Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
mirinda1974

NIE WIDZI DYSKU 300 GB po restarcie systemu

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam problem, mam nadzieje ze dla kogos kto zna sie na tym bardziej, nie tak powazny jak dla mnie

jakis czas temu kupilem dysk 300GB - seagate

podlaczylem go do plyty i wykrywalo jako mniejszy niz jest - kolega poradzil mi format disc wizzardem - znalazlo caly i dzialalo ok - zrobilem jedna, 300 GB partycje

kilka dni temu musialem zrobic format dysku systemowego - (mam XP profesional) - na innym dysku. Zformatowalem, zainstalowalem XP profesional i... nie widzi prawidlowo tego 300 GB dysku

podkreslam - sformatowalem zupelnie inny dysk - jedna z partycji i to widzi prawidlowo, widzi prawidlowo na nim 2 partycje tez nieformatowana na ktorej mialem pliki - ale to byl dysk 60 G, - nie widzi drugiego na ktorym mialem 1 partycje 300 G - nic nie robilem z tym dyskiem, po prostu po formacie innego dysku i reinstalacji systemu nie widzi go i tyle

po reinstalacji przy wgrywaniu serownikow mainboard wyskoczyl komunikat - HKEY_DYN_DATA\Config Manager\Enum can't be found

mam nast. problemy

- nie widzi plikow ktore mam na tym dysku 300 G

- nie widzi systemu plikow nawet (czy fat czy jaki)

- nie widzi prawidlowo ze jest jedna partycja - w managerze windowsa w tym zarzadzaniu komputerem na windowsie widzi go jako D - 128GB zdrowy (aktywna) i 151.46 GB nie przydzielone

po

kolega poradzil mi update biosa - znalazlem jakis z 2002 oraz nowe sterowniki do plyty glownej - ale to nie pomoglo

mam tam szalenie wazne dane i prosilbym o pomoc

moja plyta glowna:

P4S5A 152 rev 1 2A

procesor Pentium 4

system Windows XP Profesional

Dysk Seagate 300 GB

pozdrawiam

mirinda

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze jedną partycję masz jeden dysk masz sformatowany w fat, a drugi w ntfs.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dysk systemowy formatowalem zawsze w fat32

teraz jak nie widzialo probowalem tez sformatowac w tym drugim

nie ma zadnej roznicy

problem jak w opisie

probowalem tez z kieszenia wlaczac go na innym komputerze i widzi dokladnie tak samo

cos musi miec d0opisane badz czegos brakowac w informacji o partycjach/systemie plikow/plikach...

jezeli ktos wie co to moze byc prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

- kolega mowi ze wykasowalo chyba partycje czy informacje z MBR - u ale on nie wie jak to odzyskac czy przywrocic - stad brak informacji o systemie plikow, wielkosci itd

ale pewien nie jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaaaa, wiem o co chodzi. Tak, kolega ma racje. Sam kiedyś taką gafe walnąłem, ale udało mi się jakoś wyratowac kopiujac na dysk systemowy z dyskietki startowej pliki. Pójdź do kogoś na kompa i skopiuj plik z infomracja MBR, wyedytuj tak, aby pasowała do Twojej konfiguracji dyskowej i wrzuc na swoj dysk.

Przyda Ci sie ten program http://www.diydatarecovery.nl/mbrtool.htm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm nie bardzo wiem jak to sie robi ale powalcze

nie do konca rozumiem dlaczego mam pojsc na 2 komputer

formatowalem zupelnie inny dysk - tego ktorego nie widzi prawidlowo nie ruszalem hm

nie jestem ekspertem w tych sprawach ale udalo mi sie doprowadzic do tego, ze BIOS widzi ze to dysk 300 G

windows widzi jak w opisie powyzej

nie wiem niestety co to jest MBR i z czym to sie je ale poczytam

mam jednak pytanie, co w tym programie powinienem zrobic zakladajac ze go sciagne i odpale na moim komputerze?\

jak sie to odzyskuje - odnawia, by widzial pliki i nie utracil danych (pal diabli jak utraci czesc) ale zeby nie utracic wszystkich? co w nim w takiej sytuacji powinienem zrobic z tymi MBR-ami?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Programu nigy nie uzywalem, musisz pokombinowac. Informacje na temat pliku MBR masz na wikipedii.

U mnie sytuacja wygladala tak, ze sformatowalem u kolegi dysk, gdzies w internecie znalazlem jak wyglada plik mbr, wyedytowalem go odpowiednio zeby pasowal do konfiguracji dyskowej komputera kolegi i skopiowalem uzywajac dyskietki startowej na dysk c.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...