mirinda1974 1 Napisano 9 Październik 2006 witam mam problem, mam nadzieje ze dla kogos kto zna sie na tym bardziej, nie tak powazny jak dla mnie jakis czas temu kupilem dysk 300GB - seagate podlaczylem go do plyty i wykrywalo jako mniejszy niz jest - kolega poradzil mi format disc wizzardem - znalazlo caly i dzialalo ok - zrobilem jedna, 300 GB partycje kilka dni temu musialem zrobic format dysku systemowego - (mam XP profesional) - na innym dysku. Zformatowalem, zainstalowalem XP profesional i... nie widzi prawidlowo tego 300 GB dysku podkreslam - sformatowalem zupelnie inny dysk - jedna z partycji i to widzi prawidlowo, widzi prawidlowo na nim 2 partycje tez nieformatowana na ktorej mialem pliki - ale to byl dysk 60 G, - nie widzi drugiego na ktorym mialem 1 partycje 300 G - nic nie robilem z tym dyskiem, po prostu po formacie innego dysku i reinstalacji systemu nie widzi go i tyle po reinstalacji przy wgrywaniu serownikow mainboard wyskoczyl komunikat - HKEY_DYN_DATA\Config Manager\Enum can't be found mam nast. problemy - nie widzi plikow ktore mam na tym dysku 300 G - nie widzi systemu plikow nawet (czy fat czy jaki) - nie widzi prawidlowo ze jest jedna partycja - w managerze windowsa w tym zarzadzaniu komputerem na windowsie widzi go jako D - 128GB zdrowy (aktywna) i 151.46 GB nie przydzielone po kolega poradzil mi update biosa - znalazlem jakis z 2002 oraz nowe sterowniki do plyty glownej - ale to nie pomoglo mam tam szalenie wazne dane i prosilbym o pomoc moja plyta glowna: P4S5A 152 rev 1 2A procesor Pentium 4 system Windows XP Profesional Dysk Seagate 300 GB pozdrawiam mirinda 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek_dade 2 Napisano 9 Październik 2006 Moze jedną partycję masz jeden dysk masz sformatowany w fat, a drugi w ntfs. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirinda1974 1 Napisano 9 Październik 2006 dysk systemowy formatowalem zawsze w fat32 teraz jak nie widzialo probowalem tez sformatowac w tym drugim nie ma zadnej roznicy problem jak w opisie probowalem tez z kieszenia wlaczac go na innym komputerze i widzi dokladnie tak samo cos musi miec d0opisane badz czegos brakowac w informacji o partycjach/systemie plikow/plikach... jezeli ktos wie co to moze byc prosze o pomoc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirinda1974 1 Napisano 9 Październik 2006 - kolega mowi ze wykasowalo chyba partycje czy informacje z MBR - u ale on nie wie jak to odzyskac czy przywrocic - stad brak informacji o systemie plikow, wielkosci itd ale pewien nie jest... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek_dade 2 Napisano 9 Październik 2006 Aaaaa, wiem o co chodzi. Tak, kolega ma racje. Sam kiedyś taką gafe walnąłem, ale udało mi się jakoś wyratowac kopiujac na dysk systemowy z dyskietki startowej pliki. Pójdź do kogoś na kompa i skopiuj plik z infomracja MBR, wyedytuj tak, aby pasowała do Twojej konfiguracji dyskowej i wrzuc na swoj dysk. Przyda Ci sie ten program http://www.diydatarecovery.nl/mbrtool.htm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirinda1974 1 Napisano 11 Październik 2006 hm nie bardzo wiem jak to sie robi ale powalcze nie do konca rozumiem dlaczego mam pojsc na 2 komputer formatowalem zupelnie inny dysk - tego ktorego nie widzi prawidlowo nie ruszalem hm nie jestem ekspertem w tych sprawach ale udalo mi sie doprowadzic do tego, ze BIOS widzi ze to dysk 300 G windows widzi jak w opisie powyzej nie wiem niestety co to jest MBR i z czym to sie je ale poczytam mam jednak pytanie, co w tym programie powinienem zrobic zakladajac ze go sciagne i odpale na moim komputerze?\ jak sie to odzyskuje - odnawia, by widzial pliki i nie utracil danych (pal diabli jak utraci czesc) ale zeby nie utracic wszystkich? co w nim w takiej sytuacji powinienem zrobic z tymi MBR-ami? pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek_dade 2 Napisano 11 Październik 2006 Programu nigy nie uzywalem, musisz pokombinowac. Informacje na temat pliku MBR masz na wikipedii. U mnie sytuacja wygladala tak, ze sformatowalem u kolegi dysk, gdzies w internecie znalazlem jak wyglada plik mbr, wyedytowalem go odpowiednio zeby pasowal do konfiguracji dyskowej komputera kolegi i skopiowalem uzywajac dyskietki startowej na dysk c. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach