Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
doppleganger

czy można coś "wycisnąć"?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem nowy na forum i prosze o radę. Niedawno kupiłem kompa - Athlon 64 3500+, Foxconn k8m890m2ma, pamięci DDR2-SDRAM PC2-5300 (333 MHz). I tu ma pytanie: czy można i czy w ogóle warto coś z tego sprzętu "wycisnąć"? Dzieki i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam jestem nowy na forum i prosze o radę. Niedawno kupiłem kompa - Athlon 64 3500+, Foxconn k8m890m2ma, pamięci DDR2-SDRAM PC2-5300 (333 MHz). I tu ma pytanie: czy można i czy w ogóle warto coś z tego sprzętu "wycisnąć"? Dzieki i pozdrawiam

coś zawsze można wycisnąc ale nikt ci nie powie ile dokładmnie

instrukcja http://forum.pccentre.pl/index.php?showtopic=151010

jakbyś czegoś nie rozumiał to pisz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam identyczna plyte glowna, podobny ram, ale A64 X2 3800+, nie probowalem jeszcze podkrecac, ale szczerze watpie, zeby dalo sie z tego wycisnac.

A tak na marginesie, to po co Ci tego kompa podkrecac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sie ma! dzieki za linka jest bardzo przydatny - taki jakiego szukalem w sieci, czyli wszystko krok po kroku. w sumie to probowalem wczesniej zmieniac taktowania fsb ale przy 215 mhz juz komp sie nie uruchamial a podwyzszac napiecia zbyt wysoko sie troche boje. bede probowal cos z niego wydobyc dlatego ze mam obawy co do tego, czy pogram sobie juz w krotce w dlugo wyczekiwana gre pt gothic 3 bez zgrzytania zebow :) mam nadzieje ze az tak zle nie bedzie... dzieki jeszcze raz za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam jeszcze takie pytanie: czy to mozliwe aby w biosie plyty glownej nie bylo mozliwosci zmiany timingow pamieci? nie moge znalezc takiej opcji a zmiana z poziomu windowsa nic nie daje, gdyz po restarcie wszystko wraca do poprzednich wartosci. pozdrowienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mam jeszcze takie pytanie: czy to mozliwe aby w biosie plyty glownej nie bylo mozliwosci zmiany timingow pamieci?

tak

choć poszukaj jeszcze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo możliwe, szczególnie, że ten foxconn to model skrajnie lowendowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sie ma. troche poczytalem o overclockingu ale chyba jeszcze za malo. niedawno kupilem half life'a 2 - z tajlandii :) i troche sie zmartwilem. mam wszystko na full detalach ale w momencie dogrywania przycina i to na dluugo. w sumie to ta gra jest z 2005 i nie wiem czy tak powinno sie dziac. wiem ze nie mam jakiegos super wypasnego kompa, ale jednak nie jest on tez najgorszy. moze to karta - gforce 7300 LE? a tak w ogole czy mozliwe jest podkrecenie procesora ktory posiadam - amd 3500+ (64) - z 2.2 ghz do np. 3ghz? czy mam zainwestowac w nowa plyte glowna czy dac sobie spokoj? jesli nowa plyte to czy mozecie cosik poradzic? dzieki i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sie ma. troche poczytalem o overclockingu ale chyba jeszcze za malo. niedawno kupilem half life'a 2 - z tajlandii :) i troche sie zmartwilem. mam wszystko na full detalach ale w momencie dogrywania przycina i to na dluugo. w sumie to ta gra jest z 2005 i nie wiem czy tak powinno sie dziac. wiem ze nie mam jakiegos super wypasnego kompa, ale jednak nie jest on tez najgorszy. moze to karta - gforce 7300 LE? a tak w ogole czy mozliwe jest podkrecenie procesora ktory posiadam - amd 3500+ (64) - z 2.2 ghz do np. 3ghz? czy mam zainwestowac w nowa plyte glowna czy dac sobie spokoj? jesli nowa plyte to czy mozecie cosik poradzic? dzieki i pozdrawiam

twoja karta graficzna jest naprawde bardzo słaba radziłbym wymiane

jeśli chodzi o podkrecanie to na tej płycie głównej może być krucho radziłbym wymiane na inną

co do 3GHz to na tej płycie i z takim chłodzeniem (box tak?) napewno nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuje za rady. w takim razie czy moge liczyc na pomoc w jakiejs konfiguracji? w sumie to troche sie wyplacilem na tego kompa zarazem oszczedzajac;) myslalem juz o kupnie innej plyty ale nie wiem na ktora sie mam zdecydowa. zapewne jakis asus - tyle do tej pory udalo mi sie wyczytac. nowa karta graficzna? na pewno nie w tym roku... chociaz jesli top poprawiloby znacznie wydjanosc, to sam nie wiem. ale znowu jest pytanie: jaka? jestem zielony jesli chodzi o konfiguracje sprzetu. jesli moglibyscie mi cos doradzic to bylbym wdzieczny. pozdrawiam

