Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Greenfrog

Wybór karty 6600gt? agp/pci ?pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

ok ale jeszcze jedno, jezeli sempron ma "tylko" 2ghz to czy ruszy mi na nim taki oblivion:/ ? pozostaje jeszcze problem plyty, brac AGP czy pci expres? Jest jakas roznica? Ktory slot jest bardziej przyszlosciowy i na ktorym karty szybciej pracuja?

Ja bym brał taki zestaw

Asrock DUal Sata II 939 - 200zł

Wencejusz 3000+ - 400zł BOX

7600GS - 500zł

Fortron 350W - 50zł

I pamiętaj Megaherce są wpsółczynnikiem wydajnosci tylko i wyłącznie w jednej rodzinie procesorów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Andrzej, brzmi sensownie, ale dwa pytania: co to jest wencejusz?

czy 7600gs jest szybszy od 6600gt?

I ostatnie:

ktory z tych procesorow jest najlepszy:

http://allegro.pl/item103488940_sempron_34...fvat_od_ss.html

http://allegro.pl/item103171438_celeron_d_...box_od_ss_.html

http://allegro.pl/item103050153_intel_pent...nowy_gwar_.html

celeron jest 2 x tanszy od pentiuma i samprona...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiedz znajdziesz w jedym z ostatnich artykułów na tej stronie.

Celeron jest tańszy bo to gówno. Oblivion spokojnie ruszy na Sempronie 3200+. Ja mam teraz Athlona 3000+ (2 GHz) i oblivion chodzi ślicznie :)

Tylko nie bierz Semprona 3400+ bo nie ma sensu. Weź to co radzimy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ostatnie:

ktory z tych procesorow jest najlepszy:

http://allegro.pl/item103488940_sempron_34...fvat_od_ss.html

http://allegro.pl/item103171438_celeron_d_...box_od_ss_.html

http://allegro.pl/item103050153_intel_pent...nowy_gwar_.html

celeron jest 2 x tanszy od pentiuma i samprona...

Wenecjusz = AMD Athlon 3000+ Venice

postaram ci się to wszystko wyjasnic

1)

Celerony są tanie to fakt ale taki Celeron 3GHz ma wydajnosc w grach jak Sempron 2500+ wynika to głównie z architektóry procesorów

2)

Najlepszym rozwiązaniem jest obecnie Athlon 3000+ kosztuje on tylko 400zł a jest to szybki procesor a po podkreceniu jeszcze lepszy

3)

Athlon 3000+ jest na podstawce 939 przez co w przyszłosci będziesz mógł wymienic bez problemów procesor na np: dwurdzeniowy

4)

Wczesniej proponowałem GF 6600GT ponieważ myslałem że nie będziesz niczego innego zmieniał oprócz grafy

5)

Gniazda dla kart graficzmych

AGP - praktycznie nie ma nowych kart graficznych produkowanych pod to gniazdo

wprawdzie wychodzą czasmi nowe modele ale nie są one wydajniejsze od kart które wyszły jakis czas temu dlatego polecam gniazdo PCIEX będziesz mógł bez problemy kupic w przyszłosci lepszą karte graficzna - dużo wydajniejsza od twojej starej

6)

Musisz kupic nowy zasilacz ponieważ on głównie odpowiada za stabilonosc sprzetu

i nie chaiałbys chyba aby nowy sprzet spalił ci się z powodu starego zasilacza

EDIt

ewentualnie mógłbys kupic Pentka D 805 ale do tego trzeba doliczyc +100zł i kolejna 100zł na lepsza płyte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dodam tylko że Sempron na Socket 939 podkręca się jeszcze lepiej od Athlona S939. Jest jednak od niego nieco droższy (chyba...).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ok ale jeszcze jedno, jezeli sempron ma "tylko" 2ghz to czy ruszy mi na nim taki oblivion:/ ? pozostaje jeszcze problem plyty, brac AGP czy pci expres? Jest jakas roznica? Ktory slot jest bardziej przyszlosciowy i na ktorym karty szybciej pracuja?

Np. biorąc Athlona 64 3000+ (3000+, 3200+, 3500+ itp. jest to PR Rating, który ma na celu porównanie procesora AMD do Intelowskiego odpowiednika), którego taktowanie wynosi 1.8GHz, możemy porównać go wydajnościowo do PIV 3.0 GHz, gdyż architektura w jakiej jest zbudowany A64 jest znacznie wydajniejsza niż Netburst Intela, gdzie położono nacisk na osiąganie coraz większych taktowań, zapominając jednocześnie o wydajności :blink:

Zestaw podany przez AndrzejSnk'a jest ok, tylko ja skłoniłbym się bardziej w stronę Semprona s.939, można kupić taniej, niż Winchestera, a wydajność wcale nie mniejsza, za to potencjał o/c duży ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A ja dodam tylko że Sempron na Socket 939 podkręca się jeszcze lepiej od Athlona S939. Jest jednak od niego nieco droższy (chyba...).

