 1.86GHz 1066 FSB 2MB cache - 749 zł (A)

Chłodzenie CPU: Scythe Mine rev.B - 139 zł (A) - +ŁATWOŚĆ MONTAŻU+

Płyta główna: ABIT AB9 Pro BOX LGA 775 Intel 965 Dual DDR2 800 - 599 zł (A) - Abit to abit :P

Pamięć: Patriot 800DDR 2x512MB LLK CL4 - 635 zł (A)

Karta graficzna: GALAXY 7600GS 256MB 500/1400 ZALMAN+RADIATOR 1.2ns - 535 zł (A)

Dysk Twardy: Seagate Barracuda 7200.10 250GB Serial ATA/300 7200rpm 8MB cache NCQ (zapis prostopadły) - 300 zł (S)

Nagrywarka DVD: LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-H22L LightScribe bulk black - 162 zł (K)

Napęd FDD :P: 3,5" 1,44MB czarny panel przedni - 25 zł

Zasilacz: Topower SPW-480 EZA - 268 zł (K) - odpinane kable... bardzo mocne linie jak tą klase cenową (używam i sobie chwale :P)

Obudowa: Spire BlackFin SP-6190B czarna - 120 zł (K)

Monitor: 19" Hyundai B91D - 1039 zł (K) - nic lepszego za tą kase nie znajdziesz... ma newet palete 16,7 mln kolorów :P

RAZEM: 4571 zł ;P

(A) - allegro.pl

(S) - sirius.pl

(K) - komputronik.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj na WGK byliśmy z kumplem i troche mnie zaskoczyły tamtejsze ceny za core 2 duo E6300 chcieli 675zł (tzn to cena minimalna)

a co do powyższego to płyta to prawie na pewno będzie asus, pamięci to powinna być jedna kość 1GB dlatego że to jest pozostawione do rozbudowy. Graika też nie jest potrzebna tak droga gdyż i ten element zostanie wymieniony, dysk ten tylko 16 mega cache, nagrywarka może być twoja choć to sprawa raczej drugorzędna, zasilacz skoro mówisz że topower jest tak dobry no to napewno to rozważe, podobnie buda, a monitor, no cóż nie mam zaufania do niczego marki Hyundai

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ASUS = beee :P... stracił w moich oczach ma maxa... :P Teraz tylko Abit i DFI rządzi :P... a że DFI za bardzo nie ma w tej cenie no to abit :D Co do pamięci (korsarze są jak najbardziej w porządku) jeżeli w najbliższym czasie dokupisz drugą kość to nie ma problemu, jednak na dłuższą metę brak Dual Channel może być uciążliwy :P Grafa... wcale droga nie jest :P. Dysk w wersji 16MB to raczej bajer... niewielka różnica w wydajności. Hyundai jest bdb firmą tylko raczej rzadko wybieraną... Do tego za mniejsze pieniądze masz te same parametry. Zostając przy monitorze to jak chcesz coś naprawdę dobrego to FS P19-2... nic lepszego nie ma (mam i korzystam :P...) 1600-1700 zł ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaraz jade z qmlem na giełde kupić kompa:

Procesor Intel Core 2 Duo E6300-700zł

PŁyta główna Asus P5B Deluxe - 648zł

Karta Grafiki Galaxy GF7300 GT PCI-E 128MB DDR3 128 bit - 292zł

RAM Corsair DDR2 1GB PC6400 800MHz 5-5-5-12 CM2X1024-6400 - 576zł

Dysk Seagate Barracuda 7200.10 250GB Serial ATA/300 7200rpm 8MB cache NCQ-300zł

DVD RW LG SuperMulti DVD+/-RW GSA-H22L LightScribe bulk black 150zł

Zasilacz Topower SPW-480 EZA-260zł

Buda Spire BlackFin SP-6190B czarna 120-130zł

RAZEM-4350zł

macie 5 min na ew. poprawki ;)

EDIT: timeout

Edytowane przez MANIAK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i poszło byłem na giełdzie z qmplem, zmiany kosmetyczne inna buda (jakaś no name), zasilacz jedynie 400 ale wciąż Topower, i pamięci Patriot zamiast corsarzy, a no i grafika na zalmanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem u qmpla komputer już jest, system stoi ale jeden problem, to pewnie jakas bzdura ale czemu widzi tylko 130 GB dysku??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jestem u qmpla komputer już jest, system stoi ale jeden problem, to pewnie jakas bzdura ale czemu widzi tylko 130 GB dysku??

