Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Dacik

Lifebox od TP

Rekomendowane odpowiedzi

Telekomunikacja zaoferowała mi dosyć preferencyjne warunki zakupu tego modemu w zamian za przedłużenie umowy (wiąże się to z przyspieszeniem transferu)... o konkretach wspomnianych warunków rozpisywał się nie będę... Mam do Was małą prośbę... możecie się wypowiedzieć w paru zdaniach czy w ogóle warto inwestować w ten bezprzewodowy modem? Podłączę do niego dwa komputery, nie wiem czy nie będzie problemów z internetem wówczas gdy modem będzie w jednym pokoju wraz z komputerem nr 1, a komputer nr 2 będzie na tym samym piętrze, ale z drugiej strony domu... Ktoś miał już (nie)przyjemność korzystania z modemu w podobnych (choć niekoniecznie) warunkach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli nie planujesz mieć w najbliższym czasie laptopa, do bezprzewodowy router (nie modem :P) jest zbędny. Z tego co pamiętam lifebox obsługuje standard 802.11g - z tego wnioskując Internet znajdować się będzie w zasięgu ok 500 m od routera jeżeli po drodze nie bedzie żadnych przeszkód. Jeżeli będą to ta odległość spadnie, ale na pewno nie tak bardzo, żebyś nie mógł się z Internetem połączyć na drugim koncu domu.

Pamiętaj, że do każdego kompa będziesz musiał kupić adapter wifi. Chyba że już masz, albo dostaniesz wraz z Lifeboxem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stanowczo odradzam! Livebox = same problemy. Wymienię pare:

- gubienie zasięgu po ok 10m od liveboxa

- częste zawieszanie

- szyfrowanie powoduje zawieszanie liveboxa (przynajmniej w tym, z którym ja miałem doczynienia)

- za jakiekolwiek uszkodzenie płacisz 600 zł!

inne cuda...

Ogólnie wtopa... i jeszcze płacisz "dzierżawne" :lol:

Lepiej zainwestować w konkretny sprzęt np.

- US Robotics ADSL2+ MAXg Modem/Router 9108 - klik

- 3Com OfficeConnect ADSL Wireless 11g Firewall Router - klik

- Linksys Wireless-G Router ADSL WAG354G - klik

Droższe:

- D-Link Wireless ADSL MIMO Router DSL-G624M - klik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn zmieniła się sytuacja, zostaję przy swoim obecnym sprzęcie, tak jakoś zdecydowaliśmy... Ale i tak byłem ciekawy co o nim sądzicie...

P.S.

Dareku... to jest modem :) z funkcjami routera, ok... ale i tak modem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczerze powiem że nie słyszałem żeby ktoś miał modem z TPSA i nie było z nim problemów, stanowczo odradzam!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dareku... to jest modem :) z funkcjami routera, ok... ale i tak modem...

Nie, to jest modem z routerem, a nie modem z funkcją routera. I to ten wbudowany router z nadajnikiem sieci bezprzewodowej jest odpowiedzialny z nadawanie sygnału :)

Hehe ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kuźwa, szlag mnie zaraz jasny trafi.. uparty jesteś i to niemożliwie. Wierzę, że jesteś niezwykle mądry i w ogóle cud... ale czepiasz się.... co innego, żebyś jeszcze miał rację to bym to zwyczajnie przemilczał jak do tej pory... ale po prostu o jedno słowo się czepiać :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No toż ja przecież żartowałem. Tzn czepiałem się dla żartu. Ja głupi jestem tak poza tym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czasami jednak warto Ci przyznać rację :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra, mniejsza... qniec OT... pisać mi tu o Lifeboxie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Livebox tp to więcej niż bezprzewodowy modem, to nowoczesna platforma multimedialna umożliwiająca stały, bezprzewodowy dostęp do internetu, korzystanie z telefonii internetowej tp, a także odbiór telewizji jakości DVD. Zamówienie Liveboxa tp oznacza dzierżawę modemu na okres min. 12 miesięcy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wlamanie sie do livebox`a i korzystanie z czyjegos internetu nie zajmuje wiecej niz 5 minut. Dopiero te nowe modemy sa dobrze zabezpiczeone, a te wszystkie poprzednie, a sa ich tysiace to wielka pomylka. Chociaz nie dla kazdego psa kielbasa, czyli nie kazdy o tym wie i wie jak sie wlamac :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...