Skocz do zawartości
Forum komputerowe PC Centre
czintos

Jak skutecznie przetaktować Radeona 9550

Rekomendowane odpowiedzi

Moje pytanie brzmi co zrobiłem nie tak albo co mam poprawić zrobiłem wszystko tak jak w artylkule "Jak skutecznie przetaktować Radeona 9550" i z tego co tam pisze powinienem mieć RADEONA 9600 XT a mam SERIES tak wykrywa mi windows a dodam że karta jest identyczna jak użyta do testu jedyna różnica jaką zauważyłem to pościągnięciu starego biosu i uruchomieniu programu rabit

ZAMIAST GV-R955128D F20

MIAŁEM GV-R955128D F21

czy to zależy od tego pozostałe czynności wykonałem jak należy

może wpis R96P128D nie świadczy o redeonie 9600xt tylko series?

Proszę o pomoc bo z resztą wszystko jest oki krta śmiga i wszystko poszło jak z płatka za 1 razem. Jeśli popełniłem jakieś błędy przepraszam jestem nowym uzytkownikiem forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może wgrałeś po prostu bios od 9600se, albo coś namieszałeś w ustawieniach biosu karty. Nie wiem dokładnie, na podstawie którego artykułu to zrobiłeś (możesz dać linka) ale z tego co wiem to tak: wgranie nowego biosu daje tylko stale podkręcone zegary; a kartę może wykrywać ci jako Se bo zegary są za niskie jak na wersje Pro.

Podaj nam jakie masz ustawienia po OC, bios i sterowniki.

P.S. z drugiej strony, co to za różnica? Ja nie wgrywałem biosu, widzi mi grafę jako 9550 i mi to nie przeszkadza bo nie ma żadnej różnicy z moim biosem a twoim. Podkręcam w AtiTools.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Może wgrałeś po prostu bios od 9600se, albo coś namieszałeś w ustawieniach biosu karty. Nie wiem dokładnie, na podstawie którego artykułu to zrobiłeś (możesz dać linka) ale z tego co wiem to tak: wgranie nowego biosu daje tylko stale podkręcone zegary; a kartę może wykrywać ci jako Se bo zegary są za niskie jak na wersje Pro.

Podaj nam jakie masz ustawienia po OC, bios i sterowniki.

P.S. z drugiej strony, co to za różnica? Ja nie wgrywałem biosu, widzi mi grafę jako 9550 i mi to nie przeszkadza bo nie ma żadnej różnicy z moim biosem a twoim. Podkręcam w AtiTools.

Na podstawie atrykułu http://pccentre.pl/modules.php?op=modload&...order=0&thold=0

i przerabiałem stary bios na nowy w rabit

podkręciłem na 351rdzeń/256pamięć

i moje kolejne pytanie czy po podkręcęniu zakładałeś jakieś dodatkowe chłodzenie?? bo narazie mnie na to niezbyt stać i dlatego pdciągłem tylko tyle a nie na 400/270

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na podstawie atrykułu http://pccentre.pl/modules.php?op=modload&...order=0&thold=0

i przerabiałem stary bios na nowy w rabit

podkręciłem na 351rdzeń/256pamięć

i moje kolejne pytanie czy po podkręcęniu zakładałeś jakieś dodatkowe chłodzenie?? bo narazie mnie na to niezbyt stać i dlatego pdciągłem tylko tyle a nie na 400/270

