koy 0 Napisano 17 Październik 2006 Witam! Od razu przyznaje, że jestem noobkiem, ale... ...ale nie do końca W zamierzchłych czasach kręciłem swojego pierwszego pentiumka 133 z Rivą 128 i 16 MB EDO RAM z całkiem niezłymi skutkami (wczesniej miałem poczciwą commódke, ale tam się kręcic nic specjalnie nie dało... no i z resztą po co?) , ale to było daaawno temu. Teraz po dluższym czasie odwyku od grania na komputerze i 3,5 miesiąca w Irlandii kupiłem sobie nową maszynkę i chcę się nią pobawic. Mam na płycie 4xPCI-Ex16, ale kożystam na razie tylko z dwóch, bo chłodzenie do kart zajmuje dwa sloty, kupiłem taką płyte myśląc bardziej o przyszłych możliwościach rozbudowy niż o chwili obecnej. W sloty wrzuciłem dwia Radeonki x1600 256MB Gigabyte i myślałem, że żądzę a tu... okazało się, że najnowsze 3DMark06 mi w pewnych miejscach spada do 1 klatki na sekundę!! Ubiegam pytania: Oczywiście, sprzęt testowałem przy uprzednio włączonym w opcjach trybie CrossFire Ehh.. Klops na maxa... no może nie taki totalny klops, ale spodziewałem się więcej... hyh... Mój procek to Intel Core2 Duo 2.13 Ghz z dwoma 512 800hz dual ram Geila. No... w każdym razie moje oczekiwania były większe. Nie próbowałem jeszcze żadnych gierek po za demem Company of Heroes (które mi przycinało) i HOM&MV (które działa super płynnie, ufff... ), ale szykowałem się na Obliviona. Lubię RPGi a to co się o nim naczytałem wjechało mi na bańke Wiem, że ma potężne wymagania i kosmiczną grafikę i boję się, że moje dwa radki sobie nie poradzą. No i zbiżam się do końca... Przeczytałem kilka tematów na forach, poradników, tutoriali oraz tym podobnych pomocy naukowych i nigdzie, ale to nigdzie nie znalazłem słowa o kręceniu kart działających w trybie CrossFire. Pytanie: czy przy podkręcaniu programowym programami takimi jak ATITool lepiej jest podkręcac obie w takim samym stopniu, czy lepiej kartę "główną" (tą do której podłączony jest monitor) kręcic słabiej ze względu na dodatkowe jej obciążenie "składaniem obrazu"?? I pytanie drugie: czy przy zbyt wysokim traktowaniu czy to pamięci, czy GPU widac będzie "artefakty" czy tez druga karta będzie nadrabiac straty tej przegrzanej?? No i oczywiście jeżeli ktoś ma doświadczenie na polu użytkowania lub kręcenia takich tandemów proszę o rady wszelkiego pokroju Dziękuję za lekturę Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek_dade 2 Napisano 17 Październik 2006 Hmmm, bo pierwsze, to kupowanie dwóch Radeonów X1600 zamiast np jednego X1800XL, czy GF7900 GTO. Cenowo wyszłoby to samo Po drugie, podkręcenie dwóch kart graficznych będzie mniej efektowne niż jednej, bo jedna z dwóch może się przetaktowywa słabiej a różnych zegarów na obu kartach bym się wystrzegał. Szczerze mówiąc nawet nie wiem czy da się jedną kartę podkręcic bardziej a druga mniej. Watpie w to. Po trzecie, jak się jedna będzie przegrzewac, to artefakty beda i druga nic na to nie pomoze. A gierki Ci przycinają bo na rynku jest kilkanascie tytulow, ktore potrafia wykorzystac choc w 20-30% moc drugiej karty graficznej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach