Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
MILANS

moje media center

Rekomendowane odpowiedzi

od niedawna chodzi mi po głowie myśl aby stworzyć u sibie w domu małe Media Center. mały, cichy (najlepiej bezgłosny), energooszczedny komp, który słuzył by jako serwer, tuner satelitarny a także rozdzielał internet do innych komputerów w mojej sieci.

Postanowiłem wykorzystac do tego celu mojego kompa nr2 czyli PIII 733, mobo do niego oraz 256 MB ramu. z racji tego, że komp ma przekazywac obraz na telewizor (chyba 21" - jeszcze nie kupiłem ;) ) postanowiłem zainwestować w radeona 8500 lub pochodnego (ponoć mają lepsze TV-outy od produktów nvidii) wszystko to planuję upchnąc w obudowie typu desktop. Problem w tym, że komp musi być praktycznie niesłyszalny. ciezko bedzie chłodzić go pasywnie wiec postanowiłem zastosować 2 wentyle 8 cm puszczne na 5V aby wymusić delikatny ruch powietrza. zdecydowałem się juz na tuner SAT. bedzie to asus sky star. słyszałem ze bez problemu mozna w nim odblokować cyfrowy polsat a także cyfre+. do kompa planuję także dokupić kolejne 256 MB ramu.

to dopiero plany. macie może jakieś inne propozycje ? może jakieś ciekawe pomysły ? co sądzicie o całym przedsięwzięciu? (komp ma byc możliwie jaknajtanszy) czekam na wasze odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imo dodatkowe 256 ramu jest zbyteczne, to nie ma być konsola a jedynie tuner i accespoint

co do niesłyszalności kompa; jaki masz w nim dysk ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SSAMsung 80 GB ATA

256 ramu moze sie przydac bo czasem bede kompa uzywał jako przeglądarki do neta ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli telewizor to będzie jedyny ekran podłączony do komputera to odradzam, bo nic nie będzie na nim widać. LCD TV by się przydało, ale wtedy nie będzie możliwie najtaniej. Poluj na używaną bańkę 21 cali. Ten Pentium nie powinien sprawiać problemów przy porządnym chłodzeniu pasywnym. Jeżeli zastosujesz wiatraki to nie będzie niesłyszalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chłodzeniem pentiuma się nie przejmuję. wiekszy problem sprawia.. zasilacz :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do przeglądarki neta 256mb ramu też spokojnie starczy

a co do monitora zamiast tv, hmm... na tv lepszy obraz w filmach :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
chłodzeniem pentiuma się nie przejmuję. wiekszy problem sprawia.. zasilacz :/

U mnie codegen 220W chodził przez pół roku bez żadnego chłodzenia. I się spalił.

do przeglądarki neta 256mb ramu też spokojnie starczy

a co do monitora zamiast tv, hmm... na tv lepszy obraz w filmach :P

Zartujesz chyba. Mam kompa obok telewizora, czasem sobie ogladam filmy na TV tylko dlatego, ze sie mozna na kanapie walnac z paczka chipsow. Ale jakościowo obraz jest o niebo lepszy na bańce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z chłodzeniem też by się mógł spalić, ten typ tak ma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
z chłodzeniem też by się mógł spalić, ten typ tak ma

No właśnie, kupić takich z pięć na wagę i na pare lat starczy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do cichego zasilania dobry będzie jakiś stary feel-modecom. Najcichsze z tych najtańszych zasiłek.

Wyklej obudowę od środka jakimś korkiem czy matami bitumicznymi :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to ma robić za media center to wsadzi do szafy i loozik :P a co do zasilania to każda 300 będzie dobra. Wentyl puścić na wolnych obrotach. Obciążenie tam będzie małe więc nic mu sie nie powinno stać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...