Tooya 0 Napisano 7 Kwiecień 2006 Program ma za zadanie rozwiązać uklad 3 rownan z 3-ma niewiadomymi, za pomoca, na poczatek czszczenie ekranu, puzniej dzieki poleceniu gotoxy progrm ma wyswietlic tekt "program rozwiazuje uklad 3 rownan z 3-ma nie wiadomymi postac ogolna wyglada nastepoujaco" i znow gotoxy i "ax+by+cz=d, ex+fy+gz=h, iz+jy+kz=l" program ma odczekac chile i wyczyscic ekran nastepnie na ekranie ma sie pojawic "bede cie teraz pytal o wartosci i jesli nie wystepuje jest rowna zero", po koleji "podaj...a,b,c,d,e,f,g,h,i,j,k,l" znow chwila i wyczyscic ekran nastepnie uklad rownan z wprowadzonymi wspolczynnikami ma wyswietlic zaczekac, teraz wszystkie procedurki, nastepnie zaczekac ma program na nacisniecie dowolnego klawisza aby zakonczyc program. wielkie dzieki za pomoc, pozdrawiam Tooya Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek_dade 2 Napisano 7 Kwiecień 2006 Ale jakiej pomocy konkretnie potrzebujesz? Te sprawy na których się skupiłeś to akurat najprostsze są. Masz jakiś problem z algorytmem? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommy 6 Napisano 8 Kwiecień 2006 Hehe robiło się podobny programy w LO (greetings for jr215 ) A to, co chcesz zrobić wcale nie jest trudne, podstawowe komendy wykorzystuje. Sprecyzuj dokładnie w czym możemy pomóc, bo całego gotowego programu raczej nie dostaniesz... Ps Jak Darek zauważył, najlepiej zacznij od wyrysowania algorytmu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tooya 0 Napisano 8 Kwiecień 2006 Potrzebuje od początku do końca bo za bardzo tego nie kumam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek_dade 2 Napisano 8 Kwiecień 2006 Potrzebuje od początku do końca bo za bardzo tego nie kumam <{POST_SNAPBACK}> Tzn czego nie kumasz? Umiesz co nieco w pascalu? Przykro mi, ale gotowca to raczej nikt Ci nie napisze. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tooya 0 Napisano 9 Kwiecień 2006 Chodzi o to, że jestem początkujący i po 2 zajęciach podstaw dostałem coś takiego, mniejwięcej wiem jak ma wyglądać początek czyli: program a1; uses crt; var a,b,c,d,e,f,g,h,i,j,k,l:real; clrscr; begin i tu zaczynają się schody nie wiem jak wykożystać gotoxy wiem, że puźniej trzeba write lub writeln, jeżeli co kolwiek napisze źle to poprawcie mnie chciałbym się nauczyć. Pozdrawiam Tooya Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommy 6 Napisano 9 Kwiecień 2006 http://www.pascal.eu.org/offline.zip Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tooya 0 Napisano 9 Kwiecień 2006 Wielke dzięki mam nadzeje, że coś zjaże jedno małe pytanko może śmiesne jak wprowadzić kolor tkstu ?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek_dade 2 Napisano 9 Kwiecień 2006 Ja pascala nie umiem, mógłbym tylko pomóc w oblyśmeniu samego algorytmu Skorzystaj z tego co dał Tommy. BTW wykorzystać, później Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tooya 0 Napisano 9 Kwiecień 2006 Wielkie dzięki przyda mi się też taka pomoc więc poprosze Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darek_dade 2 Napisano 9 Kwiecień 2006 Wielkie dzięki przyda mi się też taka pomoc więc poprosze <{POST_SNAPBACK}> Hmm, pomyśl jak takie coś rozwiązałbyś na papierze. A później pomyśl jak to zaaplikować do programu. Wydaje się raczej proste. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommy 6 Napisano 9 Kwiecień 2006 Wielke dzięki mam nadzeje, że coś zjaże jedno małe pytanko może śmiesne jak wprowadzić kolor tkstu ?? <{POST_SNAPBACK}> Składnia: TextColor(kolor:byte); CRT Zmienia kolor wyświetlania tekstu, istnieje możliwość wybrania 16 kolorów: Black = 0 - czarny Blue = 1 - niebieski Green = 2 - zielony Cyan = 3 - turkusowy Red = 4 - czerwony Magenta = 5 - karmazynowy Brown = 6 - brązowy LightGray = 7 - jasnoszary DarkGray = 8 - ciemnoszary LightBlue = 9 - jasnoniebieski LightGreen = 10 - jasnozielony LightCyan = 11 - jasnoturkusowy LightRed = 12 - jasnoczerwony LightMagenta = 13 - jasnokarmazynowy Yellow = 14 - żółty White = 15 - biały Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tooya 0 Napisano 11 Kwiecień 2006 Wielkie dzięki Pozdrawiam Tooya Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tommy 6 Napisano 11 Kwiecień 2006 Nie ma sprawy. Jak będziesz miał jakieś problemy to pisz, postaramy się pomóc Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach