Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Lora

zmiana rozmiaru zdjęć

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałabym masowo zmniejszyć zdjęcia z cyfrówki (wielkość i rozdzielczość). Czy jest jakiś program, który na to pozwala? Co prawda mam Photoshopa, ale bardzo dużo czasu zajmuje zmniejszanie zdjęcia każdego z osobna....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!!

Jeżeli masz Photoshopka to dobrze (mercedes wśród programów graficznych :D ) Jest tam opcja, dzięki której możesz zautomatyzować swoją pracę:

Otwierasz zdjęcie, które chcesz zmniejszyć

Na karcie "historii" przechodzisz na zakładkę "zadania"

1az2.jpg

Na dole okienka naciskasz "utwórz nowe zadanie" - pojawia się monit o nazwę zadania - wpisz cokolwiek np zmiana wielkości obrazka.

W tym momencie Photoshop zaczyna rejestrować wszytkie Twoje operacje na obrazku. Zmniejsz teraz wielkość obrazka i rozdzielczość. Jak to zrobisz naciśnij "stop" na dole zakładki "zadania".

Teraz otwierasz sobie pozostałe zdjęcia, które chcez zmniejszyć - zaznaczasz w okienku "zadania" "zmiana wielkości obrazka" (chyba ze to nazwałaś inaczej) i naciskasz play ("Wykonaj bieżące zaznaczenie")

I to wszytko

W razie wątpliwości pisz!

P.S. Jesteś nowa(-y) na forum? Zarejestruj się i dołącz do naszej społeczności! W razie problemów chętnie pomożemy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można też użyć prościutkiego programiku IrfanView który znajduje się na naszej stronce w dziale download :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe to ja tu takie długie wypociny a tu popatrz :D W sumie nigdy nie używałem IrfanView - bardzo przydatny program jak się okazuje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja korzystam z XnViewa - darmowa przeglądarka plików granicznych, można ją pobrać w dziale Download (program IrfanView także). W nim należy zaznaczyć pliki, które mają być poddane operacji zmiany nazw i wybrać Zmień nazwę :) Otworzy się okienko, w którym konfigurujemy, jak program nazwy owych wybranych plików ma zmienić. Obsługuje on wyrażenia regularne, np. numerowanie kolejnych zdjęć :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Wam wszytkim - już zmieniłam. A co do Photoshopa - jest to bardzo przydatna funkacja - bardzo ułatawia prace - nie tylko przy zmianie rozmiarów zdjęć , ale do wszytkiego, nakładaniu cieni, obramowań, retuszu itp - bardzo skraca czas pracy. Dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Irfanview pozwala na pakietowe zmienianie rozdzielczosci, rozszerzenia, stopnia komresji, a przy tym jest o wiele lżejszy od photoshopa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XnView... jak Geo raczył był rzec :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i oczywiście zawsze jest też stary dobry ACDSee, ale nie każdego stać na pełną wersję tym bardziej, że darmowe odpowiedniki w znaczącym stopniu nie odbiegają od prekursora :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy mi ACDS nie podpadosał :P Irfana używam od 3 lat i nigdy mnie nie zawiódł. Dzięki za małą poradę do PS ;) Przyda się nieraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...