damianek 0 Napisano 23 Sierpień 2006 Smutno , jeżeli takie podforum jest opuszczone. Liczę, że razem to zmienimy. Poniżej troche o Pascalu. Pascal - dawniej jeden z najpopularniejszych języków programowania, uniwersalny wysokiego poziomu, ogólnego zastosowania, oparty na języku Algol. Został opracowany przez Niklausa Wirtha w 1971 roku. Nazwa języka pochodzi od nazwiska francuskiego fizyka, matematyka i filozofa Blaise Pascala. Pierwszy opis języka Wirth zawarł w The programming language Pascal, Acta Informatica 1/1971, a kolejny, poprawiony w The programming language Pascal (Revised Report), Bericht der Fachrgruppe Computer – Wissenschaften 5/1972. Pierwszym podręcznikiem języka Pascal była pozycja Jensen, Wirth, Pascal, User Manual and Report 1974. Pierwotnie służył celom edukacyjnym do nauki programowania strukturalnego. Popularność Pascala w Polsce była większa niż w innych krajach ze względu na dostępność kompilatorów w pirackich wersjach (zanim pojawiło się prawo ochrony własności intelektualnej), prostotę języka oraz jego popularyzację przez wyższe uczelnie. Szczyt popularności tego języka przypadł na lata 80. i początek 90 XX wieku. Wraz ze zniesieniem ograniczeń COCOM, upowszechnieniem się sieci oraz systemu Unix (następnie Linuksa) stopniowo został wyparty przez C i C++. Jedną z popularniejszych implementacji kompilatorów tego języka był produkt firmy Borland International – Turbo Pascal. W chwili obecnej dość mocno rozpowszechnionym obiektowym dialektem języka Pascal jest Object Pascal osadzony w Delphi oraz Kyliksie (również wyprodukowanych przez Borland International). Istnieją wolne kompilatory Pascala, na przykład Free Pascal, a także wolne środowisko IDE jak Lazarus. - opis pobrany z wikipedi Zaprezentuje poniżej kilka bardzo prostych przykładów codu Pascala, które byłem zmuszony utworzyć na lekcji Równanie liniowe program aaa; Uses WinCrt; var a,b,x:real; begin writeln('Wprowadź wspolczynnik kierunkowy'); read(a); Writeln('Wprowadz wspolczynnik b'); read(; if a=0 and b=0 then writeln('Niskonczenie wiele rozwiazan') if a=0 and b<>0 then writeln('Brak rozwiazania;) else x:=-b/a writeln('x=',x:2:2); end. Tablice program petla_for; {$APPTYPE CONSOLE} uses SysUtils; var a:array[1..100] of real; b:array[1..100] of real; i,p,s:integer; begin p:=10; for i:=1 to p do begin writeln('poad wartosc x[',i,']:'); readln(b); a:=b*b; end; for i:=1 to p do begin write('x[',i,']:',b:2:2); for s:=1 to p do write(' '); writeln(a); end; readln; end. Układ równań Program uklad_rownan; uses wincrt; var W,Wx,Wy,a1,a2,b1,b2,c1,c2,x,y:real; begin Write('a1='); read(a1); Write('b1='); read(b1); Write('c1='); read(c1); Write('a2='); read(a2); Write('b2='); read(b2); Write('c2='); read(c2); W:=(a1*b2)-(b1*a2); Wx:=(c1*b2)-(b1*c2); Wy:=(a1*c2)-(c1*a2); if (W<>0) then begin x:=Wx/W; y:=Wy/W; Writeln('x=',x:2:2); Writeln('y=',y:2:2); end; if (W=0)and (Wx<>0) then Writeln('Brak rozwiazan'); if (W=0) and (Wx=0) then begin if (Wy=0) then Write('nieskonczenie wiele rozwiazan') else Writeln('brak rozwiazan'); end; end. Tablice 2 program tablice; Uses WinCrt; var liczby: array[1..20] of Byte; I,N : Byte; Ileznaleziono:Byte; begin Randomize; for i:=1 to 20 do liczby := Random(20)+1; write('Podaj liczbe z zakresu (1..20): '); readln(N); while ((N<1) or (N>20)) do begin write('Zla wartosc. Podaj liczbe z zakresu(1..20): '); readln(N); end; Ileznaleziono:=0; writeln; write('Tablica: '); for I:=1 to 20 do a begin Write(liczby ,''); if liczby = N then Ileznaleziono:=ileznaleziono+1; end; writeln; if ileznaleziono = 0 then writeln('Liczby',N,'w tablicy nie odnaleziono') else writeln('Liczbe ', N,' w tablicy odnaleziono ',Ileznaleziono ,' razy'); readln; end. Rekord program x; uses WinCrt; type oceny=record jpolski:string; matematyka:string; end; var i:integer; a: array [1..3] of oceny; Begin for i:=1 to 3 do Begin writeln('Podaj ocene z j.polskiego ',i,' ucznia'); readln(a.jpolski); writeln('Podaj ocene z matematyki ',i,' ucznia'); readln(a.matematyka); end; for i:=1 to 3 do Begin writeln('j.polski:',a.jpolski); writeln('mateamtyka:',a.matematyka); end; End. Zadanie na zaliczenie:) Program x; uses wincrt; var a: array [1..100] of real; b: array [1..100] of real; i,n: integer; s,suma,g,f,y:real; Begin