Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Greenfrog

Wybór karty 6600gt? agp/pci ?pomocy!

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam kupic sobie na wakacje karte graficzna. Zastanawiam sie nad GF 6600gt. Do tej pory uzywam GF 4200 ti. Mam pare pytan w zwiazku z tym:

1. Czy przyrost szybkosci bedzie znaczacy?

2. Mam płyte Gigabyte GA-8PE800 (-L) 845pe ktora obsluguje AGP tylko 4x. Czy to bedzie spowalnialo moja karte i czy mimo to zauwaze wzrost szybkosci nad 4200ti?

3. Widzialem ze sa wersje AGP i PCI ktora lepiej wybrac w moim przypadku?

Bede wdzieczny za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zamierzam kupic sobie na wakacje karte graficzna. Zastanawiam sie nad GF 6600gt. Do tej pory uzywam GF 4200 ti. Mam pare pytan w zwiazku z tym:

1. Czy przyrost szybkosci bedzie znaczacy?

2. Mam płyte Gigabyte GA-8PE800 (-L) 845pe ktora obsluguje AGP tylko 4x. Czy to bedzie spowalnialo moja karte i czy mimo to zauwaze wzrost szybkosci nad 4200ti?

3. Widzialem ze sa wersje AGP i PCI ktora lepiej wybrac w moim przypadku?

Bede wdzieczny za pomoc :)

ad1

tak będzie dosc spory

ad2

stracisz 1% wydajnosci

ad3

nie ma wersji na PCI co najwyżej PCIEX a takie złacza twoja płyta nie posiada więc pozostaje ci tylko wersja na AGP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto wymienić. Powiedz jeszcze tylko jaki masz procesor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam celerona 2,2 wystarczy to do sprawnego dzialania karty?

Zamierzam tez dokupic pamiec, na moja plyte wchodza tylko 266 i 333 mhz, teraz mam 2x256 mbram (z 266 mhz). Jaka kostke powinienem dokupic 266 czy 333 ? Chce kupic jeszcze 512. Czy jak kupie 333mhz to nie beda sie "gryzly"? Czy 2 kosci po 256 i jedna 512 beda dobrze wspolpracowaly?

Wypatrzylem takie cos: http://sklep.benchmark.pl/pelny_3236.html czy takie 2 kosci beda dobre na moja plyte?

PS: co to jest to ECC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mam celerona 2,2 wystarczy to do sprawnego dzialania karty?

Zamierzam tez dokupic pamiec, na moja plyte wchodza tylko 266 i 333 mhz, teraz mam 2x256 mbram (z 266 mhz). Jaka kostke powinienem dokupic 266 czy 333 ? Chce kupic jeszcze 512. Czy jak kupie 333mhz to nie beda sie "gryzly"? Czy 2 kosci po 256 i jedna 512 beda dobrze wspolpracowaly?

Wypatrzylem takie cos: http://sklep.benchmark.pl/pelny_3236.html czy takie 2 kosci beda dobre na moja plyte?

PS: co to jest to ECC?

ECC to kosci serwerowe ... z korekcja błędów

a ten Celeron to Nortwood czy Prescott ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wiem jaki to celeron. To sa dane z 3dmark2003:

Manufacturer Intel

Family Intel® Celeron® CPU 2.20GHz

Internal Clock 2.2 GHz

Internal Clock Maximum 3.1 GHz

External Clock 100.0 MHz

Socket Designation Socket 478

Upgrade ZIF Socket

Capabilities MMX, CMov, RDTSC, SSE, SSE2

Version Intel® Celeron® CPU 2.20GHz

Caches

Level 1 20 KB

Level 2 128 KB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
nie wiem jaki to celeron. To sa dane z 3dmark2003:

Manufacturer  Intel   

Family  Intel® Celeron® CPU 2.20GHz   

Internal Clock  2.2 GHz     

Internal Clock Maximum  3.1 GHz     

External Clock  100.0 MHz     

Socket Designation  Socket 478   

Upgrade  ZIF Socket   

Capabilities  MMX, CMov, RDTSC, SSE, SSE2   

Version  Intel® Celeron® CPU 2.20GHz   

Caches

Level 1    20 KB     

Level 2    128 KB

Nortwood :|

wymien go

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Northwood chyba, były w ogóle Prescotty 2,2 GHz? Pamięci możesz dokupić 333 MHz i 400 MHz i 266 MHz, nie ma znaczenia, nic się gryźć nie będzie.

