Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
czintos

Głośny wentyl na procku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Posiadam Celerona 2,93 GHz werjsa BOX s775. Gdy komp jest nie obciążony to da sie wytrzymać choć i tak wydaje mi się głośno, Ale gdy włącze jaką gierke to zaczyna chodzić tak głośno, że wytrzymać nie idzie i jeszcze wpada czasem w drgania. Na płycie zamocowany jest prawidłowo sprawdzałem. Czy mógłby być źle wyważony czy coś takiego i czemu jest taki głośny??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możliwe, że ma łożyska wyjechane. najlepiej zmienić na coś lepszego, wydajniejszego i cichszego (ale jak wiadomo wiąże się to z kosztami..)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka już charakterystyka boxowych coolerów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz sobie pomóc na 2 sposoby:

1. Wymiana coolera (najlepsze ;)! )

2. Zdjąć wiatrak, odkleić naklejkę od spodu (właściwie na wszystkich takie są, ewentualnie jeszcze jakaś zaślepka), dzięki temu będziesz miał dostęp do łożysk. Wlać tam kilka kropel oleju. Roślinny szybko przestanie dawać efekty, najlepszy będzie jakiś samochodowy albo taki do oliwienia maszyn do szycia ;)

To da efekt tylko na zużytym sprzęcie, bo jeżeli nówka już taka głośna jest to nic nie poradzisz ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem WD40 i jak to mówią d**a zbita :angry: Niestety ten ma jakieś 3 miechy i tak od początku, więc co byście polecili w przedziele do 50zł i do 100zł? Fajnie by było jakbyście dali jakieś likni gdzie da sie to obejrzeć :D Z góry dzięki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pentagram najlepszy z najtańszych. A czy coś z serii tych osłąwioncyh Ninja Skythe czy coś, nie jest tak za ok.100zł?

edit:

Skythe katana za 115zl, tylko pare złotych ponad twoje max. a prawie napewno będzie lepszy od pentagrama.

http://4max.pl/default.asp?g=24&gg=19&produkt=1853

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak sie ten celeron nie grzeje to wystarczy wersja aluminiowa pentaka a jak sie grzeje to katana będzie najlepsza (znacznie lepsza od miedzianego pentaka heat-pipe'y ma ) ciekawe jaką prędkość osiaga ten box :) 5 może 6K ? :P :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za rady, narazie szwagier przyniósł mi pentaka NX 80 AlCu nówke, za free od kogoś wydębił. Założyłem i jest lepiej o wiele niż na boxowym, ale mam jeszcze jedno pytanko. Mianowicie kręci sie on 2900obr. da się to jeszcze jakos zmniejszyć? No i jak oczywiście jeśli się da? Temp. mam 44 st C. i Intela Celerona 2,93GHz s775. Dzieki z góry. No bo jesli się nie da to jednak zaopatrze się w coś jeszcze cichszego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najłatwiej to kupić regulator obrotów, koszt pare zł. Można też podpiąć go pod 7V (czarny kabel podpiąć do czerwonego)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Taka już charakterystyka boxowych coolerów...

Sam mam boxa na Celine D i jest cichy.

W Biosie ustaw kontrole tego boxa. Masz do wyboru temperaturowa ochorone , napieciowa i cos jescze. Napieciowa nie bedzie zmieniac oborotw , bo napiecie na procu nie wzrasta...a temperaturowka bedzie zmieniac obroty w zaleznosci od obciazenia proca i jego grzania sie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...