http://www.allegro.pl/item132874157_gigaby...56bit_box_.html

http://cgi.ebay.co.uk/512MB-ATI-Radeon-X16...1QQcmdZViewItem

i jeszcze jedno czy te karty sa o. k. dla mojej plyty i czy mozna je w niej umiescic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Twoim miejscu płytę bym zostawił i procesora nie podkręcał, bo to nie on jest gardłem (jest wręcz szybki), a karta graficzna. Ją wymień na pierwszym miejscu.

Polecana przeze mnie karta graficzna to GF 7600 GS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za rade. tak sie zastanawiam czy jest sens kupna jeszcze lepszej karty od tej ktora mi poleciles? w sumie to za takiego gf 7600 gs musialbym zaplacic niewiele ponizej 100 funtow - mieszkam w wielkeij brytanii :] i teraz pozostaje pytanie czy jesli doplace ok 30 f to moglbym miec karte np. taka:

http://cgi.ebay.co.uk/ELSA-GeForce-7900-GS...1QQcmdZViewItem

no ale jesli polecasz mi gf7600 gs to moze ta karta, ktorej link podalem nie pasuje do mojego kompa? i czy jest roznica pomiedzy gf 7600 gs, a gt... tzn jest na pewno ale czy jest to roznica znaczna - bo w cenie to oj znacznie znaczna :) pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7900 będzie dużo wydajniejsza od tej 7600GS. W sumie to najwyższy model=najszybszy. Ale i tak nie opłaca ci się inwestować. Kup tą 7600GS i wystarczy ci naet na Gothica III :) I tak za jakiś czas będzie trzeba zrobić przesiadkę na serię 8xxx z obsługą directX 10. A co do kompatybilności. Pasować ci będzie każda karta z interfejsem PCI-E więc się nieprzejmuj jak narazie ;)

Pozostaje tylko kwestia zasilacza. Strach myśleć co będzie jeśli masz tam jakiegoś słabiaka. Podaj model jaki ci tam w budzie siedzi :) Lepiej się upewnić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dzieki za rade. tak sie zastanawiam czy jest sens kupna jeszcze lepszej karty od tej ktora mi poleciles? w sumie to za takiego gf 7600 gs musialbym zaplacic niewiele ponizej 100 funtow - mieszkam w wielkeij brytanii :] i teraz pozostaje pytanie czy jesli doplace ok 30 f to moglbym miec karte np. taka:

http://cgi.ebay.co.uk/ELSA-GeForce-7900-GS...1QQcmdZViewItem

no ale jesli polecasz mi gf7600 gs to moze ta karta, ktorej link podalem nie pasuje do mojego kompa? i czy jest roznica pomiedzy gf 7600 gs, a gt... tzn jest na pewno ale czy jest to roznica znaczna - bo w cenie to oj znacznie znaczna :) pozdrawiam

jeśli 30funtów możesz spokojnie dopłacić to bierz ;)

ale jeśli jednak zdecydujesz się na 7600GS ze względu na DX10 to bierz od Galaxy z GDDR3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7600 GS powinien kosztowac mniej wiecej tyle samo co X1600. Doplacac 30 funtow do GF 7900 GS. Jak uwazasz. To tak samo jak z wyborem dysku twardego. Roznica cenowa pomiedzy 200, a 300 GB jest malutka, ale czasem nie potrzebuje sie po prostu tak duzego twardziela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za rady. znalazlem taka karte na allegro:

http://www.allegro.pl/item133564626_galaxy...8_bit_nowa.html

- i juz nawet zaczalem ja licytowac :) ale czy nie lepiej jest kupic jakas karte z tej serii ale z koncowka GT? nie wiem ale w porownaniach na roznych stronach wydaja sie one lepsze? nie znam sie ale moze to jest tak jak z radeonem 9550 pro i 9600? pro jest lepsza karta graficzna? na ebayu nie znalazlem jak dotad karty 7600 ddr3 wszystkie jakie widzialem to ddr2. zapewne to znaczna roznica? z tym gothic 3 to i tak pewnie kicha bedzie bo ta gra ma za duze wymagania sprzetowe jak dla mnie, cos mi sie zdaje:) aha i jeszcze takie pytanie: czy myslicie ze po wymianie karty moj system bedzie zauwazalnie wydajniejszy. teraz mam problem z half lifem 2 - moim zdaniem zbyt dlugo dogrywa nowe lokacje... ciekawe czy zmiana karty bedzie miala na to wplyw? pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dzieki za rady. znalazlem taka karte na allegro:

