Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
ajax16

"sprzętowego podkrecania karty"

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest mozliwosc "sprzętowego podkrecania karty"? (chodzi mio o to zeby karta domyslnie chodzila na wyzszych czestotliwosciach a nie ze dopiero po starcie systemu ustawienia OC są ładowane)

Czy jest jakis program do tego albo jakis sposób?

prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście najpierw utwórz dyskietkę startową potem nagraj na nią program nvFlash. Kolejno uruchom komputer z tej dyskietki wpisz polecenie nvflash.exe -b=1 stary.rom. Później włącz system i przegraj na dysk BIOS. Przy użyciu programu NVIDIA BIOS Editor wczytaj ten BIOS i ustaw odpowiednie parametry i zapisz zmiany. A później masz wybór ryzykować flashowanie w Windowsie albo zrobić w owiele stabilniejszym Dosie resztę komend masz podanych tutaj http://forum.pccentre.pl/index.php?showtopic=150904

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oczywiście najpierw utwórz dyskietkę startową potem nagraj na nią program nvFlash. Kolejno uruchom komputer z tej dyskietki wpisz polecenie nvflash.exe -b=1 stary.rom. Później włącz system i przegraj na dysk BIOS. Przy użyciu programu NVIDIA BIOS Editor wczytaj ten BIOS i ustaw odpowiednie parametry i zapisz zmiany. A później masz wybór ryzykować flashowanie w Windowsie albo zrobić w owiele stabilniejszym Dosie resztę komend masz podanych tutaj http://forum.pccentre.pl/index.php?showtopic=150904

I teraz nie wiem właśnie co to są te "odpowiednie parametry"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
I teraz nie wiem właśnie co to są te "odpowiednie parametry"

częstotliwości taktowania na których karta nie wyświetla artefaktów oraz nie powoduje zawieszeń systemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
częstotliwości taktowania na których karta nie wyświetla artefaktów oraz nie powoduje zawieszeń systemu

To inaczej sie wyraze: nie wiem gdzei opcji taktowania w biosie szukac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To inaczej sie wyraze: nie wiem gdzei opcji taktowania w biosie szukac.

w programie NVIDIA BIOS Editor w zakładce Clockrates

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I teraz otwieram plik z biosem i mam takie cos jak na zdjęciu.

Karta jest standardowo jest taktowana: 425mhz core i 551mhz Memory

I teraz nie wiem co mi sie tu pokazuje, bo jakies 3 okienka wyskakują (jak na zdjęciu) i nie wiem co i jak...

Powiedzcie mi co gdzie wpisac zeby, karte podkrecic na 500mhz core i 600mhz Memory.

z góry dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
I teraz otwieram plik z biosem i mam takie cos jak na zdjęciu.

Karta jest standardowo jest taktowana: 425mhz core i 551mhz Memory

I teraz nie wiem co mi sie tu pokazuje, bo jakies 3 okienka wyskakują (jak na zdjęciu) i nie wiem co i jak...

Powiedzcie mi co gdzie wpisac zeby, karte podkrecic na 500mhz core i 600mhz Memory.

z góry dzieki.

jak na jakim zdjęciu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jak na jakim zdjęciu?

wlasnie jakis blad przy ładowaniuj zdjecia:) ma mniej niz 500kb. probowalem w jpeg albo w bmp i nie chcialo sie zaladowac..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zmieniaj w 3D

i wtedy w tym dodatkowym okienku "3d speed memory table" czy tylko w tym glownym?

2 sprawa to czy we wszystkich 8 polach zmieniac wartosci?

3sprawa to taka ze nie wiem co to sa za wartosci (te wpisane domyslnie) bo karta byla taktowana tak jak w poprzednim poscie napisalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
i wtedy w tym dodatkowym okienku "3d speed memory table" czy tylko w tym glownym?

2 sprawa to czy we wszystkich 8 polach zmieniac wartosci?

3sprawa to taka ze nie wiem co to sa za wartosci (te wpisane domyslnie) bo karta byla taktowana tak jak w poprzednim poscie napisalem.

ad 1 & 2 w głównym

ad 3 przecież te wartości są takie jak podałeś tylko karta obniża częstotliwość rdzenia w trybie 2D a wartości pamięci nie są podane efektywnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...