Np. biorąc Athlona 64 3000+ (3000+, 3200+, 3500+ itp. jest to PR Rating, który ma na celu porównanie procesora AMD do Intelowskiego odpowiednika), którego taktowanie wynosi 1.8GHz, możemy porównać go wydajnościowo do PIV 3.0 GHz, gdyż architektura  w jakiej jest zbudowany A64 jest znacznie wydajniejsza niż Netburst Intela, gdzie położono nacisk na osiąganie coraz większych taktowań, zapominając jednocześnie o wydajności  :blink:

Zestaw podany przez AndrzejSnk'a jest ok, tylko ja skłoniłbym się bardziej w stronę Semprona s.939, można kupić taniej, niż Winchestera, a wydajność wcale nie mniejsza, za to potencjał o/c duży  ;)

wenecjusz to nie winchester tylko Venice ;)

Sempa wprawdzie można kupic tanie ~350zł ale doliczymy koszt chłodzenia do tego Semp ma 128kb L2 a Venice 512kb a cachu nie doklei

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wenecjusz to nie winchester tylko Venice ;)

Sempa wprawdzie można kupic tanie ~350zł ale doliczymy koszt chłodzenia do tego Semp ma 128kb L2 a Venice 512kb a cachu nie doklei

Mój błąd :o :)

Jesli chodzi o Venice, to teraz praktycznie niemożliwe jest dostać nowego z serii E6. A te którę są jako 'selekty' są drogie, bo sprzedawcy wołają sobie za nie kosmiczne ceny ;)

Ale jak widać, nasz kolega nie będzie się raczej zajmował o/c, więc powinien wybrać między Athlonem, a Sempronem.

Na Allegro Semprona można kupić za ~ 340zł + Freezer 64 równa się A 64 Venice BOX, czyli tak jak pisał AndrzejSnk :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaraz mi mozg wyparuje od tych porownan :/ mam jeszcze miesiac do zakupu, najpierw musze sesje skonczyc :)

mam jeszcze jedno pytanie, czy moj dysk samsung sp6003h 60gb nie bedzie spowalnial nowego sprzetu? I czy moge zostawic sobie stara obudowe?

Na teraz sklaniam sie zgodnie z radami na:

1) AMD s939 Athlon/Sempron 2GHZ

2) Asrock DUal Sata II 939

3) Zasilacz 350v

3) GF 7600gs

Dzieki wszystkim za rady i pomoc :) !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zaraz mi mozg wyparuje od tych porownan :/ mam jeszcze miesiac do zakupu, najpierw musze sesje skonczyc :)

mam jeszcze jedno pytanie, czy moj dysk samsung sp6003h 60gb nie bedzie spowalnial nowego sprzetu? I czy moge zostawic sobie stara obudowe?

za miesiac się wszystko zmieni będzie już ładnie zdeklarowane AM2 i wtedy na tej platformie jakis zestawik trzeba będzie złożyc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
za miesiac się wszystko zmieni będzie już ładnie zdeklarowane AM2 i wtedy na tej platformie jakis zestawik trzeba będzie złożyc

Teraz to już Greenfrog ma już kompletny mętlik w głowie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szumi mi we lbie szczerze mowiac. Znalazlem jeszcze jeden procesor Sempron 3300+, czym sie rozni od 3200+ ?

PS; co to jest AM2 :blink: :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
szumi mi we lbie szczerze mowiac. Znalazlem jeszcze jeden procesor Sempron 3300+, czym sie rozni od 3200+ ?

PS; co to jest AM2 :blink:  :unsure:

Różni się taktowaniem.

AM2 to nowa podstawka AMD (tak jak Socket A, 754 czy 939). Premiera już jutro. Wpisz sobie w wyszukiwarce na stronie "AM2" a na pewno dowiesz się wszystkiego co chciałbyś o tej platformie wiedzieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nieee, na pewno na poczatku bedzie drogie jak kazda nowasc wiec nie bede bral tego pod uwage, tym bardziej ze nie ma jeszcze pod to prockow...

Jak zadalem pytanie o karte na tym forum to planowalem wydac ok 300zl na modernizacje kompa a skonczy sie widze na 1500 :D ale co sie nie robi dla gier....

powiedzcie mi tylko czy ten moj dysk o ktorym pisalem nie bedzie mi wadzil przy tej konfiguracfji i czy wogole sie da go podlaczyc do tej planowanej plyty asrocka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
powiedzcie mi tylko czy ten moj dysk o ktorym pisalem nie bedzie mi wadzil przy tej konfiguracfji i czy wogole sie da go podlaczyc do tej planowanej plyty asrocka?

Napewno będzie działał prawidłowo, ponieważ wspomniany Asrock posiada kontroler UDMA :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napewno będzie działał prawidłowo, ponieważ wspomniany Asrock posiada kontroler UDMA  :)

to dobrze, dysk wymienie pozniej jak odloze troche kasy.

