Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
floorka

problem z jasc paint shop pro 7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:)

Mam problem z zapisywaniem plików w PSP7 . Gdy zapisuję plik, program zwiększa wielkość i rozdzielczość obrazu. Zmienia mi to skalę w jakiej tworzony jest obraz. Czy można to jakoś naprawić?? Wcześniej nie miałam z tym problemu (do momentu gdy "życzliwy" nie połatał mi dziur w systemie :/ ).

Z góry dziękuję za odpowiedź

Pozdrawiam

Floorka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale w opcjach (nie wiem, czy nie w "zapisie" konkretnie) powinno być coś w rodzaju rubryki z rozmiarem zdjęcia i rozdzielczością (czyli co program ma robić podczas zapisu)... chyba, że pomyliłem oprogramowanie :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedz ale to nie to :/. Chodzi mi dokładnie o format plików tif. własnie w nich mi to rozwala:( . Nie wiem czy to nie chcodzi o cos w systemie czy to tam nie siedzi problem :/.

dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze powiedziawszy nie wiem na jakiej zasadzie miałoby cos takiego działać... tzn "błąd w systemie", który odpowiadałby za takie efekty zapisu akurat programu PSP... w myśl twierdzenia "F*** the system" dalej stawiam na którąś z opcji PSP...

Edit:

Pewnie ktoś mądrzejszy ode mnie wiedziałby od razu, ale spytam... jak dajesz zapis, wybierasz typ pliku tif czy co tam... są guziki Zapisz, Anuluj itd... i Opcje... kliknij w Opcje i zobacz co tam masz pozaznaczane

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

głównie chodzi o to ze operacja dotyczy dużych plików format A1 które początkowo obrabiane są w odcienach szarości, później podbija się im kolor do 16 mln i dopiero wtedy przy próbie zapisu jest albo dobrze albo program zapisuje obraz którego wymiary po ponownym otwarciu są 10 razy większe . Problem nasilił się po zainstalowaniu kilku łatek na win Xp SP1 to może byc jakiś problem na linii lindows PSP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Twoim miejscu spróbowałabym uruchomić przywracanie systemu (jeżeli masz to włączone) lub poprostu odinstalować aktualizacje - może pomoże, bo chyba faktycznie problemem jest chyba system. Ja z PSP nie mam takich powikłań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...