Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
MACIOMON

Problem z grami 3D na Win XP

Rekomendowane odpowiedzi

Szukalem pomocy na wielu forach wiec po raz kolejny nie chcem sie rozpisywac. Jestem zalamany dziala mi tylko CS 1.5, Worms World Party, Diablo II. A z reszta zajrzyjcie tu http://forum.pclab.pl/index.php?showtopic=...33;entry2501562

a wszystko zrozumiecie i mam na dzieje ze pomozecie.

masz jakies wirusy/spryware ? skanowałes kompa czyms ?

no i najpierw

format c:

sprawdz pamieci memtestem

zasilacz na nowy wymien Fortron 350W za 50zł

i zainstaluj najnowszego Directa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
masz jakies wirusy/spryware ? skanowałes kompa czyms ?

no i najpierw

format c:

sprawdz pamieci memtestem

zasilacz na nowy wymien Fortron 350W za 50zł

i zainstaluj najnowszego Directa

Pamiec jest ok , mam directa 9.0c a o co chodzi z format c: ?? A i kompa skanowalem Kasperskim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a o co chodzi z format c: ?? A i kompa skanowalem Kasperskim

przeskanuj jeszcze jakimś spybotem search & destroy lub adaware se personal --> http://pccentre.pl/index.php?module=CmodsDownload i daj loga z HijackThis

a jesli chodzi o format C: to wchodisz do Dosa i tam wpisujesz komende format c: przez co partycja c zostanie sformatowana wtedy musisz już tylko zainstalowac od nowa system

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to żebyś sformatował (skasował) partycję z windowsem i zainstalował go ponownie. Najwyraźniej tego jeszcze nie robiłeś, a pomaga na wszystkie problemy. To tak jakbys wymienił samochód w którym coś sie psuło. Kupisz nowy i po sprawie ;)

P.S. Nie obraź się jeżeli jednak wiesz, pisze na wszelki wypadek, tak łopatologicznie ;)

P.S.2 To się oczywiście wiąże z utratą danych z dysku C, tego an którym masz windowsa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
O to żebyś sformatował (skasował) partycję z windowsem i zainstalował go ponownie. Najwyraźniej tego jeszcze nie robiłeś, a pomaga na wszystkie problemy. To tak jakbys wymienił samochód w którym coś sie psuło. Kupisz nowy i po sprawie ;)

P.S. Nie obraź się jeżeli jednak wiesz, pisze na wszelki wypadek, tak łopatologicznie ;)

P.S.2 To się oczywiście wiąże z utratą danych z dysku C, tego an którym masz windowsa.

zawsze można ważne rzeczy przekopiowac na inną partycje ;) przy pomocy pray kopuj prawy wklej ...

a co do instalacji Widnowsa http://forum.pccentre.pl/index.php?showtopic=150915

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok ale jak wejsc w DOS ? A co po formacie przeciez nie bede mial juz Windowsa wiec jak.. no wiecie co dalej o instrukcje prosze... Xp instalowalem kilka razy ale nigdy w dosie nie robilem jakiegos format C:. Tylkoostatnio znajomy chcial jeszcze raz postawic Me i zrobil w dosie format ale cos instalacja zjechana byla wiec zainstalowal XP. Powtarzam na Me wszystkie gry chodzily(zreszta wszystko jest w linku ktory dalem w pierwszym poście. A co do loga dam jutro jest juz troche pozno i ide spac nara:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO że kopiować można to każdy raczej wie, ja tylko ostrzegłem że się wszystko straci więc lepiej właśnie coś zrobić aby je zachować :P

MACIOMON jak już instalowałeś go kiedyś to zrób to znowu. Formatujesz dysk podczas normalnej instalki. Ale instalki nie aktualizacji ;)

Wkładasz cd do napędu, włanczasz kompa, zamiast windy rozpoczyna się boot z cd. Przechodzisz przez proces itd, a po wybraniu partycji masz ekran o wybór systemu plików i formatowania.

