Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
dem

Podkręcenie komputera

Rekomendowane odpowiedzi

zestaw, który chciałbym oddać do podkrecenie, a ponizej pytan kilka...

++ AMD Athlon 64 Processor 3200+

| Częstotliwość zegara zewnętrznego: 200 MHz

| Maksymalna częstotliwość taktowania: 3700 MHz

| Bieżąca częstotliwość taktowania: 2000 MHz

| socket: 939

++ 2x 512 DUAL channel (1GB) Kingston

| Rozmiar: 512 MB

| Szybkość: 400 MHz

++ NVIDIA GeForce 6600 GT

| Rozmiar pamięci: 128 MB

++ASUS A8N-E

| Chipset: nVidia nForce4 Ultra

| Magistrala FSB: 400 MHz

Oczywiście chodzi o jak największe osiągi ( przy dobrym chlodzeniu ) i bezpieczeństwo... jest ktoś wstanie mi powiedzieć ile % więcej mógłbym uzyskać po podkręceniu tego zestawu?

prosze o porade jakie chlodzenie zastosować (w miare możnosci podac linki do wiatraczków), by komputer po podkreceniu nie posypal sie. Podkrecenie samego kompa chce zostawić serwisowi sklepu, w którym kupowałem kompa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt Ci nie powie o ile % da się podkręcic dany procesor. Moze w ogole sie nie podkrecic, a moze tez i pojsc na 2800 MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nikt Ci nie powie o ile % da się podkręcic dany procesor. Moze w ogole sie nie podkrecic, a moze tez i pojsc na 2800 MHz.

darek_dade ma rację, musisz sam wyszukać odpowiednią częstotliwość. W CPU Frequency powiększ wartość o 5MHz i po uruchomieniu systemu operacyjnego sprawdź stabilność działania kompa (np. programem Prime95 lub Super PI). Czynność powtarzaj aż do momentu gdy pojawią się problemy ze stabilnością i w/w programy zaczną generować informacje o błędach lub komputer się w ogóle nie uruchomi. Wtedy czytaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oczywiście chodzi o jak największe osiągi ( przy dobrym chlodzeniu ) i bezpieczeństwo... jest ktoś wstanie mi powiedzieć ile % więcej mógłbym uzyskać po podkręceniu tego zestawu?

prosze o porade jakie chlodzenie zastosować (w miare możnosci podac linki do wiatraczków), by komputer po podkreceniu nie posypal sie. Podkrecenie samego kompa chce zostawić serwisowi sklepu, w którym kupowałem kompa.

niestesty nikt ci nie powie o ile możesz podkrecić sam spróbuj ;)

bo w serwisie ci raczej nie podkrecą a najprawdopodniej zabiorą ci gwarancje

poradniki

http://forum.pccentre.pl/index.php?showtopic=150904 - grafa

http://forum.pccentre.pl/index.php?showtopic=151010 - procek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...