Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
kui

Kilka pytań od nowego :)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam jestem nowy na tym forum, mam do was kilka pytań otóż, mam stary komputer

1. Duron 1,3

2. 256 DDR

3. GF2 mx-400 64 mb

4. plyta: ecs k7s5a-l

5. dysk maxtor 60 gb 7,200 rpm

6. napeed cd-rw liteon

7. obudowa jakaś codegena 300 w (chyba)

i wiatrak na procesor silent jakiś tam taki za 40 zł (3 lata temu) :P

i tak pierwsze pytanie:

1. Co zmienić w tym komputerze aby jeszcze troche pochodził w miarę sprawnie

2. czy opłaca się w ogóle w niego inwestować?

3. czy da się go na obecnej konfiguracji podkręcić ???

planuję także zakup nowego komputera i tez mam kilka pytań:

1. Jaki athlon 3700+ czy 3500+ i podkręcić troszkę oba? (cena do ~800zl)

2. Ramy 1 czy 2 kości tzn 1 kośc 1 gb czy 2 x 512? słyszałem że lepszym rozwiązaniem są 2x 512

3. Radeon x800 GTO2 za ok 700 zł jeśli się dobrze przeinstaluje biosa to będzie chodizł jak jakiś radeon x 1600 (chyba) który jest 2x droższy, a będzie równie wydajny, czy to prawda? i którą kartę najlepiej wybrać do 800 zł chodzi głównie o gry i filmy.

4. Jaka płyta główna czy dobra będzie taka za ok 350 zł czy w płytę lepiej dołożyć trochę więcej kasy?

5. Czy opłaca się kupić płytę ze zintegrowaną kartą TV czy lepiej kupić ją oddzielnie ???

6. Jeśli zamierzam go podkręcać to wystarczy zasilacz 300 w czy będzie trzeba kupić jakiś 400 w?

7 monitor lcd koniecznie 19 cali, myslalem o samsungu z tunerem tv, bo planuje wywalić odemnie zpokoju tv (sony 21 cali) ktorego zadko ogladam tlyko mecze, wiaodmosci i ciekawsze filmy, a takto mniej miejsca bedzie mi zajmowal 19 calowy pcd z tunerem lub z karta. tylko jaki wybrać? taki do 1400 zl

prosze o pomoc z góry dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdefiniuj co wg Ciebie znaczy słowo sprawnie.

2. czy opłaca się w ogóle w niego inwestować?

Raczej nie.

Pewnie, że się da. Duron powinien pójść na 1,4. Tylko co Ci z tego?

planuję także zakup nowego komputera i tez mam kilka pytań:

2. Ramy 1 czy 2 kości tzn 1 kośc 1 gb czy 2 x 512? słyszałem że lepszym rozwiązaniem są 2x 512

3. Radeon x800 GTO2 za ok 700 zł jeśli się dobrze przeinstaluje biosa to będzie chodizł jak jakiś radeon x 1600 (chyba) który jest 2x droższy, a będzie równie wydajny, czy to prawda? i którą kartę najlepiej wybrać do 800 zł chodzi głównie o gry i filmy.

4. Jaka płyta główna czy dobra będzie taka za ok 350 zł czy w płytę lepiej dołożyć trochę więcej kasy?

5. Czy opłaca się kupić płytę ze zintegrowaną kartą TV czy lepiej kupić ją oddzielnie ???

6. Jeśli zamierzam go podkręcać to wystarczy zasilacz 300 w czy będzie trzeba kupić jakiś 400 w?

7 monitor lcd koniecznie 19 cali, myslalem o samsungu z tunerem tv, bo planuje wywalić odemnie zpokoju tv (sony 21 cali) ktorego zadko ogladam tlyko mecze, wiaodmosci i ciekawsze filmy, a takto mniej miejsca bedzie mi zajmowal 19 calowy pcd z tunerem lub z karta. tylko jaki wybrać? taki do 1400 zl

prosze o pomoc z góry dzięki.

1. Jeżeli masz zamiar kręcić to bierz wolniejszego.

2. Weź pod uwagę ile będzie banków pamięci na płycie. Jeżeli dwa, to lepiej weż jedną kość, żeby w przyszłości nie mieć problemów z jej rozszerzeniem.

3. Daruj sobie Radeona, bierz GeForca 7600GT. (na stronie jest porównanie tych kart)

4. Chcesz AM2 czy 939?

5. Jeżeli uprzesz się przy ATI to lepiej wziąć zint. Jeżeli dasz się namówic na Nvidię nie masz wyboru, musisz wziąć zewn. karte TV.

