Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Michał

Planuje Upgrade i potrzebuje pomocy.

Rekomendowane odpowiedzi

a cos takiego ;)

PŁYTA GŁÓWNA:

Asrock ALiveNF4G-DVI NForce C51G VGA S. AM2 ===>>> ~219,-

lub

Gigabyte GA-M51GM-S2G S.AM2 PCI-E MATX ===>>> ~255,-

lub

MSI K9N Neo-F NForce 550 S.AM2 PCI-E ===>>> ~269,-

PROCESOR:

Sempron 64 3200+ Manila AM2 BOX ~279,-

Sempron 64 3400+ Manila AM2 BOX ~285,-

Athlon 64 3000+ Orleans AM2 BOX ~295,-

Athlon 64 3200+ Orleans AM2 BOX ~329,-

Athlon 64 3500+ Orleans AM2 BOX ~345,-

Athlon 64 3800+ Orleans AM2 BOX ~479,-

Athlon 64 X2 3600+ S.AM2 BOX ~549,-

CHŁODZENIE: Nie znam sie na tym, co na co pasuje ;p

ZASILACZ:

Zasilacz ATX 500W PIV ~145,-

Zasilacz ATX 350W PIV ~59,-

Albo ten co Nerio dal ~100 zł

Karta graficzna: cos na allegro za ok ~100 zł

Zaleta kupienia takich plytek glownych + procka z podstawka AM2 jest to, ze w przyszlosci moge kupic dwurdzeniowkie bez potrzeby wymieniania plyty glownej.. Bede mogl zostawic moje ramy na tych plytach?

No ale czy w grach dwordzeniowki sa duzo bardziej wydajne niz jednojajowce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ZASILACZ:

tymi zasilaczami to możesz co najwyżej kompa spalić ;]

Czy jak na plycie jest mozliwosc zamontowania DDR2 to da jescze rade tam wsadzic moje zwykle DDR??

młotkiem tak :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a cos takiego ;)

PŁYTA GŁÓWNA:

Asrock ALiveNF4G-DVI NForce C51G VGA S. AM2 ===>>> ~219,-

lub

Gigabyte GA-M51GM-S2G S.AM2 PCI-E MATX ===>>> ~255,-

lub

MSI K9N Neo-F NForce 550 S.AM2 PCI-E ===>>> ~269,-

Co to za płyty? Pierwsze 2 totalne kastraty ze zintegrowaną grafiką... ABY 2 RDZENIE DZIAŁY POPRAWNIE to płyta musi mieć konkretną linię zasilającą.... Na tych płytach niczego bym nie posadził (nawet Athlona). Trzecia też do szczególnych nie należy. Jak zwykle polecam => ABIT KN9 => cena ok 300 zł.

Zaleta kupienia takich plytek glownych + procka z podstawka AM2 jest to, ze w przyszlosci moge kupic dwurdzeniowkie bez potrzeby wymieniania plyty glownej.. Bede mogl zostawic moje ramy na tych plytach?

Te płyty zalet mają nie wiele :P O 2 rdzenichach wsponiałem wcześniej... I nie możesz zostawić pamięci.

ZASILACZ:

Albo ten co Nerio dal ~100 zł

2 pierwsze sobie daruj... tak jak wspomniał Andrzej_Snk... Jak ma być tanio.. to jedynie ModeCom... P.S. Widzieliście - Pentagram wypuścił zasiłki :P 430W za 150 zł... Ciekawe jak to dobre jest :P...

No ale czy w grach dwordzeniowki sa duzo bardziej wydajne niz jednojajowce?

To zależy od gry...

Najlepiej będzie jak podasz ile masz pieniędzy na modernizacje... Przedstawię wtedy wszystkie REALNE opcje modernizacji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten sie uparl na jakies tam ABITY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakieś tam abity...?? jak z takim podejściem startujesz... to chyba nie ma sensu rozmawiać... Wyraźnie napisałem... na temat tego co wymieniłeś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak, ale dlaczego zawsze wymieniasz ABITY? To jakies dobre jest? Bo ja np wiecej slyuszalem o ASRocku i Asusie niz o Abicie..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no tak, ale dlaczego zawsze wymieniasz ABITY? To jakies dobre jest? Bo ja np wiecej slyuszalem o ASRocku i Asusie niz o Abicie..

nom ja też nie wiem dlaczego Nerio tak się na abity uparł ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

abit był dobry jakies 3 lata temu za czasów nf7.. teraz na rynku rządzą praktycznie DFI, epox i asus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie PEWNIE, że TAK... IMHO obecnie najbardziej pewna marka na rynku... najmniej problematyczna... zawsze wypuszcza konkret sprzęt... nie to co ASUS, MSI, Gigabyte (lepiej lepiej... ale między platformą budżetową, a hi-end jest w wielu przypadkach taka przepaść, że szok)... czy jeszcze gorzej AsRock, ECS (niby się próbuje wbić na rynek hi-end... ale przecież ECS raczej wizerunku nie zmieni). DFI też jest b. dobrym producentem, ale ostatnio nie idzie do przodu ze swoimi produktami... Jakiś zastój technologiczny? Jeżeli ktoś się interesuje w miarę dobrze płytami głównymi to wie, że na S939 obok DFI LanParty królował ABIT AN8 Ultra (szkoda, że już nie produkowany)... ASUSy se swoimi pierdziawkami na mostku i problematycznymi BIOSami nie należały do cudów....

