Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
CactusMan

Jaki RAM?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Moja płyta główna : ABIT NF7 v. 2.0

Teraz w kompie mam 2 kości 256 MB RAM, obydwie DDR400 chociaż różnych firm (jedna Kingstone).

Więc teraz pytanie - jaką kość dokupić? Czy trzecia też musiałaby być DDR400? Pytam bo ta płyta główna chyba nawet nie obsługuje DDR400 czyli tamte dwie pracują prawdopodobnie jako DDR333 chociaż się nie znam.. (Tak tylko zgaduję, gdybym wiedział to bym się nie pytał :P)

Wiem że pewnie najlepsze rozwiązanie to sprzedanie tych dwóch i kupno 2 x 512 MB ale czy to naprawdę robi dużą róznice? Po prostu na pewno więcej by to kosztowało (no chyba że na jakąś promocję bym trafił) - stracę raz na sprzedaży a dwa bo bede musial kupić 2 nowe kości po cenie "sklepowej" zamiast jednej.. Tracić dodatkowe 50-100 zł dla powiedzmy 5-10% (nie orientuję się, strzelam) wydajności to raczej mi się nie widzi..

Dodam jeszcze że raczej nie mam zamiaru bawić się w podkręcanie (przynajmniej nie na razie..)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ABIT NF7 obsługuje pamiątki ddr400 - to zresztą jedna z najlepszych płyt pod socket A (sam miałem nie chwaląc się ;) )

w sumie najlepszym rozwiazaniem jest sprzedaz obecnych ksotek i zakup 2x512. dlaczego ? bo niedługo kostki 256 przestana byc cokolwiek warte (512 trzymaja wsartosc) - zresztą wcale nie musisz kupować nowych, ani markowych. jezeli nie interesuje cię oc to mozesz brac najtanśże moduły (nawet 333 mhz). mozesz ew. zwrócić uwagę na opóźnienia jednak i tak to duzej róznicy nie robi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z Milansem, natomist narazie powstrzymałbym się z zakupem kości, bo teraz są piekielnie drogie - no chyba że Ci specjalnie na kasce nie zależy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup uzywane 2x512

roznica w cenie nie powinna byc zbyt duza

a co do roznicy w wydajnosci to napewno zauwazysz duza roznice zwlaszcza jesli uzywasz programow lubiacych duze ilosci ramu lub grasz

i nie polecam kingstonow nawet najszybszych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprzedaj te 2x256

i kup sobie 2x512 :P

a szukaj ogolnie tccc/uccc/ jak sie uda to moze jakies bh/ch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...