6. Zasilacz ok 400 W i oczywiście markowy. Topower, albo Tagan będzie akurat.

7. http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=18054 taniej nic sensownego z tunerem nie znajdziesz (ale zaoszczędzamy na tunerze zewn. takze prawie na to samo wychodzi).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym kompem nie da sie nic zrobic dosc sensownego...ew dolozyc ramu 256 podkrecic proca i niech juz tak na stale zostanie. Mozna wymienic karte na troche lepsza pokroju Radeona 95xx 96xx i tyle uwazam.

co do oc, nie oczekuj duzo, ale takiego Durona na tej plycie do 1400 mhz mozna wycisnac.

zasilacz lepiej juz 400W

karta graficzna dobra, ale zaraz Ci GF polecą i chyba dobrze ;-)

nie nie prawda, ze bedzie rownie wydajny.

co do ramu, zalezy jaka plyta, jesli 4 sloty beda to mozna i 2x 512,ale ja bym wolal jzu 1x1GB, chociaz sam mam zamiar kompa zmienic i mysle czy 2x512 patriota czy 1xGB Kingstone'a.

Monitor. Samsung, Nec. Zwroc uwage na zasady gwarancji, szczegolnie odnosnie pixeli wadliwych.

Kieruj sie tez wygladem, na to sie patrzy i to musi sie podobac, tak z innej beczki ;-) Chociaz mi sie kazdy Samsung podoba.

Monitorki np: Iiyama ProLite,Belinea 101920C lub 101915B,jakis Samsung SyncMaster 940,910 czy 960..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2x512mb lepiej wspólgra przy podkręcaniu sprzętu. Ale to też nie są jakieś kolosalne różnice, ja bym brał 1x1gb.

Z tamtym staruszkiem nic nie opłaca się już robić. Darku ten durnek nie pójdzie nigdy na 1,6 ;) To nie są 'te' durony tylko te stare jeszcze. Z tego max 100mhz więcej. Więc różnica znikoma.

Co do grafy to polecam radzia, z sympatii, braku wpadek jakie miewa nvidia i z tego że x800gto jest bardzo dobry i stosunkowo tani, a OC to wiadomo, nic tylko kręcić :)

LCD 19' do 1400zł?? 17" za taką kasę żadko opłaca się brać a co dopiero 19tkę z tunerem :P Nic dobrego za tyle nie kupisz.

Jeżeli brałbyś coś na 939 to najlepiej DFI, wydajność, OC, ma wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z tamtym staruszkiem nic nie opłaca się już robić. Darku ten durnek nie pójdzie nigdy na 1,6 ;) To nie są 'te' durony tylko te stare jeszcze. Z tego max 100mhz więcej. Więc różnica znikoma.

Masz rację, zedytowane.

3dm06.jpg

hl2.jpg

Sio mi z tym Radeonem :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO nie wiem :P gejforce jak zwykle dobre w markach a na grach przy AA i AF wysiadają :P Ja bym wolał tego GTO jeżeli będzie jakoś znacząco tąńszy od 6800, ale jak niewielka różniaca to może jednak GF....moze ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepiej napisz ile masz kasy na całą modernizację i kiedy chcesz kupować nowe części

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
i tak pierwsze pytanie:

dysk i napęd optyczny możesz sobie zostawić reszta raczej się nie nadaje

zawsze można o coś podkrecic tylko że przy takich czesciach raczej to nie ma sensu

z kupnem tego komputera poczekaj do 27 Lipca Conroe i wielkie obniżki nadchodzą będziesz mógł kupic bardzo dobrego dwurdzeniowca za 700zł

jesli jednak czekac nie możesz to na dzien dzisiejszy polecam Pentium D 930

a i nie kupuj żadnego jednordzeniowca za 800zł !

2 x 512MB

eee coś nie tak z tymi teoriami

kup lepiej GeForca 7600GT

zalezy jakiej marki Tracer 500W ma mniej realnej mocy niż Huntkey 350W ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kasy na nowego kompa będzie ok 4 tys zł,

co do wyników testów gf 7600 a radka x800 gto2 to kazdy ma inne wyniki w 3d marku jest odwrotnie radek x800gto2 > gf 7600

thx za pomoc, tak czy siak czekam na ta obizke cenowa i wtedy kupie, ale z tego co sie otrientuje to 2 rdzeniowy procesor jest tylko z intella z amd nie ma a jak sa to te najnowsze ktore teraz kosztuja po 4 tys xt czy jakos tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do wyników testów  gf 7600 a radka x800 gto2 to kazdy ma inne wyniki w 3d marku jest odwrotnie radek x800gto2 > gf 7600

thx za pomoc, tak czy siak czekam na ta obizke cenowa i wtedy kupie, ale z tego co sie otrientuje to 2 rdzeniowy procesor jest tylko z intella z amd nie ma a jak sa to te najnowsze ktore teraz kosztuja po 4 tys xt czy jakos tak

Źle się orientujesz. Athlony X2 są dwujajowe, FX-60 również. A ceny?:

TAKIE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do wyników testów  gf 7600 a radka x800 gto2 to kazdy ma inne wyniki w 3d marku jest odwrotnie radek x800gto2 > gf 7600

3DMarkiem się nie sugeruj tylko grami. Bierz 7600GT i już :) AMD ma również dwurdzeniowe procesory, ale jeżeli czekasz, to czekaj do konca lipca, wtedy kupisz sobie Conroe Intela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...