Procesor masz trochę wolny, szczerze mówiąc to do gier nie ma nic gorszego niż stary Celeron. Wymiana karty graficznej nie przyniesie ogromnych zmian. Lepiej zastanów się nad kupnem jakiegoś Semprona, a wtedy zacznij przejmować się kartą graficzną.

EDIT: Andrzej mnie wyprzedził :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Northwood chyba, były w ogóle Prescotty 2,2 GHz?

były (przecież ciągle są) 2.26GHz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

darek dade pamięci 400mhz tez beda na mojej plycie chodzic? W instrukcji pisze ze 266 i 333 obsluguje.

Jaki mi polecacie w takim razie procesor na te plyte? Zalezy mi zeby byl jak najbardziej wydajny i w korzystnej cenie.

PS: co myslicie np o tym? Myslicie ze bedzie sie dalo wlozyc na moja plyte?, na opakowaniu pisze Pentium4 3GH+ ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jaki mi polecacie w takim razie procesor na te plyte? Zalezy mi zeby byl jak najbardziej wydajny i w korzystnej cenie.

PS: co myslicie np o tym? Myslicie ze bedzie sie dalo wlozyc na moja plyte?, na opakowaniu pisze Pentium4 3GH+   ;)

hmmm twoja płyta nie obsługuje Prescottów więc zostaje tylko Pentium Nortwood z FSB 200 (800) i HT heh popatrzyłem na ceny na allegro w takie sytaucji lepiej juz zmienic platforme

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

INTEL PENTIUM 4 3,00 / 512 / 800 HT To bedzie dobre? http://allegro.pl/item104685174_intel_pent...oler_gw_fv.html

za 400zl.

Czy ten procesor bedzie szybszy niz celeron 3ghz s775?

jest tez INTEL CELERON-D 3,06 / 256 / 533 na moje zlacze http://allegro.pl/item104688608_intel_cele...er_gwar_fv.html

taki tez by pasowal?

PS: dlaczego moja plyta nie obsluguje prescotow? przeciez sa tez z moim zlaczem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
darek dade pamięci 400mhz tez beda na mojej plycie chodzic? W instrukcji pisze ze 266 i 333 obsluguje.

Będą chodzić, ale wolniej, czyli z częstotliwością 266 lub 333.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jezeli wolniej to nie trzeba mi 400mhz.

PS: odpowiedzcie na moj ostatni post, bede wdzieczny za pomoc:)

Jaki najlepszy (do gier) procesor moge kupic na moja plyte (pentium i celeron) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jezeli wolniej to nie trzeba mi 400mhz.

PS: odpowiedzcie na moj ostatni post, bede wdzieczny za pomoc:)

Jaki najlepszy (do gier) procesor moge kupic na moja plyte (pentium i celeron) ?

Pentium 3.0 HT.

A co do pamięci, weź 400 MHz bo różnica cenowa jest żadna, a te będziesz mógł wykorzystać w nowym kompie, a i później będzie łatwiej je odsprzedać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pytanie z innej beczki:

jaki masz zasilacz? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darek dade czy ten INTEL PENTIUM 4 3,00 / 512 / 800 HT bedzie pasowal na moja plyte czy nie? bo chipset u mnie jest do 400/533mhz FSB i chyba 800 nie bedzie obslugiwal?

Jaki celeron wszedlby najmocniejszy na te plyte?

CaveMan zasilacz to 230v, 3,5A, 50-60hz Codegen 300X, cokolwiek to znaczy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Darek dade czy ten INTEL PENTIUM 4 3,00 / 512 / 800 HT bedzie pasowal na moja plyte czy nie? bo chipset u mnie jest do 400/533mhz FSB i chyba 800 nie bedzie obslugiwal?