s:=0 ; g:=0; writeln('Podaj liczbe wersów'); read(n); For i:=1 to n do Begin writeln('Podaj liczbe ',i,' w pierwszym wersie tablicy'); read(a); s:=s+a; if a>0 then g:=g+1; end; suma:=0; f:=0; for i:=1 to n do Begin writeln('Podaj liczbe ',i,' w drugim wersie tablicy'); read(b); suma:=suma+b; if b>0 then f:=f+1; end; writeln('Liczby w pierwszym wersie : '); for i:=1 to n do Begin write(a:0:0); write(' '); end; writeln('suma :',s:0:0); writeln(''); writeln('Liczby w drugim wersie : '); for i:=1 to n do Begin write(b:0:0); write(' '); end; Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommy 6 Napisano 23 Sierpień 2006 Ps. Jak by ktoś znalazł jakiś błąd, prosze o info a zaraz poprawię. <{POST_SNAPBACK}> Równanie linjowe?? Ponadto brakuje 't' w temacie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dacik 0 Napisano 24 Sierpień 2006 Heh... kurde, ja już niewiele z tego pamiętam... nawet fajne to było w Liceum, ale tam to w sumie tylko tak kąsnęliśmy zaledwie tego pascala... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Conrad 0 Napisano 25 Sierpień 2006 Pascal w sumie odszedł do lamusa...C/C++....w sumie tylko to sie liczy naprawde jesli chodzi o programowanie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Clamoor Napisano 25 Sierpień 2006 tzn rozwiniecie pascala, czyli delphi całkiem sobie radzi w prostym oprogramowaniu, ale cóż ... prosty kalkulator w delphi około 500kb c++ na winde około 90, assembler 35 :] ale kto bedzie pisał wszystko w asm Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Conrad 0 Napisano 26 Sierpień 2006 Robilem duzo w Delphi, bardzo cenię je sobie i lubię. Ostatnio nie mam czasu i za bardzo pomysłów. Jednak jeden mój projekt jest używany na matematyce w Liceum heh do tej pory wiec mam powod do dumy ;-) Nawet dwa, sobie przypomnialem heh. Do jednego mega roznica miedzy kompilacja Turbo Pascala , C++ i C jest kolosalna. Pozniej projekty z Deplhi powolutku wychodzą na swoje. Bardzo ciekawa alternatywa jest Borland Delphi C++, czyli robimy tak samo jak wcześniej w Pascalu, te same menu itp, tylko ze C++. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Clamoor Napisano 26 Sierpień 2006 w delphi pisałem sobie boty do różnych gier online :], typu ogame, travian itd. jedno z przyjemnych zasotosowan delphi. Szybko łatwo i przyjemnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damianek 0 Napisano 26 Sierpień 2006 jakie te booty do ogame? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Clamoor Napisano 27 Sierpień 2006 część wzoruw jest znana... wiec wpisywalo sie ile mam surowców i w odpowiednim momencie mi włączało budowanie (2 rożne sposoby, albo przejeci kontroli nad mysza i fizyczne klik, albo poprzez logowanie http i wchodzenie na link(z tym bywały problemy)), poza tym np jak mnie ktos atakował, pojawia sie wedy czerwony napis , jak go wykryło (sprawdzanie koloru px na ekranie) czekało jakies 10 min (w tylenikt nie dolwci a mogła to buc sonda) jezeli leciało dalej no to podejmowało działania tzn włączał mi alarm na głośniki :], kilka funkcji sobie zrobiłem, było częściowo w fazie takiej ze jak cos chciałm zmienic to musiałem w kodzie ale co tam razem z botem długo siedzielismy w top 10 uni 11 :] poza tym pomysły na funkcje bota można mnożyć... właściwie bez konca .. az do napisania po prostu programu grajacego w ogame bez naszej ingerencji. Edit: kiedyś jak mnie najdzie troche czasu i checi i znajda sie ludzie do pomocy mozna by porobic jakies wspolne projekty. Od gier poczynajac, na powaznych aplikacjach konczac. :] W koncu pccentre nie tylkko ma byc portalem informacyjnym ale również ma ściągać społeczność. a jak jest społeczność to sporo sie da :]. Najlepszym dowodem na to sa gry typu Freeciv, projekty takie jak na www.uw-team.org/ czy tez nawet film taki jak "1409, afera w zamku Bartenstein" który równiez powstał z inicjatywy 2 społeczności z 2 portali www :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Conrad 0 Napisano 27 Sierpień 2006 jakby co, to jeśli będę miał czas, a Ty pomysł to ja jestem gotow sie zaangażować Poki co nie mam czasu w ogoel na programowanie. Moze jesli bede mial dosyc iinnych rzeczy na kompie lub w ramach urozmaicenia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach