Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
piciurga

Ile komp powinien się włączać??

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem se nowego kompa. Wszystko zainstalowałem i zaczęło mi się wydawać że jakoś wolno chodzi. Komp włącza sięok półtorej minuty. Czy to że raz źle docisnąłem jeden RAM mogło coś spowodować??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kupiłem se nowego kompa. Wszystko zainstalowałem i zaczęło mi się wydawać że jakoś wolno chodzi. Komp włącza sięok półtorej minuty. Czy to że raz źle docisnąłem jeden RAM mogło coś spowodować??

jakbys nie docisna ramu to by ci się nie właczył w ogóle komputer ...

a 90sek to zdecydowanie za długo co instalowałes ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zainstalowany jest norton internet security najgorsze jest ot że włączasię bootowanie a ja nie wiem jak to wyłączyćzainstalowane są jeszcze stery do drukarki (oprogramowanie faksowe lexmark) jedna giera i reszta sterów

a ile tak w ogóle powinien się włączać komp?? u mnie jest tak ok. 20 sekund jest logo intela później jest bootowanie ok 15 s windows xp 10 s zapraszamy 15s i pozniej sie ładuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zainstalowany jest norton internet security najgorsze jest ot że włączasię bootowanie a ja nie wiem jak to wyłączyćzainstalowane są jeszcze stery do drukarki (oprogramowanie faksowe lexmark) jedna giera i reszta sterów

a ile tak w ogóle powinien się włączać komp?? u mnie jest tak ok. 20 sekund jest logo intela później jest bootowanie ok 15 s windows xp 10 s zapraszamy 15s i pozniej sie ładuje

wywal Internet Seciurity i zobacz ile wtedy będzie ci się komp właczał ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale nie o to mi chodzi chcę się dowiedzieć czy ten źle dociśnięty RAM mógł coś spowodować (komp wtedy stanął na samym początku i dalej nie ruszył, a gdy poprawiłem RAM wszystko OK ale zaczęlo mi się wydawać że wolno chodzi czy to możliwe??)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak powiedzial Andrzej, gdybys mial niedocisniety RAM to komputer by sie w ogole nie wlaczyl. 20 + 15 + 10 + 15 to rowno minuta takze jeszcze nie tak zle. Wydaje mi sie ze NIS wszystko spowalnia, przede wszystkim ta czesc po zaladowaniu sie systemu. Jak szybko komputer wlaczal sie przed zainstalowaniem calego oprogramowania?

Wylacz wszystkie polaczenia sieciowe i zobacz ile czasu wtedy komputer bedzie sie wlaczac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak jak powiedzial Andrzej, gdybys mial niedocisniety RAM to komputer by sie w ogole nie wlaczyl. 20 + 15 + 10 + 15 to rowno minuta takze jeszcze nie tak zle. Wydaje mi sie ze NIS wszystko spowalnia, przede wszystkim ta czesc po zaladowaniu sie systemu. Jak szybko komputer wlaczal sie przed zainstalowaniem calego oprogramowania?

Wylacz wszystkie polaczenia sieciowe i zobacz ile czasu wtedy komputer bedzie sie wlaczac.

u mnie od nacisniecia przycisku na obudowie do pojawienia się pulpitu mija 30sek więc 1min to troche długo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

30sek to ja mam na czystym systemie, potem minuta,ale to jest max, po pokazaniu sie zapraszamy (chociaz ja wylanczam ten glupi ekranik :P ) od razu mam zaladowany system. A u ciebie jesli sie nie myle to pewnie jeszcze dlugi czas laduje i muli ze nawet folderu nei otworzysz, tak? Odpowiedz tak jak powiedzieli szanowni :P przedmówcy - NIS ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30sek to ja mam na czystym systemie, potem minuta,ale to jest max, po pokazaniu sie zapraszamy (chociaz ja wylanczam ten glupi ekranik :P ) od razu mam zaladowany system. A u ciebie jesli sie nie myle to pewnie jeszcze dlugi czas laduje i muli ze nawet folderu nei otworzysz, tak? Odpowiedz tak jak powiedzieli szanowni :P przedmówcy - NIS ;)

znaczy się nie ten pasek w windowsie na początku mi 3 razy przechodzi :blink: - nie wiem co zrobiłem bo normalnie to było 5/6 razy

a jak już zobacze pulpit to mi sie jeszcze 10sek ładuje a potem już normalnie chodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po tym zapraszamy ładuje sie jakies 20 sekund zanim bese mógł coś włączyć

Jakbyście mogli to powiedzcie jak te zapraszamy wywalić i jak bootowanie wyłączyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jakbyście mogli to powiedzcie jak te zapraszamy wywalić i jak bootowanie wyłączyć.

START --> Panel Sterowania --> Konta Użytkowników - Zmien sposób logowania bądz wylogowywania użytkowników --> Odznaczasz użyj ekranu powitalnego --> Zastosuj opcje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
START --> Panel Sterowania --> Konta Użytkowników - Zmien sposób logowania bądz wylogowywania użytkowników --> Odznaczasz użyj ekranu powitalnego --> Zastosuj opcje

no to troche:) pomogło ale czy można przyspieszyć te logo intela??????? i jak wyłączyć bootowanie!!!!!!!!!!!!!! :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no to troche:) pomogło ale czy można przyspieszyć te logo intela??????? i jak wyłączyć bootowanie!!!!!!!!!!!!!!  :blink:

może napisz jaki masz konfig ... będzie łatwiej coś nam napisac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bootowania nie wyłączysz bo... botowanie to właśnie uruchamianie się kompa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bootowania nie wyłączysz bo... botowanie to właśnie uruchamianie się kompa :)

ale chodzi mi o boot from CD

a co do płyty to nic więcej wam nie powiem oprócz że jest intela bo sam nic o niej nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ale chodzi mi o boot from CD

a co do płyty to nic więcej wam nie powiem oprócz że jest intela bo sam nic o niej nie wiem

boot w from CD wyłaczasz w biose [; zobacz w manualu płyty... u mnie to jest First boot device prioryty czy coś w tym stylu...ale każdy producent ma inaczej więc poszukaj :)

Co do długiego ładowania systemu miałem tak samo a problem był z ...cd-rom'em po odłączeniu ładował się szybko... po zainstawlowaniu sterowników SW także działa normlanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale czy ok 30 s tego ładowania do paska windows to długo czy nie????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ale czy ok 30 s tego ładowania do paska windows to długo czy nie????

Dość długo ale w granicach normalności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dowiedziałem się jaką mam płytę. Jest to intel d101ggc. Mam podłączona karte graf. chociaż jest zintegrowana czy możliwe jest że to ona zwalnia kompa???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dowiedziałem się jaką mam płytę. Jest to intel d101ggc. Mam podłączona karte graf. chociaż jest zintegrowana czy możliwe jest że to ona zwalnia kompa???

Chcesz korzystać ze zintegrowanej czy z włożonej do portu AGP?

Jeżeli z AGP to tą zint. koniecznie wyłącz w Biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcę korzystać z tej z portu pci-e jak sprawdzić czy jest to przełączone??

Przed chwilą wyłaczyłem logo i zobaczyłem że ładuje się memory testing czy da sieto wyłączyć??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Chcę korzystać z tej z portu pci-e jak sprawdzić czy jest to przełączone??

Wejdz do Biosu, w wyposazenie chipsetu i zobaczy czy integrated graphics czy GPU jest disabled.

Przed chwilą wyłaczyłem logo i zobaczyłem że ładuje się memory testing czy da sieto wyłączyć??

Testowanie pamieci to integralny etap bootowania się systemu. Nie wyłączysz tego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko jest dobrze poustawiane z grafą. zaczynam od początku bo pewnego razu nie docisnelem ramu i komp nie ruszył kiedy sie kapnąłem i docisnąłem komp ruszył ale wydaje mi się że wolniej chodzi czy jest to możliwe??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dociskanie ramu na "żywca"...? Hmm...ja tak docisnąłem sieciówkę w pci...efekt-spalenie portu...naszcęście karta działą. Spróbuj przełożyć ram do innego slotu, możliwe że coś mu się stało, albo płycie..albo ramowi ;]

Ale raczej, skoro i tak ci działa to wątpie, może po prostu masz błędne odczucia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a może ktośz was miał do czynienia z tą płytą i wie jak ona powinna pracować. Proszę o jakieś odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...