Rozumiem. Też mam taką samą kartę. Nie wiem naprawdę jak jest z tym wykrywaniem, ale radzę się nie przejmować, może, że chcesz przed kimś zaszpanować, że masz 9600pro ;) A co do chłodzenia to ta karta ma jedną dużą zaletę - mało się nagrzewa. Pod tym względem jest świetna. Mam zegary 422/270MHz i założyłem jedynie 80mm wentylator przymocowany do karty za pomocą zwykłej gumki ;) Czyli koszt to jakieś 5zł. Można podac mu mneijsze napięcie przez co będzie cichszy a i tak wystarczy do chłodzenia GPU i Pamięci (wentylator obejmuje mi bez problemu powierzchnią chłodzącą rdzeń i memki).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki serdeczne może gdzieś wyszperam jakiś stary wentylatorek na chodzie. Niechodzi mi o szpan tylko coś takiego robiłem pierwszy raz i myślałem że może gdzieś się poymyliłem czy cos. podkręciłem karte ponownie 405/270 i hula aż miło:D Może jest to kwestia tego że karta jest w wersi OEM ale sam nie wiem bo sprzedawca powiedziała że OEM tzn że bez pudełka ale karta ta sama co w pudełku zakręciło mnie ide spać :blink: :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co ci nazwa skoro karta śmiga prawie jak 9600pro (u niego powinno być 400/300 a ty masz 405/270 więc niewiele mniej) :) . Wersja OEM nie ma tu nic do gadania - to ciągle ten sam 9550 równie dobry jak BOX. Sprzęty OEM/BOX to to samo tylko różnią się bajerami w pudełku (lub ich brakiem) :) .

Radki 9550 nie potrzebują lepszego chłodzenia bo nie ogranicza ich ciepło tylko za niskie napięcie ;) . Dodania lepszego chłodzenia prawdopodobnie nic nie da (wypada jednak zmienić gluta pod radiatorkiem na sensowną pastę), albo da niewiele :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie wykrywa grafe jako 9700 co wcale nie znaczy żę jest tak wydajna :mellow: jest szybsza ^_^ toż to tylko napis olej to ^_^ no chyba że masz ją zamiar opchnąc na allegro jako XT to powodzenia ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam jedną teorie...Przypuścmy że pewna gra działa dopiero od kart 9600 w zwyż...zacznijmy od tego że nie wiem jak dokładnie program rozpoznaje karte, jeżeli na podstawie sterowników i nazwy systemowej to wtedy, mimo że mamy 9550 to w gre nie zagramy...tak przynajmniej logika podpowiada, wtedy chyba zmiana biosu by się przydała ;] Tak jakoś ostatnio o tym pomyślałem, to się nawet dla mnie sensowne wydaje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie wierze żeby cokolwiek co sie włacza na 9600XT nie odpaliło sie na 9550 na stocku- poprostu bedzie mniej klatek naprzykład zamiast 5FPS bedzie 2Fps bo to jest ta sama karta różni się tylko pamieciami i jakościa elementów z których jest zrobiona ( napięciami itd)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 9600 pro 400/600 na 475/690 (idzie ponad 700 ale to sa puste mhzety)...brak kasy na chlodzenie? Wzialem radiator od amd, pocialem na 4 czesci, spilowalem, jak fabryczne ale nawet lepsze...1,5 cm kw podstawa, ok 5 wys..super na memki. Od dolu nie mam, ale moze przykleje bo mam zrobione z radiatora za 5 zl po Pentiumie 300 czu jakims tam.

na gpu poszukaj uzywanego penagrama alu, ok 30 zl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pentagram ? nigdy. to jest takie g....

najlepiej zwieśmodować tani aluminiowy coolerek na proca i po sprawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pentagramy wcale nie są takie złe :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;) wiem co mówie bo mam takiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie są ;) wiem co mówie bo mam takiego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od dawna :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pentagram w moim mniemaniu:

Tańsza wersja Zelmana i niskim budżecie, coś jak noname DDR w stosunku go Geil, Kingston itp. Chłodzą dobrze przynajmniej te ktore ja mam, jakosc mnie nie satysfakcjonuje, zaś to jak chłodzi jest ok. Wiadomo, to sa tanie coolery. Ogolnie rzecz biorac, dobry i TANI produkt, dlatego ja nie czepiam sie ich, aczkolwiek WOLę Thermala, lub Thermaltake'a , potem Zalmana na koncu Pentagramy jesli tak ;-)

a do Radeona 95xx wystarczy wlasnie Pentagram, to akurat wersja Alu lub alcu maxymalnie , calej Cu nie potrzeba tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...