Jaki celeron wszedlby najmocniejszy na te plyte?

Hmm, to niedobrze...

Powiedz ile mozesz kasy przeznaczyc i cos wymyslimy zupelnie nowego.

Do wymiany.

EDIT:

"Even though the i845PE does not officially support 200 MHz FSB, Gigabyte (and others like Abit, Albatron, etc) have released i845PE motherboards that can run 200 MHz FSB. The board can even be paired up with Intel's newest HyperThreading Pentium 4 C (the C beside a P4 denotes a 200 MHz FSB part) processors!"

Czyli jednak powinna ta płyta obsłużyć "INTEL PENTIUM 4 3,00 / 512 / 800 HT"... Ale wymiana zasilacza i tak obowiązkowa.

Takze podsumowując, co radze wymienić: procesor na P4 3.0 HT, grafika na GeForce 6600 GT AGP, pamięć kupić zupełnie nową, przynajmniej 512 MB 400 MHz, zasilacz wymienić na coś markowego, koledzy polecą bo ja się na tym nie znam za bardzo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drogi kolego siedzisz na uśpionej bombie, która w każdej chwili może eksplodować i zabrać na drugi świat część Twojego sprzętu.

Proponuje zakup nowego zasilacza, np.

- Frotron 350W

- Modecom MC 350W (w ostateczności może być i Feel, aczkolwiek MC jest lepszym wyborem ;) ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak.. to ze starego kompa mi zostanie tylko nagrywarka ;)

W takim razie sprobuje inna wersje:

gf6600gt + nowa plyta + nowy procesor + nowe pamieci(ew + nowy zasilacz) mam nadzieje ze obudowy nie bede musial wymieniac.

Chce miec jak najlepsze za jak najmniej (powiedzmy ok 200 za plyte i ok300-400 za procesor, chyba nie musze dodawac ze musi byc on lepszy od mojego celerona 2,2ghz ;))

Do pomocy ranking chipa w kategorii econo:

procesory:

http://rankingi.chip.pl/ranking_7876.html?..._s=ME&&tt_id=14

plyty socket s939 AMD

http://rankingi.chip.pl/ranking_109477.htm..._s=ME&&tt_id=28

plyty socket s754 AMD http://rankingi.chip.pl/ranking_19427.html..._s=ME&&tt_id=18

Bede wdzieczny jezeli sklecicie jakas plyte + procesor. Nie koniecznie AMD.

PS: czy te semprony sa szybsze od celeronow (w grach) i jakie max taktowanie moga miec?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz AMD Sempron 3200+ (Socket 939, 64-bit) + Asus A8N-E nForce4 Ultra http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=27962 za 736 zł. Ten Sempron bedzie o wiele szybszy od kazdego Celerona. A do tego się miodnie podkręca.

Możesz się jeszcze nad tym zastanawić http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=27955 AMD Athlon 64 3000+ BOX (Socket 939) Venice + Asus A8NE-FM nForce4 za 674 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale on ma tylko 2ghz :/ (obecnie mam 2,2 a minimalne wymagania obliviona to 2ghz). Na czym bedzie polegala przewaga tego procesora?

Za te sama cene prawie jest intel Pentium 4 3,00 GHz 630+ 2MB BOX . Nie bedzie lepszy? Zwlaszcza ze 1ghz wiecej.. :/ nie czaje juz nic... help!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Megahertze, Gigahertze... who cares? Nie to się liczy. Sempron 2 GHz jest w grach szybszy od Celerona 2,2 i Pentiuma 3,0. A jeszcze jak go podkręcisz... Poszukaj na forum linkow do porownan procesorów Intela i AMD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok ale jeszcze jedno, jezeli sempron ma "tylko" 2ghz to czy ruszy mi na nim taki oblivion:/ ? pozostaje jeszcze problem plyty, brac AGP czy pci expres? Jest jakas roznica? Ktory slot jest bardziej przyszlosciowy i na ktorym karty szybciej pracuja?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...