NTFS (pełne)

NTFS (szybkie)

Fat32 j/w

ora zpozostaw bieżący sytem plików bez zmian (bez formatowania - w tym wypadku, i każdym innym, nie polecane ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli formatuje sobie dysk podczas instalki Windows XP tak ? Jak bede ustawial partycje do wziasc NTFS ? bo slyszalem ze lepsza. A moze to byc wina przestarzalego BIOSu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, NTFS wybierz bo jest duuzo lepsza. Fat 32 to już prehistoria. Bios możesz przeflashować, ale nie powinno to mieć wpływu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dam loga z Hijacka:

Logfile of HijackThis v1.99.1

Scan saved at 10:07:09, on 2006-07-03

Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)

MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)

Running processes:

C:\WINDOWS\System32\smss.exe

C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe

C:\WINDOWS\system32\services.exe

C:\WINDOWS\system32\lsass.exe

C:\WINDOWS\system32\svchost.exe

C:\WINDOWS\System32\svchost.exe

C:\WINDOWS\Explorer.EXE

C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe

C:\Program Files\VIAudioi\SBADeck\ADeck.exe

C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\jusched.exe

D:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus 6.0\avp.exe

D:\Program Files\Winamp\winampa.exe

C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe

C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe

C:\Program Files\Skype\Phone\Skype.exe

C:\WINDOWS\system32\RUNDLL32.EXE

C:\Program Files\PLANET WL-8310\WLANPRO.exe

D:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus 6.0\avp.exe

C:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe

C:\WINDOWS\system32\wscntfy.exe

C:\WINDOWS\system32\wuauclt.exe

C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe

D:\Program Files\Winamp\winamp.exe

D:\Documents and Settings\Maciej\Ustawienia lokalne\Temporary Internet Files\Content.IE5\US2USZLJ\hijackthis[1]\HijackThis.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = Łącza

O2 - BHO: AcroIEHlprObj Class - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - d:\Program Files\Adobe\Acrobat 5.0 CE\Reader\ActiveX\AcroIEHelper.ocx

O2 - BHO: SSVHelper Class - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll

O2 - BHO: FlashFXP Helper for Internet Explorer - {E5A1691B-D188-4419-AD02-90002030B8EE} - e:\PROGRA~1\FlashFXP\IEFlash.dll

O4 - HKLM\..\Run: [AudioDeck] C:\Program Files\VIAudioi\SBADeck\ADeck.exe 1

O4 - HKLM\..\Run: [sunJavaUpdateSched] C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\jusched.exe

O4 - HKLM\..\Run: [tguard] e:\Program Files\Beniamin\tguard.exe

O4 - HKLM\..\Run: [NeroFilterCheck] C:\WINDOWS\system32\NeroCheck.exe

O4 - HKLM\..\Run: [NvCplDaemon] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NvCpl.dll,NvStartup

O4 - HKLM\..\Run: [nwiz] nwiz.exe /install

O4 - HKLM\..\Run: [kav] "D:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus 6.0\avp.exe"

O4 - HKLM\..\Run: [WinampAgent] d:\Program Files\Winamp\winampa.exe

O4 - HKCU\..\Run: [CTFMON.EXE] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe

O4 - HKCU\..\Run: [MSMSGS] "C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe" /background

O4 - HKCU\..\Run: [skype] "C:\Program Files\Skype\Phone\Skype.exe" /nosplash /minimized

O4 - HKCU\..\Run: [NvMediaCenter] RUNDLL32.EXE C:\WINDOWS\system32\NVMCTRAY.DLL,NvTaskbarInit

O4 - Global Startup: PLANET WL-8310 Configuration Utility.lnk = ?

