Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
wchilinski

Za słaba płyta główna???

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pewien problem(wydaje mi sie ze z płyta główną).Mam procka Sempron 2200+ 1500MHz(166FSB).Płyta główna AsRock K7VT4A+(VIA kt400A).Zmieniam zworki na płycie głownej to mam 200FSB(1800MHz).Potem z 200 FSB moge w biosie podkręcac sobie jeszcze.Jak nastawie MAX(248FSB) to mi nie chce komp sie uruchomic.Tak samo jest jak nastawie powyzej 220FSB.Co musze zrobic abym mógł nastawic powyzej 220FSB na procku???Wina płyty głownej czy czegos innego??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Płyta główna najprawdopodobniej nie wyrabia z tak wysokim FSB. KT400 to nie jest demon wydajności...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Płyta główna najprawdopodobniej nie wyrabia z tak wysokim FSB. KT400 to nie jest demon wydajności...

do tego brak blokady AGP/PCI ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
do tego brak blokady AGP/PCI ;)

Brak blokady to jeszcze pół biedy. Gorzej jak dzielników nie można zmieniać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz 220mhz fsb na tym Asrocku na KT400 :blink: ?? To powinieneś skakać z radości a nie jeszcze narzekać. Większość tych płyt nie dociąga do 200mhz ;) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo takie właśnie są assrocki :D Czemu kupiliście?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To dużo wyciągnąłem??(220)A te odblokowanie mnoznika na Sempronie to bezpieczne(zamalowanie mostków)??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1To dużo wyciągnąłem??(220)12A te odblokowanie mnoznika na Sempronie to bezpieczne(zamalowanie mostków)??2

ad1

tak

ad2

jesli masz pewna reke to tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To dużo wyciągnąłem??(220)

Jak na tą płytę to BARDZO dużo...

Hmm jeszcze nie słyszałem o zepsuciu semprona przez zamalowanie mostków. Najwyżej po prostu się mnożnik nie odblokuje i tyle. User "Havoc" to robił, może ma dla ciebie jakieś rady ;) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak na tą płytę to BARDZO dużo...

Hmm jeszcze nie słyszałem o zepsuciu semprona przez zamalowanie mostków. Najwyżej po prostu się mnożnik nie odblokuje i tyle. User "Havoc" to robił, może ma dla ciebie jakieś rady ;) .

Dzienx za reklamę ;) 30zł za poradę :P

A tak serio to owszem, cały czas mam odblokowany, a właściwie jak to się podobno powinno określać uaktywniony, bo odblokowany to on jest, ale jakby wyłączony :D Nie wiem co za różnica ale niektórzy mają inne zdanie <_<

Co do mobo, to te asrocki, są słabiutkie. Wydajność kiepska a do tego istnieją 2 wersje. k7vt4a + kręci się właśnie do takich wartości jak podałeś, słyszałem o wynikach 240Mhz ale zazwyczaj oscylują w granicach 220Mhz. 2 wersja PRO, taka jaką mam, jest zupełnie do kiczu bo nie podkręca się powyżej 180Mhz :/ Więc powinieneś się w sumie cieszyć ;) A co do mnożnika to nie ma żadnego ryzyka, ja jeszcze zdrapałem trochę laminatu igłą, czasem jst to konieczne, a i tak procek działa bez zarzutów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki za odpowiedzi.Spróbuje sie pobawic z włączniem tego mnożnika.Bede miał tylko problem ze zdjęciem wentylatora z procka bo pierwszy raz bede go zdejmował w zyciu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tutaj ostrożnie ;) . T-bred to malutki rdzeń na wierzchu i łatwo zabić proca przez ukruszenie. Swoją drogą, kilka razy zakładałem i zdejmowałem chłodzenie (bloczek wodny 0,5kg) na takiego semprona i nie zepsułem. Życzę szczęścia ;) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam jeszcze pytanko w sprawie płyty głonej.Znalazłem w instrukcji mobo ze moge zmieniac mnoznik proca za pomoca zworków.Pierwszo musze odblokowac mnoznik na procku czy odrazu moge zmieniac za pomoca zworków??Tu dałem screeny.Czy te screeny przedstawiaja zmiane mnoznika za pomoca zworków??Czy moze sie myle??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam jeszcze pytanko w sprawie płyty głonej.Znalazłem w instrukcji mobo ze moge zmieniac mnoznik proca za pomoca zworków.Pierwszo musze odblokowac mnoznik na procku czy odrazu moge zmieniac za pomoca zworków??Tu dałem screeny.Czy te screeny przedstawiaja zmiane mnoznika za pomoca zworków??Czy moze sie myle??

Stanowczo najpierw musisz miec odblokowany mnożnik na CPU. Dopiero wtedy będziesz mógł skorzystać z opcji zmiany za pomocą zworek. Ale tak wogóle, u mnie było to tak, że po odblokowaniu mnożnika w biosie pojawiła się opcja zmiany mnożnika, która wcześniej nie była wogóle widzialna. Myślę, że i u ciebie tak będzie tak więc raczej nie będziesz się musiał zworkami bawić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Stanowczo najpierw musisz miec odblokowany mnożnik na CPU. Dopiero wtedy będziesz mógł skorzystać z opcji zmiany za pomocą zworek. Ale tak wogóle, u mnie było to tak, że po odblokowaniu mnożnika w biosie pojawiła się opcja zmiany mnożnika, która wcześniej nie była wogóle widzialna. Myślę, że i u ciebie tak będzie tak więc raczej nie będziesz się musiał zworkami bawić :)

Ok.Dzieki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...