zainstaluj SP2 i flashnij nowego biosa (choć ten drugi przypadek to raczej w starych mobo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sp 2 nic nie dał, biosa nie flaszowalem no ale nie sądze żeby P5B nie obsługiwała dysku 250 GB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bo moze nie masz partycji porobionych xD

włoż płytke od windowsa i uruchim z niej koma - tam mozesz robic nowe partycje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
bo moze nie masz partycji porobionych xD

włoż płytke od windowsa i uruchim z niej koma - tam mozesz robic nowe partycje :)

masz mnie za idiote?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

no co.. czasem sie nawet najlepszym zdaża... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no jasne wiem :) , ale jak to przeczytałem to :angry:

btw w tym kompie nie ma stacji dyskietek więc flasz biosu tylko windowsowy wchodzi w grę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie macie pomysłów co może być z tym dyskiem?? myśle że mogłem czegoś w biosie nie ustawić, tzn patrzyłem i była tam funkcja obsługi dużych dysków ale była włączona, więc to chyba nie to

a pozatym jest jeszcze jeden problem, tzn nie wiem czy to problem, ale kiedy zainstalowałem sterowniki od grafy i zaczynałem instalować stery od monitora to wywaliło mi cały ekran artów, reset załatwił sprawę ale to trochę dziwne było

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie macie pomysłów co może być z tym dyskiem?? myśle że mogłem czegoś w biosie nie ustawić, tzn patrzyłem i była tam funkcja obsługi dużych dysków ale była włączona, więc to chyba nie to

a możesz np: Zainstlować jakiegoś linuxa? wtedy będzie wiadomo czy to mobo czy produkt M$

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam linuxa a pozatym sadze ze to wina mobo albo dysku bo w momencie kiedy przed instalacja systemu pojawia sie to okno do tworzenia partycji jest tam jedynie 130 GB

hmm sprawdze partition Magic'iem jak wyglada dysk tylko mi sie sciągnie

dobra problem z dyskiem rozwiązany partition magic widzi miejsce i zaraz utworzę partycję.

teraz co innego, speedfan pokazuje temp : AUX 120 stopni C trochę dużo, sądzę ze to błąd czujnika bo dotknąłem każdego radiatora pokolei i wszystkie temp na oko w normie

no i ostatnie zasinstalowałem CS'a no i w momencie strzału, w miejscu trafienia pojawia się spory czarny kwadrat, znika po chwili, to samo jak mówi ktoś przez mika i nad nim pojawia się ten głośniczek też na czarnym tle jakueś sugestie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mówiłem wziąć abita :P ASUS słynie z niedorobionych BIOSów (10 rewizji zanim jako tako jest OK... :P). Co do dysku, jest coś takiego magicznego w BIOSie :P... jak adresowanie LBA 48bit :P Od tego zależy czy masz powyżej 130-140 GB :P... Jest jeszcze możliwość, że trzeba sobie ręcznie zmienić Mode dla dysku (z AUTO na CHS, LBA?, Large? lub jakiś inny)... ale tu jakiś spec by się przydał żeby doradzić ;)

Co do grafy => Obowiązkowo Update BIOSu - klik. BIOS oczywiście aktualizuj pod Windowsem (brak aplikacji w tle, odłączony net, w ASUS Update jest opcja czyszczenia SUMY kontrolnej czy jakoś tak :P... chodzi tu o reset ustawień BIOSu - OBOWIĄZKOWO!). Plik najlepiej sobie pobrać z netu... zaraz jak Ci się komputerek uruchomi ponownie wejść do BIOSu i poustawiać tak jak trzeba ;)

Jeżeli nadal będziesz miał takie problemy to stery... Nic innego na razie do głowy mi nie przychodzi...

Co do zasilacza :P... BDB, że Topower... nawet 400W jest lepsze niż inne w tej cenie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie doczytałeś wszystkich editów, rozwiązałem już problem z dyskiem, i to była wina windy i moja bo winda przy instalce nie widziała części dysku a ja nie wpadłem na to zeby zobaczyć to w zarządzaniu dyskami.

co do grafy to nie rozumiem tego co napisałeś, ta grafa jest od Galaxy a nie od ASUS'a więc czemu piszesz coś o biosie asusa??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie doczytałeś wszystkich editów, rozwiązałem już problem z dyskiem, i to była wina windy i moja bo winda przy instalce nie widziała części dysku a ja nie wpadłem na to zeby zobaczyć to w zarządzaniu dyskami.

co do grafy to nie rozumiem tego co napisałeś, ta grafa jest od Galaxy a nie od ASUS'a więc czemu piszesz coś o biosie asusa??

Po pierwsze... skoro winda przy instalce nie widziała całego dysku to jest źle ustawione w BIOSie! Ty to obeszłeś to systemem.

Celowo podałem linka do ASUSa... żebyś BIOS płyty zaktualizował. TO WPŁYWA NA WSZYSTKO (BIOS MB)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...