Dziekuje wszystkim za pomoc!! Najprawdopodobniej zdecyduje sie na taki zestaw, powinien troszke staniec przez poltora miesiaca.

Jeszcze tu wroce i Was pognebie przed zakupem :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za półtora miesiąca będziemy Ciebie namawiać na AM2 albo na Conroe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Za półtora miesiąca będziemy Ciebie namawiać na AM2 albo na Conroe :)

nie mieszaj mi :blink: mam ochote na coraz lepszy sprzet ale nie moge przesadzac z kasa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie czytałem poprzednich postów bo za dużo ich, ale dorzucę coś od siebie. Chociaż pewnie to co piszę inni już napisali.

Od jakiegoś czasu jestem użytkownikiem 6600gt.

Nie ma sensu chyba kupować innej niz tej od Gigabyte, jest trochę droższa ale ma lepsze taktowania 500\1000 w innych to przeważnie 400\1000. Oczywiście polecam GV-N66T128D (aktywne chłodzenie) AGP ( wersja ekonomiczna bo płyty na PCIEX to trochę drogie są). Ale bez zmiany płyty procka i pamięci to moim zdaniem sie nie obędzie. Inaczej nie ma sensu zmiana karty. Jak masz niedużo kasy (reguła w tym kraju) to kup jakąś tanią płytę , semprona 64 3000+ ( i od razu bez żenady nakręc na 2200 mhz albo i 2300) i klocki ddr400( ideał to 1024). To chyba najtańsza sensowna opcja. Oblivion na tym kiepsko chodzi (bo jest sp*****lony!!! i nawet na GF siódemkach mają z tym problem), ale COD2, Q4 bez żadnych problemów ( tu też wiele zależy od gry i sterów, np w Vietcong fist alpha po przesiadce z ti4200 różnicy nie zauważyłem). Wzrost wydajności jest duzy, ale nie kolosalny. W każdym razie ostatnio w 3dmarku 2003 wyciągnąłem na swoim konfigu ok 9700 pkt. co, jak na tą kartę, jest bardzo dobrym wynikiem.

Aha, są małe problemy z 6600gt: problem z wyswietlaniem filmów ( zależy od płyty, problem na lini sterowniki agp i karty, w niektórych mobo rozwiązaniem jest instalacja najnowszych sterów do płyty, nie w moim przypadku, ewentualnie można dać stery z serii 7*.** wtedy ok, to samo z COD2 na wyższych sterach nie wyświetla dynamicznych cieni.)

Podsumowując: 6600gt w tym przedziale kart to w zasadzie jedyny sensowny wybór.

Jak już ci tu napisano, pewnie za tydzień koledzy na forum będą polecać ci najnowsze rozwiązania techniczne które dopiero na rynek wchodzą. No cóż ja tez bym je polecał tobie i sobie, ale za trzy lata, kiedy ich cena będzie rozsądna. Pozdrawiam.

Mobo: Asus K8V-x SE

CPU: AMD Sempron 64 3000+ (2200mhz)

GPU: Gigabyte GF 6600GT GV-N66T128D 590\1180

Ram: 2x512 ddr400 Kingston

Dźwienk: SB Audigy

klawiatura: jest

mycha: jest

Monitor: też jest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki Qbeesh, mozesz jeszcze napisac ile fps w takiej konfiguracji masz na oblivionie i na jakich ustawieniach? Czy da sie plynnie grac w 1024x768 na srednich detalach?

I jeszcze cos, zeby podkrecac te procki wystarczy jakis program czy trzeba samemu w biosie grzebac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dzieki Qbeesh, mozesz jeszcze napisac ile fps w takiej konfiguracji masz na oblivionie i na jakich ustawieniach? Czy da sie plynnie grac w 1024x768 na srednich detalach?

I jeszcze cos, zeby podkrecac te procki wystarczy jakis program czy trzeba samemu w biosie grzebac?

W obliviona grałem na detalach maks ze zmniejszonymi cieniami w 1024x768. O ile na początku w lochach da się grać (na oko to fps ponizej 20 czasem powyżej jak blisko sciany stoisz) to po wyjściu z nich tez da się grać ale cholernie męczy. A zmniejszanie ustawień na średnie jest bez sensu bo wtedy to wogóle nie wygląda (z maksem detali moim zdaniem też nie za ciekawie). Dugo w to nie grałem, uznałem to za kupę. O płynności w oblivionie to zapomnij. Kolejna giera której wymagania są nieuzasadnione ( chyba że uzasadnia je to że ma chodzić na konsolach)

Grafę podkręcasz przez riva tuner, NVhardpage, jest tez programik dołączony na płycie do karty v-tuner czy jakoś tak.

Natomiast podkręcanie procków z serii K8 (sempron athlon 64) to temat na grubszą dyskusję. inaczej jak w biosie to się nie da. Proponuję zajrzeć na forum poświęcone prockom http://forum.pccentre.pl/index.php?showforum=52

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...