O8 - Extra context menu item: E&ksport do programu Microsoft Excel - res://C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\EXCEL.EXE/3000

O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll

O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.5.0_06\bin\ssv.dll

O9 - Extra button: Web Anti-Virus - {1F460357-8A94-4D71-9CA3-AA4ACF32ED8E} - D:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus 6.0\scieplugin.dll

O9 - Extra button: Badanie - {92780B25-18CC-41C8-B9BE-3C9C571A8263} - C:\PROGRA~1\MICROS~2\OFFICE11\REFIEBAR.DLL

O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe

O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe

O20 - Winlogon Notify: klogon - C:\WINDOWS\system32\klogon.dll

O23 - Service: Kaspersky Anti-Virus 6.0 (AVP) - Unknown owner - D:\Program Files\Kaspersky Lab\Kaspersky Anti-Virus 6.0\avp.exe" -r (file missing)

O23 - Service: NVIDIA Driver Helper Service (NVSvc) - NVIDIA Corporation - C:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe

O23 - Service: TuneUp WinStyler Theme Service (TUWinStylerThemeSvc) - TuneUp Software GmbH - C:\Program Files\TuneUp Utilities 2004\WinStylerThemeSvc.exe

p.s czemu jak chcem dodac zalacznik to wyskakuja bledy ?

A co do biosu chcialem dac obraz z eversta ale nie moge ^^. BIOS jest stary mam go od 5 lat i nie byl zmieniany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
C:\WINDOWS\system32\wscntfy.exe

C:\WINDOWS\system32\wuauclt.exe

hmm czyli masz wszystkie poprawki do Winodwsa zainstalowane więc może zrób formata i zainstaluj windowsa bez poprawek i zobacz jak będzie działało ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
hmm czyli masz wszystkie poprawki do Winodwsa zainstalowane więc może zrób formata i zainstaluj windowsa bez poprawek i zobacz jak będzie działało ...

Jak bez poprawek bo nie rozumiem jak to zrobić ? A nie ma innego sposobu niz przeinstalowanie windowsa ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak bez poprawek bo nie  rozumiem jak to zrobić ? A nie ma innego sposobu niz przeinstalowanie windowsa ??

normalnie jesli nie chcesz robic formata to usun wszystkie poprawki i zobacz czy bez nich bedzie działac i wyłacz automatyczna aktualizacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem moze jestem denerwujacy ale nie znam sie na tym i nie wiem jak usunac poprawki prosilbym o doklade instrukcje.

co do BIOSu to :

data Bios'u systemowego 10/08/01

data BIOS'u wideo 11/20/03

zródło Everest Home Edition

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wiem moze jestem denerwujacy ale nie znam sie na tym i nie wiem jak usunac poprawki prosilbym o doklade instrukcje.

Poprawki usuwasz

start --> Ustawienia --> Dodaj usun programy i tam usuwasz

automatyczna aktualizacje

Prawy na ikone mój komputer --> aktualizacje --> wyłacz aktualizacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Usunąc wszystkie jakie sa ?? Czy to niiczemu nie zaszkodzi ?? Mam tam jakies poprawki do zabezpieczen, do Media playera i rozne poprawki do systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Usunąc wszystkie jakie sa ?? Czy to niiczemu nie zaszkodzi ?? Mam tam jakies poprawki do zabezpieczen, do Media playera i rozne poprawki do systemu.

tak są to poprawki m.in do zabezpieczen ale skoro na ME ci wszystko smiga dobrze to ja podejrzewam te poprawki może nie wszystkie ale jedną taka szkodliwą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytalem sie czy usuniecie poprawki nie sknoci systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pytalem sie czy usuniecie poprawki nie sknoci systemu.

z moich obserwacji wynika że raczej nie ale My tu mówimy o Windowsie a z nim jest wszystko możliwe ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Usuwaj! ;) Jak coś to przecież i tak miałeś reinstalować system :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Usunalem wszystkie aktualizacje i poprawki ale nic niepomoglo gry dalej sie zawieszaja. Moze trzeba zainstalowac sterowniko do plyty gl ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Usunalem wszystkie aktualizacje i poprawki ale nic niepomoglo gry dalej sie zawieszaja. Moze trzeba zainstalowac sterowniko do plyty gl ?

a do tej pory nie zainstalowałeś ?

jesli nie to to zrób

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie moge nigdzie znalezc tych sterownikow, szukalem na googlach ale nic nie bylo moze wy cos znalezliscie ?? Moja plyta gl . Gigabyte GA-7VTXE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...