Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
Xris

Jaki HDD 250GB??

Rekomendowane odpowiedzi

witam

co wybrać?

Seagate Baracuda 250GB 8/16MB Cache Sata II

czy

Samsung 250GB 8/16MB Cache Sata II?

jaka jest różnica między 8 a 16MB Cache?

dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zdecydowanie samsunga, chyba najlepszy dysk jaki można teraz kupić, a napewno jeden z najlepszych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szamszung z 16MB caszu [;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bede orginalny :P Maxtor ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to widze że będzie chyba szajsung... (oby to nie był szajs:[)

myślałem że ktoś powie barka no ale sie myliłem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogromnej różnicy wydajności pomiędzy 8, a 16 MB nie będzie. Różnica wydajności pomiedzy takimi samymi dyskami roznych producentów takze niezauważalna. Na słuch też ciężko kupować bo wszystko zależy od serii. Pomimo tego, że ogólnie mówi się, że maxtory są głośne a Seagaty ciche, to miałem kontak z cichymi maxtorami i pierdzącymi seagatami.

Czynnikami, które przekładają się na wydajność jest gęstość danych na talerzu i prędkość obrotowa talerzy. Reszta to detale.

Dlatego wziąłbym ten dysk, na którym można parę groszy zaoszczędzić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem za samsungiem. dyski te są ciche, mało się grzeją. dodatkowo są one w miarę bezawaryjne. mam maxtora i jedyne co moge o nim powiedziec to szit. strzasznie sie grzeje i jest dość głosny. najgorsze ze zepsuł mi sie po roku uzytkowania :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzisz, a ja z maxtorow odkad nie pamietam korzystam i nie mialem zadnych problemów nie ma. Z twardzielami to czysta loteria. Jednak biorąc pod uwagę liczbę zadowolonych użytkowników samsunga, to duza jest szansa, ze i Ty trafiłbyś na jakiś przyjazny model :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam dwa maxtory zaden nie sprawia mi problemow, jeden z nich ma juz 3,5 roku :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
... gęstość danych na talerzu i prędkość obrotowa talerzy...

hmmm czyli tu chyba też szajsung wygrywa? czy się myle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
hmmm czyli tu chyba też szajsung wygrywa? czy się myle?

Wszystkie mają taką samą gęstość. Dwa, takie same 3.5-calowe talerze, i prędkość obrotowa 7200 RPM - tym charakteruzyje się każdy dysk o pojemności 250 GB (samsung, maxtor, seagate). Jeszcze żaden producent nie opracował, bądź przynajmniej nie zaimplementował doskonałej technologii, która znaczni przyspieszyła by dysku bez zwiększenia gęstości i prędkości talerzy. Jest NCQ, które działa nieźle, ale to mają też wszystkie twardziele.

Ważny jest czas dostępu, podawany często przez producentów. Ciężko się jednak domyśleć na jakiej zasadzie jest on obliczany, dlatego sugerowałbym się jedynie niezależnymi testami. Teoretycznie czas dostępu powinien być obliczany ze wzoru pozycjonowanie głowicy (seek time) + pozycjonowanie talerzy (latency).

Dlatego jestem zwolennikiem macierzy RAID. Koszt stosunkowo nieduży, a przyrost wydajności ogromny.

Pozostaje jeszcze kwestia nierówności w transferze danych (np. szybki zapis przy stosunkowo wolnym odczycie). Ale na prawdę różnice można zobaczyć jedynie w benchmarkach lub w testach przy kopiowaniu danych ze stoperem w ręku. W rzeczywistości ogromnych różnic po prostu ni ma.

Zwiększanie pamięci cache w nieskończoność nie ma sensu. 8 MB spokojnie wystarczy.

I to chyba wszystko :)

BTW

1999 post :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli w tym zestawieniu lepszy bedzie samsung tak?

cichszy, chłodniejszy, i lepszy tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z racji dobrych opinii uzytkownikow tego dysku, tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepszym dyskiem od samsunga jest barracuda z nowej serii 7200.9 i to zarówno wersja PATA, jak i SATA/SATA2. Jest zresztą świetny test tych dysków na anandtechu - barracuda 7200.9 wygrywa i tyle.

Co do różnicy 8 a 16MB cache to zapewne będzie nieodczuwalna w typowych warunkach, zupełnie. Ale też warto dorzucić te kilkanaście złotych dzisiaj, może sprzeda się drożej. Przy intensywnym zapisie małych pliczków powinno być również nieco szybciej.

Z czystym sumieniem polecam B 7200.9 - świetny dysk, na 100% się nie rozczarujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tu zonk i trafi na jakis trefny egzemplarz. Nie ma 100%-owej pewności :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A tu zonk i trafi na jakis trefny egzemplarz. Nie ma 100%-owej pewności :)

Dokłądnie :) Bierz SAmsunga no!! :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a na trefnego samsunga nie może trafić? ja jestem za barracudą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym brał tego na którym pare złociszczy można zaoszczedzic bo co ci z wydajnosci większej o błąd pomiarowy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ja bym brał tego na którym pare złociszczy można zaoszczedzic bo co ci z wydajnosci większej o błąd pomiarowy ;)

Dokładnie. Zawsze to 2 piwa więcej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grr znowu nie wiem co wziaść :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
grr znowu nie wiem co wziaść :/

Nie rozumiesz. Nie ma znaczenia co weźmiesz. I tak powinno by dobrze. Jeżeli chcesz mieć zawężony wybór to bierz Samsunga lub Seagata. Co będzie tańsze. Albo poproś, żeby Ci sprzedawca coś polecił. Niech się naprodukuje, jak powie coś fajnego to się tym z nami podziel na forum :)

Aha, im więcej się zastanawiasz tym gorzej. Kieruj się sercem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

serce mówi barracuda bo już jedną mam 40gb i jest ok :) a wy na forum piszecie w wiekszości spin point :(

a wybór tylko między seagate a samsungiem

zalezy mi na trwalosci i ciszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...