Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Havoc

Dysk świruje...3MB/S

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem w rozsypce...windows startuje 5minut, odczyt z dysku to 3mb/s w/g HD Tach...wcześniej było ponad 80...szok, dlaczego? Raz udało mi się osiągnąć znowu 80 po przełożeniu dysku na secondary ale teraz nie działą dobrze i an tym i na primary master, ani slave...może to być wina samej taśmy Ide? Nie wiem, mobo padła? Może bios zmienić? Reset biosu nic nie pomógł a miałem ciche nadzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dma.jpg

A tak masz w menedżerze ustawione?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A defragmentacja? Bardzo pomaga czasami :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja Ci powiem tak, jak zakupiłem nowego kompa (na cześci) poskładałem i ucieszony włączam gdy start był z cd-romu było oki ale ustawiłem na dwardy i lipa tak jak u Ciebie dysk ustawiłem na master tak jak miałem od zawsze we wszystkich kompach mimo że na taśmie był tylko dysk. I co się okazało przełożyłem zworke na ENABLE CABELE SELECT i dysk ożył. Wiec być może miałeś coć jeszcze na tej taśmie i było oki. Zastrzegam że sie nie znam opisuje tylko mój przypadek może Ci pomoże:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PIO!!! (o ile dobrze pamiętam to bardzo złe jest) :/ Samo się przestawiło?? Ale nie moge zmienić stąd. Pamiętam że jakoś inaczej chyba się to jeszcze robiło...w menadżerze pole Bieżący tryb transf. mam szarawy i nie moge zmienić.

(tryb transferu-dma jeśli dostępne; bieżący tryb: pio)

P.S. Czintos, thx ale próbowałem na każdym ustawieniu i dwóch taśmach, to samo.. :( Z tym, że druga ma jedno gniazdo martwe bo wogóle hdd nie widziała.

Edit:

Naprawione :) Pomogło odinstalowanie urządzenia z menadżera, przy restacie znalazł dysk i na nowo skonfigurował.

Edytowane przez Havoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Edit:

Naprawione :) Pomogło odinstalowanie urządzenia z menadżera, przy restacie znalazł dysk i na nowo skonfigurował.

heh

a juz miałem napisac ,,to WD Caviar przyzwyczaj się :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
heh

a juz miałem napisac ,,to WD Caviar przyzwyczaj się :P

Ja ci dam :P WDC jest suuper :D Nie no..nie jest zły a mi jeszcze sam z siebie nigdy nie padł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...