http://www.allegro.pl/item133564626_galaxy...8_bit_nowa.html

- i juz nawet zaczalem ja licytowac :) ale czy nie lepiej jest kupic jakas karte z tej serii ale z koncowka GT? nie wiem ale w porownaniach na roznych stronach wydaja sie one lepsze? nie znam sie ale moze to jest tak jak z radeonem 9550 pro i 9600? pro jest lepsza karta graficzna? na ebayu nie znalazlem jak dotad karty 7600 ddr3 wszystkie jakie widzialem to ddr2. zapewne to znaczna roznica? z tym gothic 3 to i tak pewnie kicha bedzie bo ta gra ma za duze wymagania sprzetowe jak dla mnie, cos mi sie zdaje:) aha i jeszcze takie pytanie: czy myslicie ze po wymianie karty moj system bedzie zauwazalnie wydajniejszy. teraz mam problem z half lifem 2 - moim zdaniem zbyt dlugo dogrywa nowe lokacje... ciekawe czy zmiana karty bedzie miala na to wplyw? pozdrawiam

http://pccentre.pl/Article14041.htm - test 7600GS DDR3 i 7600GT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśli chodzi o Halfa to on już tak po prostu ma ;) Pozatym, dopiero teraz zauważyłem...że ty masz SDRy...napisz jeszcze ile masz tego ramu. To jest największa przyczyna problemów. Od razu ci powiem, że gothica na sdrkach nieodpalisz napewno. Może że masz 3GB to jest szansa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za tego linka. fajna ta karta:) z ta pamiecia to juz sie powoli gubie... kupilem pamieci ktore nazywaja sie tak - ze strony sklepu internetowego: Generic 1024-DDR2-533 ME-D2-1024-53 (link:

http://www.eclipsecomputers.com/product.as...e=ME-D2-1024-53

po zalaczeniu programu pc wizzard 2006 czytam cos takiego:

Information SPD EEPROM (A0) :

Manufacturer : SpecTek Incorporated

Part Number : Unspecified

Serial Number : Unspecified

Type : DDR2-SDRAM PC2-5300 (333 MHz)

Format : Regular UDIMM (133,35 x 3)

Size : 1024 MB (0 rows, 2 banks)

jest mozliwe ze czytam tam gdzie nie powinienem ale nie znalazlem w tym programie niczego innego pamieciach oprocz informacji o chipsecie plyty( sorry ale dopiero sie o tym od was ucze:) :

Memory Information :

Type : DDR2-SDRAM PC2-5200

Frequency : 322.1 MHz

FSB/RAM Multiplier : CPU/7x

Supported Channels : Dual (128-bit)

Activated Channels : Single

ECC Diagnostic : Nie

CAS Latency (tCL) : 5 clocks

RAS to CAS (tRCD) : 5 clocks

RAS Precharge (tRP) : 5 clocks

Cycle Time (tRAS) : 15 clocks

Bank Cycle Time (tRC) : 21 clocks

i wracajać do tej karty to okazuje sie jeszcze ze geforce 7600gs od galaxy niejedno ma imie:) juz w ciagu kilkunastu minut znalazlem dwa rozne modele tej karty; roznia sie one np 1,2 ns i 2,0 ns( chyba im krotszy tym lepiej?) no i cena(!)

poza tym ten program mowi mi ze mam procesor amd64 opteron... powoli zaczynam sie naprawde gubic...

ale ok. mimo wszystko dzieki za tego linka. chyba zdecyduje sie na te karte. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A jeśli chodzi o Halfa to on już tak po prostu ma ;) Pozatym, dopiero teraz zauważyłem...że ty masz SDRy...napisz jeszcze ile masz tego ramu. To jest największa przyczyna problemów. Od razu ci powiem, że gothica na sdrkach nieodpalisz napewno. Może że masz 3GB to jest szansa.

eee ale o co kaman? (o co ci Havoc chodzi z tymi SDR?)

dzieki za tego linka. fajna ta karta:) z ta pamiecia to juz sie powoli gubie... kupilem pamieci ktore nazywaja sie tak - ze strony sklepu internetowego: Generic 1024-DDR2-533 ME-D2-1024-53 (link:

http://www.eclipsecomputers.com/product.as...e=ME-D2-1024-53

po zalaczeniu programu pc wizzard 2006 czytam cos takiego:

Information SPD EEPROM (A0) :

