Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Lora

kupno RAMu SDRAM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!

Chciałabym dokupić 256 sdramu. Obecnie również mam 256 - nietety nie wiem jakiej firmy. Moja płyta głowna to ECS K7S5A. Czy muszę zwrócić uwagę na coś specjalnego, żeby działało? czy każda kość SDRAM 256 bedzie działać na moim komputerze? Ostatnio podłączyłam 32MB - znalazłam u siebie taką starą kośc z pierwszego komputera, ale niestety po włożeniu system nie chciał ruszyć :(. Czy jest możliwość że w tym przypadku też tak bedzie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam!!

Chciałabym dokupić 256 sdramu. Obecnie również mam 256 - nietety nie wiem jakiej firmy. Moja płyta głowna to ECS K7S5A. Czy muszę zwrócić uwagę na coś specjalnego, żeby działało? czy każda kość SDRAM 256 bedzie działać na moim komputerze? Ostatnio podłączyłam 32MB - znalazłam u siebie taką starą kośc z pierwszego komputera, ale niestety po włożeniu system nie chciał ruszyć :(. Czy jest możliwość że w tym przypadku też tak bedzie?

proponowałbym sprzedaż obecnej kostki 256SDRAM i kupno jednej kostki 512MB DDR ale pamietaj o szybkosci 266MHz (133) bo innej twoja płyta główna nie obsłuży

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo pójdź z komputerem do sklepu.komisu komputerowego i sprawdź czy pamięc dziala jak nalezy na miejscu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
proponowałbym sprzedaż obecnej kostki 256SDRAM i kupno jednej kostki 512MB DDR ale pamietaj o szybkosci 266MHz (133) bo innej twoja płyta główna nie obsłuży

Tak raczej sprzedaż obecnej jest niemożliwa - jedynie co mogę zrobić to dokupić...

Albo pójdź z komputerem do sklepu.komisu komputerowego i sprawdź czy pamięc dziala jak nalezy na miejscu.

Raczej odpada - mam uszkodzoną płytę główną - muszę to zrobić sama - do tego trzeba kobiecej ręki, żeby cokolwiek jeszcze działało :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak raczej sprzedaż obecnej jest niemożliwa - jedynie co mogę zrobić to dokupić...

hmm w takim razie zostaje dokupienie drugiej identycznej w sensie że ma pracować z taką samą czestotliwosćia taktowania ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy to ma znaczenie? ja mam dwustronną druga też musi być?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a czy to ma znaczenie? ja mam dwustronną druga też musi być?

tak i najlepiej jakby miała podobne timingi to w sumie ważniejsze od częstotliwosci taktowania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tak i najlepiej jakby miała podobne timingi to w sumie ważniejsze od częstotliwosci taktowania

A jak to moge sprawdzić jakie posiadam obecnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A jak to moge sprawdzić jakie posiadam obecnie?

sciagnij everesta i sprawdz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo odkrec scianke obudowy i zobacz czy kostki na plytce masz po obu czy po jednej stronie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam!!

Chciałabym dokupić 256 sdramu. Obecnie również mam 256 - nietety nie wiem jakiej firmy. Moja płyta głowna to ECS K7S5A. Czy muszę zwrócić uwagę na coś specjalnego, żeby działało? czy każda kość SDRAM 256 bedzie działać na moim komputerze? Ostatnio podłączyłam 32MB - znalazłam u siebie taką starą kośc z pierwszego komputera, ale niestety po włożeniu system nie chciał ruszyć . Czy jest możliwość że w tym przypadku też tak bedzie?

Możesz dokupić pamięć SDRAM dowolnej firmy. Pamięć 32MB po włożeniu Ci nie działa, bo pewnie pracowała z częstotliwością 66 lub 100MHz, a Twoja płyta obsłusługuje pamięci racujące z częstlotliwością 133Mhz, więc musisz kupić SDRAM z 133MHz, tak jak pisałem, firma wg życzenia.

Pozdrawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...