Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Geo

Komunikowanie w Internecie

Rekomendowane odpowiedzi

Przygotowuję pracę na psychologię społeczną dotyczącą komunikowania w Internecie. Gdyby ktoś z Was chciał się podzielić swoimi uwagami nt. wykorzyststania Sieci jako kanału komunikacyjnego, proszę o zamieszczenie ich tutaj wraz z imieniem i wiekiem :)

Możecie także podawać odnośniki do badań dotyczących tego zagadnienia. Z góry za wszystko dzięki! A poniżej podaję przykładowe pytania, które mogą pomóc w przygotowania krótkiej (4-5 zdań) opinii na ten temat ;)

1. Czy komunikowanie w Internecie jest skuteczne?

2. Od jak dawna wykorzystujesz Internet do porozumiewania się?

3. Jak oceniasz skuteczność tego medium w przekazywaniu informacji?

4. Ile czasu przeznaczasz na porozumiewanie się?

5. Z jakich form porozumiewania się korzystasz?

6. itd.

P.S. Na teksty czekam do 8 rano :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do komunikowania się przez Internet korzystam popularnego komunikatora tekstowego gadu-gadu, zdarza mi się też porozmawiać głosowo przez Skype, sporo czasu poświęcam na dyskusjach na forach internetowych, do komunikacji w sprawach związanych z pracą używam poczty elektronicznej. Praktycznie zawsze kiedy siedzę przy komputerze w jakiś sposób komunikuję się z innymi, przed monitorem spędzam do 8 godzin dziennie. Od komunikacji przez Internet zdecydowanie preferuję kontakt osobisty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komunikacja przez internet? Bardzo często a właściwie non-stop. Począwszy od for dyskusyjnych przez gadu-gadu na poczcie elektronicznej kończąc. Są to głównie rozmowy prywatne ale też dotyczące zajęć i prac szkolnych lub pracy. Wierzcie mi, że gdyby nie internet mógłbym zapomnieć o przygotowywaniu ćwiczeń na pracownie techniczne na czas (oczywiście skutek wiadomy, jedyneczka w dzienniczku). Jeśli chodzi o skuteczność....to zapis tekstowy słów ma wiele wad, żadko da się rozróżnić emocje drugiego rozmówcy co czasami jest powodem sporów :( Emotki się przydają ale np. ironii nie oddadzą.

Dzięki g-g można poznać naprawdę dużo ciekawych osób, za rok moja znajoma wychodzi za mąż z facetem poznanym "na sieci".

Czasami miewam awarie internetu i mogę śmiało powiedzieć że jestem uzależniony od GG, informacji i kontaktu z innymi. Największym plusem jest to że za komunikatory i rozmowy się nic nie płaci a kontakt jest praktycznie stały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...