Lora 0 Napisano 15 Październik 2006 Witam! Chciałabym masowo zmniejszyć zdjęcia z cyfrówki (wielkość i rozdzielczość). Czy jest jakiś program, który na to pozwala? Co prawda mam Photoshopa, ale bardzo dużo czasu zajmuje zmniejszanie zdjęcia każdego z osobna.... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qdi 0 Napisano 15 Październik 2006 Witam!! Jeżeli masz Photoshopka to dobrze (mercedes wśród programów graficznych ) Jest tam opcja, dzięki której możesz zautomatyzować swoją pracę: Otwierasz zdjęcie, które chcesz zmniejszyć Na karcie "historii" przechodzisz na zakładkę "zadania" Na dole okienka naciskasz "utwórz nowe zadanie" - pojawia się monit o nazwę zadania - wpisz cokolwiek np zmiana wielkości obrazka. W tym momencie Photoshop zaczyna rejestrować wszytkie Twoje operacje na obrazku. Zmniejsz teraz wielkość obrazka i rozdzielczość. Jak to zrobisz naciśnij "stop" na dole zakładki "zadania". Teraz otwierasz sobie pozostałe zdjęcia, które chcez zmniejszyć - zaznaczasz w okienku "zadania" "zmiana wielkości obrazka" (chyba ze to nazwałaś inaczej) i naciskasz play ("Wykonaj bieżące zaznaczenie") I to wszytko W razie wątpliwości pisz! P.S. Jesteś nowa(-y) na forum? Zarejestruj się i dołącz do naszej społeczności! W razie problemów chętnie pomożemy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommy 6 Napisano 15 Październik 2006 Można też użyć prościutkiego programiku IrfanView który znajduje się na naszej stronce w dziale download Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Qdi 0 Napisano 15 Październik 2006 Hehe to ja tu takie długie wypociny a tu popatrz W sumie nigdy nie używałem IrfanView - bardzo przydatny program jak się okazuje Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Geo 9 Napisano 15 Październik 2006 Ja korzystam z XnViewa - darmowa przeglądarka plików granicznych, można ją pobrać w dziale Download (program IrfanView także). W nim należy zaznaczyć pliki, które mają być poddane operacji zmiany nazw i wybrać Zmień nazwę Otworzy się okienko, w którym konfigurujemy, jak program nazwy owych wybranych plików ma zmienić. Obsługuje on wyrażenia regularne, np. numerowanie kolejnych zdjęć Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Lora 0 Napisano 15 Październik 2006 Dziękuję Wam wszytkim - już zmieniłam. A co do Photoshopa - jest to bardzo przydatna funkacja - bardzo ułatawia prace - nie tylko przy zmianie rozmiarów zdjęć , ale do wszytkiego, nakładaniu cieni, obramowań, retuszu itp - bardzo skraca czas pracy. Dzięki! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek_dade 2 Napisano 15 Październik 2006 Irfanview pozwala na pakietowe zmienianie rozdzielczosci, rozszerzenia, stopnia komresji, a przy tym jest o wiele lżejszy od photoshopa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dacik 0 Napisano 16 Październik 2006 XnView... jak Geo raczył był rzec Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommy 6 Napisano 16 Październik 2006 No i oczywiście zawsze jest też stary dobry ACDSee, ale nie każdego stać na pełną wersję tym bardziej, że darmowe odpowiedniki w znaczącym stopniu nie odbiegają od prekursora Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Havoc 8 Napisano 17 Październik 2006 Nigdy mi ACDS nie podpadosał Irfana używam od 3 lat i nigdy mnie nie zawiódł. Dzięki za małą poradę do PS Przyda się nieraz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach