Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
piciurga

Działał i się zepsuł!?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Niedawno zakupiłem nowy komputer i poprzekładałem do niego troche części ze starego(HDD I RAM). Wczoraj zdecydowałem się złożyć stary komputer tak żeby ruszył wsadziłem dysk twardy i kupiłem na allegro RAM. Gdy wszystko skręciłem komputer ruszył ale na monitorze nic się nie pojawiło . Czy RAM mogł uszkodził płytę główną lub procesor???? Mam płytę główną K7SOM+ Procesor Duron 1300mhz dysk twardy Seagate 30GB RAM 128MB(zmieniłem z 512MB)

Jestem dopiero amatorem więc nie gniewajcie się jeśli czegoś nie zrozumiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam wszystkich. Niedawno zakupiłem nowy komputer i poprzekładałem do niego troche części ze starego(HDD I RAM). Wczoraj zdecydowałem się złożyć stary komputer tak żeby ruszył wsadziłem dysk twardy i kupiłem na allegro RAM. Gdy wszystko skręciłem komputer ruszył ale na monitorze nic się nie pojawiło . Czy RAM mogł uszkodził płytę główną lub procesor???? Mam płytę główną K7SOM+ Procesor Duron 1300mhz dysk twardy Seagate 30GB RAM 128MB(zmieniłem z 512MB)

Nie wiem o co Ci dokładnie chodzi.Nie rozumiem Twego problemu. <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam wszystkich. Niedawno zakupiłem nowy komputer i poprzekładałem do niego troche części ze starego(HDD I RAM). Wczoraj zdecydowałem się złożyć stary komputer tak żeby ruszył wsadziłem dysk twardy i kupiłem na allegro RAM. Gdy wszystko skręciłem komputer ruszył ale na monitorze nic się nie pojawiło  . Czy RAM mogł uszkodził płytę główną lub procesor???? Mam płytę główną K7SOM+ Procesor Duron 1300mhz dysk twardy Seagate 30GB RAM 128MB(zmieniłem z 512MB)

1. sprawdz czy napewno wszystko dobrze poskładałes

2. ten ram z allegro sprawny ?

3. pożycz od kogos ram i sprawdz czy będzie działał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wsadzałem ram z nowego kompa i nic to nie dało

może coś się spaliło?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dociśnij ramce, może nadal za lekko wkładasz. Miałem styczność z takim samym problemem. Komputer został przewieziony z domu do domu i nagle monitor nie wyświetlał obrazu....wypiął się ram. Użyj trochę siły, tylko nie złam ;] (nie odpowiadam za szkody :D ) A jak nie to sprawdź połączenia karta graf.<->monitor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy dochodzą jakieś piski z płyty głównej? Jeżeli nie, to źle włożony (bądź uszkodzony) procesor. Jeżeli coś słychać to napisz co.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy dochodzą jakieś piski z płyty głównej? Jeżeli nie, to źle włożony (bądź uszkodzony) procesor. Jeżeli coś słychać to napisz co.

Lub brak "bzyczka" jak w moim przypadku :P

Tak na wszelki wypadek sprawdź czy masz głośnik podpięty pod płytę główną ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Lub brak "bzyczka" jak w moim przypadku :P

Tak na wszelki wypadek sprawdź czy masz głośnik podpięty pod płytę główną ;)

jakiego bzyczka???? głośnik jest podpięty ale nie wiem czy sprawny bo kabelek sie oderwał i sam go przylutowałem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a czy zresetowałeś ustawienia biosu?

zworka

bateria

wyjmowałem baterię raz na pare sekund( nie było żadnego rezultatu) a za kolejnym razem wyjąłem na kilka minut (też nic to nie dało)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może przy lutowaniu kabelka do płyty głownej coś sknociłeś? Póki nie usłyszymy co nam mówi płyta głowna poprzez podłączony głośniczek ciężko będzie nam cokolwiek konkretnego poradzić. Jeżeli głośniczek działa, a pomimo to się nie odzywa, to albo coś z prockiem, albo samą płytą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaniosłem kompa do serwisu i tak jak każdy serwis oczywiście od razu wymiana.

Powiedział mi że to procesor lub płyta. Nie można tego dokładnie zdiagnozować bo procesor jest przylutowany. Wymiane wycenił na 400 zł (ich chyba pogięło!!!). :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zaniosłem kompa do serwisu i tak jak każdy serwis oczywiście od razu wymiana.

Powiedział mi że to procesor lub płyta. Nie można tego dokładnie zdiagnozować bo procesor jest przylutowany. Wymiane wycenił na 400 zł (ich chyba pogięło!!!). :blink:

400zł :blink:

on (sprzedawca) chce ci na sempa64 + płyte na 754 wymienic pewnie ;)

zapytaj się czy napewno wszystko oprócz ,,płyty i procka" jest na 100% sprawne - to tak dla bezpieczenstwa żebys innych czesci nie zepsuł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mówił mi tylko że zasilacz jest sprawny a dalej nic nie mówił tylko od razu wymiana!!!!!! mi ten ram nie pasuje coś bo nie chce mi sie wierzyc że po wyciągnięciu części sam komp wysiadł. Jeszcze wam powiem co w nim jest bo ma przyjśćjakiśznajomy informatyk,ale to dopiero bo weekendzie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ram sam z siebie nic uszkodzic nie mogl. Moze byles naelektryzowany jak go wkładałeś do slotu?

może i byłem ale tego nie potwierdze Aco to ma do tego???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no bo jak jesteś naelektryzowany i dotkniesz np: karty graficznej to możesz się z nią pożegnać (ubijesz ją w ten sposób ) - to się nazywa zły dotyk ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja już zepsułem pamięci takim sposobem. 512 MB SDR, za dawnych czasów (warte były wtedy tyle co dziś 1GB DDR szybkie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to co trzeba robić żeby nie być naelektryzowanym??????

jak się zdejmuje obudowe to mi sie wydaje ze sie odelektryzowujesz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no to co trzeba robić żeby nie być naelektryzowanym??????

jeśli lubisz kaloryfer to mu to okaż przytulając się do niego ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy możliwe że jeśli wsadze stary RAm to komp ruszy??

Dzisiaj sie grzebałem i zobaczyłem że stary RAM t HQ DDR 512 PC400

a ten co teraz siedzi to DDR 128 MB 266PC. Czy jest jakaś szansa????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...