Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
kaki

Problem z tasma w komputerze ??

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jesli tasma jest troche pognieciona moze sie zepsuc ?? Chodzi mi o taka szara tasme w komputerze

Mam ja strasznie pognieciona i nie wiem czy to przez nia nie chce mi sie właczyc komp :wacko:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeżeli komp wogule nie rusza to napewno nie przez taśmę, pozatym ja u siebie mam taśme BARDZO pogniecioną(jest spięta tym zaciskiem który nie wiem jak się nazywa, ale jak zapniesz to już nie wypniesz) i jakoś nie ma problemów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Rozumiem że chodzi ci o taśmę IDE do dysku twar. i cd/dvd-romów. Na włączanie się windowsa nie ma wpływu, bo tylko łączy napędy z płytą główną, jeżeli jest uszkodzona (przerwana, naderwana, itd...wygięcie i poskręcanie w 99% przypadków nie powoduje zniszczeń) to po prostu komputer nie zobaczy dusku/cdromu czy czegokolwiek co pod nią podłączysz.

Tak więc proponuje dalej opisać problem, widać wina leży po stronie czego innego ;)

@maniak mnie uprzedził :D uwielbiam dodawać posty w tym samym czasie <_<

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no własnie nie napisałem ze dysk mam pusty

i jak właczam kompa to pisze " usun dysk lub inny nosnik " i nic wiecej nie moge zrobic probowałe juz zamiany tych kolorowych ale ich zmienianie raczej nie ma znaczenia . Dysk tez jest dobry bo sprawdałem na innym kompie ,mysle ze to chodzi o te tasmy ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nieee. chodzi o to ze masz pusty dysk i nie ma jak sie zbootować. zainstaluj windowsa i wszystko bedzie cacy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jak właczam kompa to pisze " usun dysk lub inny nosnik " i nic wiecej nie moge zrobic probowałe juz zamiany tych kolorowych ale ich zmienianie raczej nie ma znaczenia . Dysk tez jest dobry bo sprawdałem na innym kompie  ,mysle ze to chodzi o te tasmy ??

a napewno nic nie masz włożone do stacji dyskietek ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nieee. chodzi o to ze masz pusty dysk i nie ma jak sie zbootować. zainstaluj windowsa i wszystko bedzie cacy

myslisz ze o to chodzi ?? nie wiem sprobuje :huh:

dzieki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czego oczekiwałeś?? Co ci dalej się miało zrobić? :P Przeciez po tym całym wykazie biosu nastepuje uruchamianie windowsa, a skoro go nie ma... :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

,,Komputer to nie tylko urządzenia w środku obudowy. Pecet bez oprogramowania a przede wszystkim bez systemu operacyjnego mógłby się nam przydać najwyżej jako podstawka pod książki."

from

http://forum.pccentre.pl/index.php?showtopic=150915

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki wam wszystkim :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...