Mogę jeszcze wiele argumentów wysunąć... ale po co?... ABIT jeszcze mnie nie zawiódł, tak jak wielu innych, którym poleciłem płyty tego producenta (różne podstawki!)...

// Edit:

abit był dobry jakies 3 lata temu za czasów nf7.. teraz na rynku rządzą praktycznie DFI, epox i asus

hmmm?? Epox...? Kiedy ten producent zaprojektuje płytę z normalnie rozmieszczonymi elementami na PCB?... DFI i obecne mobo pod C2D (infinity 975X) wcale nie zachwyca... No chyba, że nowe BIOSy coś pozmieniały.. a płyty na AM2... hmmm... jakoś mnie nie przekonują... A co do Asusów to duże NC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niech mi tu jeszcze reszta podrzucic jakies pomysly co zlozyc za niewielka kase... najlepiej co by mi tak na 3 lata styklo :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm... a kwotę podałeś? Prosiłem o to kilka postów temu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

drugi post na tej stronie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post nr 22 :)

hmmm?? Epox...? Kiedy ten producent zaprojektuje płytę z normalnie rozmieszczonymi elementami na PCB?
Rozmieszczenie elementów na płytkach Epoxa wcale nie jest złe - niektórzy, w tym i ja bardzo je sobie chwalą...

DFI i obecne mobo pod C2D (infinity 975X) wcale nie zachwyca... No chyba, że nowe BIOSy coś pozmieniały.. a płyty na AM2... hmmm... jakoś mnie nie przekonują...
DFI = płyty pod AMD i trzeba przyznać, że moba robione przez tą firme są najlepsze na rynku. Super podatnośc na overclocking, ogromne mozliwosci, bezproblemowa obsługa i bogate wyposażenie - to za co kochał tą markę (chociaz lubi czasem byc kapryśna..)

A co do Asusów to duże NC

tak się składa ze Asus robi obecnie najlepsze płyty pod C2D dostępne na polskim rynku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tak się składa ze Asus robi obecnie najlepsze płyty pod C2D dostępne na polskim rynku...

I jedne ze slabszych pod 939 i jedne z najgorszych pod AM2 wraz z MSI...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom... Może pod C2D tak... model P5B.. wzwyż... osiągi b. bliskie (parę mhz więcej na korzyść ASUSa... choć może się to zmienić... :P) Abitowi AB9 Pro... Więc to kwestia gustu :P..

Co do DFI to dla mnie kupowanie jakiejkolwiek płyty z lichym wiatraczkiem na nb... mija się z celem... Po jakimś czasie zacznie wydzielać nie przyjemne odgłosy... i będzie cały szereg problemów z tym związanych... Tak na marginesie... Kiedy w końcu DFI wypuści mobo z pasywnym chłodzeniem? :P

Mamy się opierać na modelach dużo tańszych... a nie tych drogich... więc skupmy się na nich...

@Michał:

Nic się nie zmieniło co do ilości pieniędzy na modernizacje?

Jak tak to podałem co i jak duuuużo wcześniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor: AMD Athlon 64 3500+ AM2 512KB Cache OEM - 309 zł

Chłodzenie CPU: Allegro - cos za 50-100 zł ???

Płyta główna: Abit KN9 nForce 4 Ultra Socket AM2 - 339 zł (czemu ABIT? :P)

Pamięć: Nie fiieeeemm, skoro musze to jakos 1 kosc 512 ;/

Karta graficzna: 6600?

Zasilacz: dzies ~100

to ok 900 zł by wyszlo nie? Na czym moznaby zjechac troche z cena?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Procesor: AMD Athlon 64 3500+ AM2 512KB Cache OEM - 309 zł

Chłodzenie CPU: Allegro - cos za 50-100 zł ???

Płyta główna: Abit KN9 nForce 4 Ultra Socket AM2 - 339 zł (czemu ABIT? :P)

Pamięć: Nie fiieeeemm, skoro musze to jakos 1 kosc 512 ;/

Karta graficzna: 6600?

Zasilacz: dzies ~100

to ok 900 zł by wyszlo nie? Na czym moznaby zjechac troche z cena?

tutaj wychodzi mniej więcej 1150zł ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hihihi to trzeba dozbierac, albo uszczuplic zestaw o cos :P - raczej dozbieram :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No możesz wziąć też S939... czyli wtedy pamięć zostaje... dodatkowo przy płycie z AGP (Abit AV8...) karta nie musi być na teraz... a przy płycie z PCI-E można tymczasowo kupić coś na PCI (Tak samo w wypadku AM2...) i przeboleć póki nie nazbierasz kasy na jakąś konkretną kartę graficzną :)...

P.S.

Milans ma aktualnie na sprzedaż nie mały rarytasik na S939 - 3 szt OPTERON 144!... za 379 zł... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...