Manufacturer : SpecTek Incorporated

Part Number : Unspecified

Serial Number : Unspecified

Type : DDR2-SDRAM PC2-5300 (333 MHz)

Format : Regular UDIMM (133,35 x 3)

Size : 1024 MB (0 rows, 2 banks)

jest mozliwe ze czytam tam gdzie nie powinienem ale nie znalazlem w tym programie niczego innego pamieciach oprocz informacji o chipsecie plyty( sorry ale dopiero sie o tym od was ucze:) :

Memory Information :

Type : DDR2-SDRAM PC2-5200

Frequency : 322.1 MHz

FSB/RAM Multiplier : CPU/7x

Supported Channels : Dual (128-bit)

Activated Channels : Single

ECC Diagnostic : Nie

CAS Latency (tCL) : 5 clocks

RAS to CAS (tRCD) : 5 clocks

RAS Precharge (tRP) : 5 clocks

Cycle Time (tRAS) : 15 clocks

Bank Cycle Time (tRC) : 21 clocks

i wracajać do tej karty to okazuje sie jeszcze ze geforce 7600gs od galaxy niejedno ma imie:) juz w ciagu kilkunastu minut znalazlem dwa rozne modele tej karty; roznia sie one np 1,2 ns i 2,0 ns( chyba im krotszy tym lepiej?) no i cena(!)

poza tym ten program mowi mi ze mam procesor amd64 opteron... powoli zaczynam sie naprawde gubic...

ale ok. mimo wszystko dzieki za tego linka. chyba zdecyduje sie na te karte. pozdrawiam

wiesz w programach sobie może pisać ....

co do ns to oczywiscie im krótszy tym lepszy tylko pamiętaj aby tak karta miała pamięci GDDR3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój błąd, źle spojrzałem ;] Zauważyłem SDRam ale DDR2 już nie i się zmyliłem ;)

W takim razie już kompletnie dziwie się dlaczego niby Half-Life ci tak chodzi słabo...powiedz mi tylko z ciekawości kiedy ostatnio robiłeś reinstal windowsa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. mam ostatnie pytanie w tym poscie... no w sumieto dwa ostatnie: ktora z tych dwoch kart polecalibyscie:

gf 7600gt

Procesor graficzny: 256 bit!

Układy pamięci: 256 MB GDDR3 BGA 1.4ns!

GPU: 575 MHz @620 MHz (!)

MEM: 1400 MHz @1590 MHz

Wsparcie dla SLI

3DMARK 2003: 13756 pkt

3DMARK 2003 @620/1590: 15956 pkt (!)

chłodzenie: GAINWARD from 7900GT!

FIRMOWE RADIATORY NA PAMIęCIACH!

czy:

gf 7600gs

Układy pamięci: 256 MB GDDR3 BGA SAMSUNG 1.2ns!

GPU: 500 MHz @620 MHz (!)

Wsparcie dla SLI

chłodzenie: ZALMAN

i te drugie pytanie: nie zabardzo wiem o co chodzi z tym zasilaczem. czy jest jakis warunek jaki moj zasilacz musi spelniac aby wszystko bylo w ok?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam. mam ostatnie pytanie w tym poscie... no w sumieto dwa ostatnie: ktora z tych dwoch kart polecalibyscie:

gf 7600gt

Układy pamięci: 256 MB GDDR3 BGA 1.4ns!

GPU: 575 MHz @620 MHz (!)

Wsparcie dla SLI

chłodzenie: GAINWARD from 7900GT!

FIRMOWE RADIATORY NA PAMIęCIACH!

czy:

gf 7600gs

Układy pamięci: 256 MB GDDR3 BGA SAMSUNG 1.2ns!

GPU: 500 MHz @620 MHz (!)

Wsparcie dla SLI

chłodzenie: ZALMAN

7600GS vs 7600GT

500 - 1400 vs 575 - 1400

OC jest podobne a jaka różnica w cenie?

i te drugie pytanie: nie zabardzo wiem o co chodzi z tym zasilaczem. czy jest jakis warunek jaki moj zasilacz musi spelniac aby wszystko bylo w ok?

pozdrawiam

a twój zasilacz to [podaj firme]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz jest firmy :win power atx 450

ceny kart sie nie roznia i to mnie troche dziwi... podaje link:

http://www.allegro.pl/item133368888_galaxy...ns_zalman_.html

http://www.allegro.pl/item133628280_palit_..._620_1590_.html

nie robilem nic z windowsem poniewaz mam komputer od dwoch tygodni i jeszcze nic mi sie nie zasmiecilo:)

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym brał galaxy - dlaczego ? bo ma lepsze (cichsze) chłodzenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...