Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Havoc

Neostrada - dzielenie

Rekomendowane odpowiedzi

Po pierwsze, przydałby się dział o sieciach :P

A teraz do rzeczy:

Sytuacja jest taka. W bloku naprzeciwko są dwie osoby, z których jedna ma Neo. Korzystając z nowej promocji chcemy wykupić 6mb i podzielić je na nas troje. (Pamiętajmy, że mieszkam w bloku naprzeciwko, oddzielony ulicą). Modem Neo to Thompson, raczej v.330 bo o innym nie słyszałem, ale na pewno Thompson ;)

Teraz tak, myślę że kablem ciężko będzie mi się połączyć bo taki kabel może niektórym przeszkadzać, zresztą o ile się nie mylę to niedozwolone. Więc może wi-fi. W takim razie co kupić. Potrzebuje routera z wi-fi. Ja będe brał sygnał drogą radiową a tamte dwie osoby kabelkiem. Kwestia tego czy tak się da, czy to nie jest albo kabelek albo radio. Chciałbym mieć możliwość zmniejszenia transeru dla jednego z komputerów, po co 2mb komuś kto będzie tylko pocztę czytał albo przeglądał onet.pl ;)

Chciałbym jeszcze wiedzieć jak mam odebrać sygnał z routera. Karta sieciowa wi-fi wystarczy, czy potrebuje drugi taki sam router. Narazie korzystam ze sprzętu pewnego dostawcy internetowego. Wygląda to tak że mam d-link dwl-520+ 2.4ghz pod pci. Posiada ona oryginalną antenkę, ale też druga sprawa. Internet który mam w tej chwili to radio. Tak więc do karty mam pdopiętą większą antenę tubę, dosyć silną. (Odbieram sygnał przez drzewa z odległości ok. 300-400m.) Chyba nic nie stoi na przeszkodzie żebym jej użył do odbioru Neo z routera? I czy myślicie że ten internet radiowy nie zakłuci naszego sygnału?

Mam nadzieję, że o niczym nie zapomniałem i jasno to opisałem, chociaż dużo wyszło :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pokręciłeś strasznie :P

Generalnie to masz router, do ktorego podpiety ma pewna osoba net, na ktora jest zarejestrowany i ona ma z kabla. Reszta ma na Wi-Fi. Do odbieranie wystarczy karta WIFI i antenka. Robi sie na takiej samej zasadzie co bezprzewodowy internet dla kilku kompow z domu dla neostrady.

mniej wiecej tak:

kabel rj45 do portu WAN (router), w zakładce WAN (rouer) wpisujea reszte do wifi.(bezprzewodowo). W stacjonarnym wystarczy Ci zwykła sieciówka. W innych kompaach musza byc karty sieciowa wiadomo. W zakładce LAN routera ustawiasz zakres dopuszczanych IP i ewentualnie DHCP. Ustawiasz SSID na kartach i routerze jednakowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tam od razu pokręciłem :P Łopatą pisane ;)

Dobra, to jeszcze tak, jak jest z tymi kablami rj11 i rj45? Bo router ma wejście na określony typ, z tego co zauważyłem. Jutro idę do sklepu może uda mi się pożyczyć na parę godizn router i sprawdzić to.

Piszesz o 2wi-fi, ja chce tylko siebie, do pierwszego i drugiego kompa chcę puścić kablem tak samo jak do kompa z neo.

Co do sieciówek, jasna sprawa. Tylko jeszcze router i antenka od mojej sieciówki muszą się 'widzieć'? Okna nie będą przeszkadzać w odbiorze?

Myślę że w bloku z neo ustawię router albo na oknie sąsiadki, albo na klatce schodowej, to akurat na wprost okna w moim pokoju. Tylko że komp jest pod oknem a nie na nim ;) Więc nie wiem czy sygnał złapie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamietaj tylko, ze:

-Dupki z tepsa maja rejestr uzywanych urzadzen, wiec jak chcesz podlaczyc swoj sprzet musisz sklonowac mac

-potrzebujesz router adsl, zeby rj11 weszlo

-Dzielenie neostrady poza obrebem jednego lokalu jest nielegalne, co dodatkowo latwo wykryc.

Na przecie sieciowym sie nie znam, wiec nie wypowiem sie w kwestii wyboru modelu. Slyszalem tylko wiele 'milych' zdan na temat d linka, wiec nie wiem czy warto to kupowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...