Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
darek_dade

Otwarte, highendowe słuchawki Hi-fi

Rekomendowane odpowiedzi

Planuje w najbliższym czasie kupić sobie słuchawki. Napaliłem się na jakiś zestaw z wyższej półki po tym jak kolega na wakacje w Polsce pożyczył mi słuchawki Sony MDR-F1 (jak kogoś interesuje co to to niechaj je sobie zgoogluje), które niesamowicie mi się spodobały. Grały po prostu zaje[ciach!].

I tak teraz mam lekką nadwyżkę pieniędzy, które moge przeznaczyć na kupno słuchawek. Oczywiście nie jakichś bajecznie drogich... Póki co najbardziej podobają się mi Sennheisery HD 555. Zależy mi na wysokiej jakości dźwięku, wygodzie i po części na wyglądzie. Kabel minimum 3 m.

Muzyka grana będzie głównie z iPoda i ze wzmacniacza w subwooferze głośników Creativa do kompa. Po jakimś czasie dorobie się pewnie jakiegoś stacjonarnego wzmacniacza.

Polecicie coś ciekawego? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brat ostatnio kupił Behringery HPM1000 - grają nieźle, ale dla osób w okularach nie będą wygodne... Kosztują jakieś 70 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm... niezłe wybór... ja bym się jeszcze zastanowił nad tymi: BEYERDYNAMIC DT 440... - aukcja

Sennheisery oraz Beyerdynamic-i... dopiero pokażą co potrafią na konkretym sprzęcie audio.

P.S. Co masz za kartę dźwiękową... i jakie dokładnie głośniki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że aby graly pieknie i soczyscie musi byc dobry wzmacniacz itd. Ale mi zalezy tez na wygodzie bo pchelek nienawidze, a zamknięte sluchawy za bardzo przylegaja do uszu. Otwartych się praktycznie nie czuje (przynajmniej takie wrazenie mialem jak nosilem te soniaki).

Karta dźwiękowa w komputerze obecnie to zint. uklad AC97, planuje go jednak wymienić na Sound Blastera X-Fi XtremeMusic. To pewnie dość daleka przyszłość, bo na dniach przyjdzie laptop z układem Sound Blaster Audigy HD, który radę dać chyba powinien.

Głośniki to Creative I-Trigue, model starszy nie pamietam jakie cyferki (te nowe btw mi się nie podobają bo okropnie wyglądają :P )

Pogooglowalem te BEYERDYNAMIC'i i ta aukcja ma na prawdę fajną cenę. Ale kurcze w Stanach i w Kanadzie te głośniki są drogie na aukcjach (droższe od sennheiserow ze sklepu), a w sklepach są tylko droższe modele, które kosztują grubo powyżej 200 dolarów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda... że w Kanadzie BEYERDYNAMIC jest mało popularny... może jednak gdzieś byś je dostał w dobrej cenie. Co do karty to odradzam kupowania wszelkich zabawek creativa (kiepawe przetworniki AC/DC DC/AC... tą są karty dobre do gier, a nie do słuchania muzyki)... Są lepsze karty... np. ESI Juli@ (karta półprofesjonalna... 4.1... dźwięk EXTRA... i super sterownik ASIO) lub do wszystkiego AuzenTech HDA X-Plosion 7.1 (jakość wykonania powala) i dobre kolumny (np. 2.1 Logitecha Z-2300... etc.) lub słuchawki, które kupisz ;) Jeżeli ktoś cierpi na nadmiar kasy to dobry amplituner (DENON :P... lub innej renomowanej marki)... dobre kolumny i oczywiście karta dźwiękowa... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te karty dźwiękowe co podałeś to nawet tanie są (tzn w gruncie rzeczy kosztują tyle co te słuchawki...) :) Zobaczymy. Beyerdynamiców poszukam na ebayu, bo na te senki to i tak nawet zamawiajac w sklepie musialbym ponad tydzien czekac.

Te głośniki do kompa co teraz mam też nie są złe :)

O, a tutaj to nawet tanio znalazłem http://www.anitec.ca/product/4117/ dodam do ulubionych i jak przyjdzie czas na kupno dźwiękówki to się pomyśli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie :)... Tylko, że to jest tańszy X-Mystique... i to wcale tanio nie jest :P Aukcje z eBaya: klik. Trochę dziwne bo karty są bardzo podobne (wręcz identyczne...). Nie chce mi się dokładnie specyfikacji przeglądać :P żeby znaleźć różnice... Szkoda, że w Polsce są nie dostępne ;(

//Edit:

Różnią się chipami. X-Plosion - CMI8770, X-Mystique - 8768+... i pewnie jeszcze czymś

Z kart, którymi warto się jeszcze zainsteresować to dobrze wykonane dźwiękówki na VIA Envy24 np. M-AUDIO 9900-40768-00 7.1 lub M-AUDIO 9900-40767-00 7.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Fajnie :)... Tylko, że to jest tańszy X-Mystique... i to wcale tanio nie jest :P Aukcje z eBaya: klik.

To ceny w dolarach amerykańskich, po przeliczeniu wyjdzie to samo :) Po za tym ebay wcale tani nie jest...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok :P... ja się tam na rodzajach dolara nie znam :P... ale jak widzialem 119 zielonych a na eBayu 89 i to za wyższy model... no to na moje oko tam było tanio :)

Pozdrawiam! Jak już zakupisz słuchawki... mile widziane podzielenie się wrażeniami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm, póki co mam problemy z kupnem laptopa, transferem pieniędzy na karte kredytową i logowaniem się do internetowego panelu bankowego.

Buuu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze coś znalazłem... jako alternatywe X-Fi :P... Karta - klik

CACKO... :D... I ta cena jak na taki sprzęt :D...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale czy mi na pewno coś takiego potrzebne jest? :D

BTW Ebay ssie, Allegro jest 100 razy lepsze...

O, w moim sklepie znalazłem te karty Auzentecha:

Auzentech HDA X-Mystique Gold 7.1 - $105 + tax

Auzentech AuzenTech HDA X-Plosion 7.1 DTS - $140 + tax

Warto 35 dolarów dopłacac czy nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opłaca się... jest kilka bajerów poprawiających dźwięk... np.

# Max 2.8Vrms full swing analog output gain by unique preamp circuit / incredible powerful analog output, improve dynamic range / SNR

# Proper OPAMP control circuit (+8V, -8V dual power supply circuit) for high quality audio quality, prevent audio distortion at high volume level

Tych bajerów się nie dopatrzyłem w X-Mystique Gold. No i enkoder/dekoder DD z DTS sprzętowy (jakaś różnica w tej kwestii jest)...

Poszukaj jeszcze jaka jest cena tego Audiotrak, Prodigy 7.1 HiFi... Dla mnie nie ma lepszej karty w tym przedziale cenowym... No i nie będę ukrywał, że jak będę miał fundusze... to najprawdopodoniej kupuje tą karte :D

Co do samej firmy Audiotrak... i kart Prodigy to zbierały świetne noty... a ta jest jeszcze bardziej dopracowana...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, a czy jest sens kupowac ta lepsza karte, zeby podlaczac do niej sluchawki? Bo zadnego sprzetu grajacego oprocz tych glosnikow creative do kompa to nie mam...

Niestety jestem ograniczony do tego sklepu, bo w nim kupilem gotowy zestaw ktory jest zaplombowany i jedyny sposob w jaki moge go zupgrejdowac to wlasnie w cc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewno, że jest... bo cenowo to nie powinno się za bardzo różnić... Głośniki też zaczną lepiej grać :D... A kartę może mogą sprowadzić...

Cwaniaczki... :P...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na sluchawki czekam juz miesiac...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A tak w ogóle co konkretnie wybrałeś :>... i cóż to za cudowny sklep :P?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sklep jest dobry (NCIX.com), słuchawki brane były na zamówienie i za tak długie oczekiwanie poprawniej byloby winic hurtownie sennheisera w Stanach.

Przed chwila dostalem mejla, ze sluchawki leca juz do mnie z Vancouver (drugi koniec Kanady). Pojutrze powinny byc <jupi>

Model: Sennheiser HD555

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja po długich rozmyślaniach wybrałem słuchawki: Icemat Siberia :*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nareszcie dostałeś jakieś konkrety :P Pamiętaj, że zanim słuchawki zaczną grać tak jak powinny muszą się "wygrzać". Czyli okres kliku dni intensywnego używania powinien dobrze im zrobić :P

Ciekawą rzecz znalazłem ;) - klik

Więc jak dostaniesz te słuchawki czy i twoje są made in china :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem... nieźle... Wczoraj o 15 dojechały ze stanów do Vancouver, a dziś o 9 z rana są już u mnie w Toronto. No nieważne :)

Ok, wygrzewam, pomęcze troche ludzi w autobusie. Faktycznie nie grają jeszcze tak jak powinny mam takie wrażenie.

Aha, i są średnio wygodne, takie sztywne, podejrzewam, że to też z czasem odejdzie.

50 Ohm i Made in China (mi to nie przeszkadza...)

S&M na tych słuchawkach to poezja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne zwyczaje macie w Kanadzie :P W autobusie z pełnowymiarowymi słuchawkami :D ale nie ważne :P

Teraz tylko zbierać kase na nową kartę dźwiękową...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Zune przede wszystkim, karta później.

To nie jest taki zwyczaj, nikogo nie widzialem w tak duzych sluchawkach. Ale ja tak lubie i juz :) (w Polsce jak kogos widzisz z duzymi sluchawami to mozesz byc prawie pewien ze to ja :) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee Nerio gdzie ty żyjesz?? W Wawie to że ktoś na ulicy z dużymi słuchawkami chodzi to już zaczyna się robić standard, tzn niekturzy się dziwią, ale ja jadąc do szkoły widze min. jedną taką osobę dziennie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wsiadam dzis do zatloczonego autobusu, siadam obok kobiety w wieku ok 40 lat. Gra S&M, slucham dosc glosno. Katem oka widze jak pani zatyka sobie ucho od mojej strony, a pochwili tyrka mnie w łokiec. Prosila zebym zciszyl. Było bez rozlewu krwi niestety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...